Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Syngenta
  • 21.10.2020. 15:00
  • Osječko-baranjska, Punitovci

Pokus hibrida kukuruza na polju Zdenka Perića: SY Andromeda odlična u prinosu zrna, ali i silaže

Syngentin hibrid SY Andromeda bio je ukupni pobjednik demo pokusa gdje smo imali standardnih 14,740 kg suhog zrna po hektaru. SY Carioca je bila druga s prosječnih 14,190 kg suhog zrna, priča Zdenko Perić koji je imao odlične rezultate i s hibridom SY Zoan u proizvodnji silaže.

Foto: Syngenta
  • 2.001
  • 86
  • 0

Ova je godina za ratare, kada je u pitanju kukuruz, bila doista čudna. Prinosi su se kretali od 3 do 15 tona te pokazali veliku šarolikost, čak i na istim područjima.

U Osječko baranjskoj županiji prinos zrna kukuruza bio je četiri do četiri i pol tone kod mnogih poljoprivrednika, a trenutno je prosjek sedam do osam tona na razini cijele županije. Međutim, na gospodarstvu Zdenka Perića, dipl.ing.polj. iz Punitovaca, rezultati su ove godine bili fantastični - i u pogledu proizvodnje zrna, ali i silaže cijele stabljike te klipa.

SY Zoan koristio za proizvodnju silaže

Bio je to više nego dovoljan razlog da posjetimo ovog nekadašnjeg agronoma PIK-a Đakovo i Govedarske farme Krndija te doznamo kako je došao do zavidnih rezultata na parcelama. U svojoj matičnoj proizvodnji, kukuruza je imao na pedesetak hektara, ali najviše za zelenu masu. 

"Radi se o hibridu tvrtke Syngenta tretiranog insekticidom Force, a nešto malo i Sincero, a koji je bio namijenjen za merkantilnu proizvodnju. SY Zoan je kompletno korišten za proizvodnju silaže, odnosno za zelenu masu. Jako sam zadovoljan jer je prinos bio približno 60 tona po hektaru, a skidanje je bilo koncem kolovoza", kaže Zdenko koji je sam obavio sav posao do skidanja, dok je kupac riješio kombajniranje i odvoženje.

Rezultati na gospodarstvu Perićevih su fantastični (Foto: Syngenta)

I zaštita kukuruza je bila također dobro planirana i to sredstvima iste tvrtke. Tako 70 posto površina pod tim hibridom tretirano je herbicidom LUMAX®, a 25 posto s Elumis® Peak®.

Isprobali novu herbicidnu kombinaciju

No, na oko pet posto usjeva stručnjaci Syngente i naš domaćin probali su novu herbicidnu kombinaciju - Calaris® Pro u kombinaciji s Nicogan 40 OD. Naime, stariji herbicidi kao što su navedeni LUMAX® i Elumis® Peak® su već dokazani, a nova se kombinacija izdvaja po izuzetno velikoj brzini i snazi djelovanja.

"Već u roku pet do sedam dana su se vidjeli rezultati i suzbijena je kompletna korovska flora na parceli", rekao nam je o toj kombinaciji stručnjak Syngente Pero Barišić.

Naime, kod Perića su proveli tzv. demo pokus hibridima kojim su uspoređivali genetiku. Kako kažu u ovoj tvrtki, nova genetika nosi puno veći prinos, ali i sigurnost u proizvodnji jer su novi hibridi tolerantniji na stres i sušu. Pokusi su to i potvrdili.

Hibridi koji bolje podnose stres i sušu

"Hibrid SY Andromeda bio je ukupni pobjednik tih pokusa gdje smo imali standardnih 14,740 kg suhog zrna po hektaru. SY Carioca je bila druga s prosječnih 14,190 kg suhog zrna. Pokus je skidan relativno rano, 30. rujna kada je SY Carioca imala vlagu 20, a SY Andromeda, kao nešto malo kasniji materijal, 25 posto. Ovo su jako dobre vrijednosti s obzirom na datum skidanja", pričaju naši sugovornici te komentiraju kako rezultati pokusa u odnosu na dosadašnju genetiku pokazuju da je prinos bio od tonu i pol do dvije veći u odnosu na dosadašnju. 

"Također, ovi hibridi bolje podnose stres, sušu, a ta je tolerantnost jako važna", ističu.

No, saznajemo i da je u istom kraju kod jednog proizvođača SY Andromeda imala i šest i pol vagona silaže pa možemo reći da se ovaj hibrid na istoku Hrvatske potvrdio i u proizvodnji zrna, a i silaže, dok je SY Carioca ipak u istočnim krajevima odlična za proizvodnju zrna.

Obrađuje 131 hektar zemlje

"Trenutno obrađujem 131 hektar, od čega je 58 ha državna zemlja. No, kako se smanjio maksimum, imat ću najviše 40 hektara državne odnosno jednu tablu manje. Sve ostalo je privatni zakup, oko 80 ha", kaže Perić koji kaže da vlastite zemlje, on i supruga, imaju 12-13 hektara. Od mehanizacije ističe novi John Deere traktor od 120 te onoga od 95 konjskih snaga, a koji je star 16 godina. Zetor mu je snage 63 i Deutz od 85 konjskih snaga, a napominje i kako je svaki traktor kupio novi.

"Imam dva pluga. Novi Vario premetnjak marke Amazone, kao i kratku tanjuraču te jednu OLT vučenu", nabraja ovaj poljoprivrednik koji posjeduje i dva krimlera, odnosno sjetvospremača domaćeg proizvođača, drljaču, Agromehanikinu nošenu prskalicu od 750 litara dok je rasipač gnojiva također marke Amazone.

"Nemam svoj kombajn, a usjev mi žanju uslužno. I kukuruz za silažu bere tvrtka koja ga od nas i kupuje", zaključuje naš domaćin koji u strukturi sjetve ima 40 do 50 hektara pšenice, 20 do 30 hektara uljane repice, 50-ak hektara kukuruza, a nešto simbolično radi pokusa ima i suncokreta.


Fotoprilog


Tagovi

Zdenko Perić Syngenta Punitovci Pero Barišić Zoan Demo pokus


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]