Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 18.07.2022. 15:00

Pala cijena pšenice, a porasla kukuruza

Prošla sedmica je donijela jeftinija žita na svim svjetskim berzama, a poskupio je samo kukuruz za 2,3 posto

Foto: Depositphoto/aChrispo
  • 263
  • 15
  • 0

Nestabilnost na svjetskom tržištu žitarica se, očekivano, nastavlja. Očigledan je veliki uticaj političkih dešavanja na cijene, a najveći ima deblokada izvoza ukrajinskog žita, navodi Farmer. Kako smo pisali, potpis ugovora o deblokadi očekuje se ove sedmice.

A to se poklapa sa žetvom kada su cijene uvijek niže.

Pšenica pada, kukuruz raste

U toku protekle, pšenica je pojeftinila za 8,8 posto. Na MATIF-u ugovor za isporuku u septembru pao je za 5 posto i iznosio 325,50 evra po toni.

Pet tona po hektaru je prinos pšenice u RS, a cijena?

Cijena kukuruza je u avgustovskom ugovoru pala u petak za 1,7 posto i iznosila 323,50 evra po toni, što je povećanje od 33,4 posto u odnosu na prošlu godinu. U toku sedmice kotacije su porasle za 2,3 posto.

Na CBT-u septembarski ugovori za pšenicu pali su za 1,7 posto i iznosili 285,40 dolara po toni, odnosno 282,80 €/t. Kotacije su na godišnjem nivou porasle za 20,4 posto. Tokom prošle sedmice cijena je manja za 12,9 posto.

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Kada je u pitanju kukuruz, situacija u SAD-u je nešto drugačija u odnosu na stanje u Evropi. Cijena u ugovoru za isporuku u septembru na čikaškoj berzi pala je 0,1 posto i bila je 237,88 dolara po toni, odnosno 235,71 €/t, što je manje u odnosu na prošlu godinu za 11,5 posto. U toku sedmice kotacije su pale za 4,6 posto.

Vreli talas umanjio je žetvu u Evropi (Foto: Depositphoto/a_taiga)

U Evropi se očekuje pad žetve

U odnosu na prošlogodišnju žetvu, u Evropi se očekuje pad prinosa u tekućoj sezoni za 4,30 na 134,10 miliona tona. U izvještaju Evropske komisije predviđa se žetva krušne pšenice u EU u sezoni 2022/23. na nivou od 126 mil. t što je za 5,1 mil. t manje nego u prethodnoj. Razlog tome je vreli talas koji je u vrijeme nalijevanja zrna harao žitorodnim područjima.

Za koliko će proizvodnja EU žitarica biti manja u odnosu na 2021?

Njemačka žetva će porasti za 0,9 na 22,1 milion tona. Francuska očekuje pad prinosa na 33,1 mil. t, kao i Poljska koja očekuje 11,7 mil. t.

Žetva kukuruza prema izvještaju USDA će biti manja za 2,50 i iznositi 68 mil. t. EK predviđa žetvu kukuruza u EU u ovoj sezoni od 72 miliona tona, što je jedan miliona tona manje nego u prethodnoj.

Rumunski prinos bi trebao biti manji za 0,4 i iznositi 14,8 miliona tona. Slično stanje je u Francuskoj, gdje će prinos pasti na 13,3 mil. t i Poljskoj s prinosom od 6,9 mil. t.

Očekivanja su da će se on u Mađarskoj povećati za 2 mil. t i iznosiće 8,3 miliona tona.


Tagovi

Tržište žitarica Žitarice Cijena pšenice Cijena kukuruza


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]