Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Findri
  • 11.05.2017. 18:00

Postavljene drenažne cijevi odvele suvišnu vodu s polja

Tvrtka Findri u suradnji s tvrtkama Agleader i Soilmax postavlja drenažne cijevi korištenjem GPS opreme. Pogledajte rezultate dreniranja s dva polja u okolici Županje nakon jedne godine!

  • 4.068
  • 180
  • 0

Nakon suradnje s tvrtkom Agleader, tvrtka Findri je prošle godine, 2016., započela suradnju s tvrtkom SoilMax koja proizvodi plugove za polaganje drenažnih cijevi. Oprema Agleader i SoilMax povezane u jednu cijelinu omogućuju zajedno postavljanje drenažnih cijevi korištenjem GPS opreme. Zbog komplementarnosti opreme, a u želji da tržištu ponude novu uslugu, prošle godine postavili su prve kilometre drenažnih cijevi. U nastavku pogledajte podatke s dva polja u okolici Županje.

Polje 1

Uspoređuju se slike iz različitih vremenskih razdoblja te se na osnovu snimaka može vidjeti djelotvornost dreniranja. Prvo polje, veličine približno 33 ha, imalo je do prošle godine problematičnu situaciju na sjevernom dijelu parcele. Preuzeli su sliku s Google Earth iz srpnja 2010. godine gdje je vidljivo da je u gornjem dijelu polje svijetlije boje, što znači da je tamo bio i manji prinos.

Slika 1. Izgled polja 07/2010 godine (Izvor: Google Earth)

Vlasnik polja odlučio je postaviti drenažne cijevi na navedenom dijelu polja te su u jesen 2016. godine postavljene drenažne cijevi. Prvi rezultati pokazali su se već u proljeće 2017. godine. Donja slika 2. prikazuje polje snimljeno krajem ožujka 2017. godine gdje se ne vidi voda u zoni gdje je bila prije. Prema riječima vlasnika: "...u taj dio polja nije bilo moguće ući prije petog mjeseca bez obzira kakva je bila godina. Voda je u tom dijelu polja uvijek stvarala probleme."

Slika 2. Fotografija polja 03/2017 godine

Polje 2

Drugo polje, istog vlasnika, veličine 16 ha, također je drenirano. Nakon snimanja preciznom GPS antenom dobivena je visinska karta polja koja je pokazala najugroženije zone u polju. Na slici 3. pored visinske karte polja vidljive su i lokacije na koja su kasnije postavljene drenažne cijevi.

Slika 3. Izgled polja 2017. godine s položenim drenažnim cijevima

Sljedeća slika 4. pokazuje polje snimljeno u srpnju 2010. godine. Polje ukupne površine 16 ha u centralnom dijelu bilo je poplavnjeno u ukupnoj površini cca 3-4 ha.

Slika 4. Izgled polja 07/2010 godine (Izvor: Google Earth)

U stvarnosti centralni dio polja je u proljeće poplavljen, a to vrlo zorno prikazuje donja slika 5.

Slika 5. Izgled polja broj 2 - prijašnje stanje

Nakon dreniranja obavljenog u jesen donosimo sliku napravljenu krajem ožujka 2017. godine. U gornjem desnom dijelu polja nisu prošle godine postavljene cijevi za dreniranje pa je vidljiva zona gdje se voda još zadržava. Kompletan centralni dio je isušen, a voda je drenažnim cijevima odvedena u kanal s lijeve strane.

Slika 6. Izgled polja broj 2 - sadašnje stanje

Slika 7. ispod pokazuje kakvo je stanje sada, nakon postavljanja drenaže.

Slika 7. Izgled polja broj 2 - sadašnje stanje

Ekonomska analiza

Analiza koja se navodi u nastavku vrijedi za polje veličine 20 ha. Pretpostavljeno je da 20% površine ima problem s vodom, tj. da je poplavljeno, kao što je i slučaj bio na polju 2. Različiti scenariji pretpostavljeni su ovisno o gubitku prinosa na poplavljenoj površini pa tako donosimo rezultate za smanjenje prinosa 20, 50 i 100%. Za analizu smo uzeli da se na toj površini uzgajaju različite kulture: pšenica, uljana repica i šećerna repa. Broj drenova raspoređen je na slijedeći način. Razmak između drenova je svakih 20 metara i uz već spomenutu pretpostavku da imamo 20% površine koju treba drenirati, tj. 4 ha - dolazimo do izračuna da se na toj površini postavlja 1600 m drenažnih cijevi. U ovoj kalkulaciji pretpostavili smo da je gubitak prinosa na navedenoj površini 50%. Uz navedene podatke stopa povrata investicije - ROI - iznosi 3 godine i 3 mjeseca (3,23 godine).

Tablica u nastavku pokazuje različite kombinacije ovisno o kulturi koja se uzgaja na površini kao i postotku poplavljene površine. Vrijednosti u tablici pokazuju stopu povrata investicije - ROI. To je vrijeme nakon kojeg se preko dobivenog prinosa vraćaju kompletno uložena sredstva. Nakon toga, svake se godine ostvaruje veći prihod zbog većeg prinosa na polju.

Tablica 1. Stopa povrata investicije ovisno o kulturi koja se uzgaja i postotku poplavljene površine

Površina 20 ha

Pšenica

(prosječan prinos 7t/ha)

Uljana repica

(prosječan prinos 3 t/ha

Šećerna repa

(prosječan prinos 60 t/ha)

10% drenirano

prinos manji 50%

prinos manji 100%

3,7 godina

2,29 godina

1,33 godina

1,85 godina

1,14 godina

0,67 godina

20% drenirano

prinos manji 50%

prinos manji 100%

3,23 godina

2 godine

1,17 godina

1,62 godina

1 godina

0,58 godina

50% drenirano

prinos manji 50%

prinos manji 100%

2,95 godina

1,83 godina

1,07 godina

1,48 godina

0,91 godina

0,53 godina

Iz ove analize vidljivo je da kod manje poplavljenih površina - 10% i uz manji prinos od 50% (npr. kod pšenice on tada iznosi 3,5 t/ha) već u četvrtoj godini imamo potpuno vraćenu investiciju. Kod drugih kultura koje su dohodovnije ako imamo 20% poplavljene površine te na toj površini također imamo 50% manji prinos (npr. šećerna repa) već u drugoj godini imamo u potpunosti vraćenu investiciju. To govori svakako o opravdanosti ulaganja u dreniranje imate li površine koje su 10% ili više poplavljene. Samo po sebi jasno je da ulaganje ima smisla jedino ukoliko u vlasništvu imate navedenu površinu ili je barem u dugotrajnom zakupu. S tehničke strane potrebno je da je polje omeđeno kanalom ili kanalima koji će vodu odvoditi.

U video prilogu možete pogledati prvo polaganje cijevi za dreniranje, u Beketincima 2016. godine.

Za više informacija i postavljanje drenažnih cijevi u ljeto 2017. javite se u tvrtku Findri d.o.o., Sesvete, tel: 01/2012-851 ili putem mail-a findri@findri.hr

Autor: Željko Findri


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Findri Drenaža Pšenica Uljana repica Šećerna repa Drenažne cijevi GPS Agleader SoilMax


Partner

Findri d.o.o.

Zagrebačka 76a, 10360 Sesvete, Hrvatska
tel: +385 1 2012 851, e-mail: findri@findri.hr web: http://www.findri.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P