Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Edo Sulejmanović
  • 30.01.2022. 11:00
  • Brčko distrikt, Brčko

Počeo saditi kupus iz hobija, danas ne može proizvesti koliko kupci traže

Rad u bašti je bio isključivo hobi dok se nije ozbiljnije posvetio proizvodnji kupusa i uvidio da je moguće dobro poboljšati kućni budžet i zaraditi još jednu platu

Foto: Depositphotos/bloodua
  • 447
  • 126
  • 0

Brka je prigradsko naselje Brčkog, od davnina poznato po proizvodnji povrća. Edo Sulejmanović čiji su se roditelji ranije bavili proizvodnjom, krenuo je njihovim stopama iz hobija i znatiželje, često isprobavajući mnoge stare i nove sorte paradajza i njihov prinos u našim uslovima. 

Zaposlen je u restoranu, a rad u bašti je bio isključivo hobi dok se nije ozbiljnije posvetio proizvodnji kupusa i uvidio da je moguće dobro poboljšati kućni budžet i zaraditi još jednu platu. U početku je to bila mala bašta sa svim ustaljenim povrtlarskim kulturama za potrebe jedne porodice.

Velika potražnja

Vremenom je povećavao površinu, a prošle godine posadio je kupus na oko 500 m2 s oko 1.300 biljaka. Preferira proizvodnju kasnog kupusa za kiseljenje pa je ranijih godina sadio isključivo Futoški, Srpski melez i druge kasne sorte. Međutim, ove sorte su postale osjetljivije na bolesti u godinama s čestim kišnim periodom, pa je proizvodnju usmjerio na Potomak koji je namijenjen za svježu potrošnju.

On i njegovi vjerni kupci su ga isprobali i za kiseljenje, sad ne sadi drugi.

Velika potražnja kupusa 

Prošle godine je potražnja bila ogromna i da sam imao tri puta više sve bih prodao. Iz tog razloga ove godine planiram povećati površinu pod kasnim kupusom na 2.000 metara kvadratnih“, rekao je Edo. 

Ponuda je bila znatno manja, a potražnja veća u odnosu na prethodnu godinu. Naime, mnogi proizvođači reducirali su površine ili potpuno obustavili proizvodnju zbog loše cijene nekoliko godina unazad.

Godina 2020. je bila kišovita i imao sam veliki broj glavica od 3 i 4 kg, iako je po sortnoj karakteristici prosjek 2 do 3 kg. Prošla godina  je bila sušna, ali sam opet dostizao kilažu glavica do tri kilograma zahvaljujući pravilnom đubrenju i navodnjavanju“, navodi ovaj hobista.

Proizveo 1.700 kg

Pravilno zalijevanje kupusa omogućava pravilan rast i razvoj biljke te osigurava dobar prinos. Za kupus je važno da temperatura vode ne varira jer u protivnom biljke dobijaju stres, te je bitna uravnotežena i konstanta vlažnost zemljišta.

Zelenišno đubrivo je pristupačno i efikasno popravlja plodnost zemljišta

Pošto kupus stvara veliku lisnu masu razumljivo je da su mu potrebe za hranivima veće u odnosu na neke druge kulture. 

Koristim organsko i mineralno đubrivo. Da bi dobio veći prinos u jesen zaoravam stajnjak, prihranjujem sa AN-om, također, kupus dobro reaguje i na folijarnu prehranu tako da i to primjenjujem“, dodaje Edo. 

Samo radom i trudom se može doći do cilja

Iako je prošla godina bila sušna imao je ukupan prinos od oko 1.700 kilograma, zahvaljujući velikom trudu, znanju i zalaganju. 

U tome i jeste poruka za mlade početnike koji bi se bavili bilo kakvom poljoprivrednom proizvodnjom  da se samo znanjem, trudom i zalaganjem može doći do cilja i uspjeha“ rekao je ovaj poljoprivrednik.


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Kupus Brčko Edo Sulejmanović Poljopriveda Uzgajanje Povrće Cijene


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]