Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan polja
  • 21.06.2021. 10:30
  • Bjelovarsko-bilogorska, Gudovac

Potvrđeno na Danu polja u Gudovcu: RWA sorte pšenice daju stabilne prinose i u težim uvjetima

Zahvaljujući odlično odrađenim agrotehničkim mjerama, i u gudovačkom se pokusu očekuju vrlo dobri prinosi pšenice, ocjenjuju stručnjaci RWA Hrvatska d.o.o.

Foto: Branka Sobodić
  • 1.325
  • 422
  • 0

Na parceli Milorada Opačića u Gudovcu pored Bjelovara održan je još jedan Dan polja RWA pšenice. Kako i sam ovaj gudovački ratar ističe, iznimno je zadovoljan trenutnim stanjem pokusnog polja s osam sorti pšenice tvrtke RWA Hrvatska d.o.o. Još veću vrijednost cijeloj priči, kaže, daje činjenica kako se o sjetvi, kvaliteti usjeva, prinosu i prodaji brine zajedno sa svojom suprugom. 

"Za Dan polja posijao sam osam sorti, od čega su dvije po prvi put tretirane sa Systivom, dakle riječ je o sjetvi bez ijednog prskanja. S ovom sjemenskom kućom radim već dugi niz godina i jako sam zadovoljan. Prije pet godina sam imao 10 tisuća kilograma pšenice po hektaru. Mislim da je to za naš dio Hrvatske itekako visok prinos", rekao nam je vlasnik OPG-a Opačić koji trenutno obrađuje oko 35 hektara. Na jednu trećinu obično stavlja pšenicu, a ostalo je rezervirano za kukuruz. 

"Većina kaže da će cijena pšenice ove godine biti dosta visoka, međutim skočile su i cijene gnojiva, sjemena, repromaterijala. Sjetva je zbog vlage malo kasnila, no nadam se da će u konačnici rezultat biti dobar“, procjenjuje. 

Sorte nove generacije

RWA polako uvodi u proizvodnju nove sorte Obiwan, Tenor i Solindo CS, te postoje naznake da bi upravo one mogle zamijeniti dosadašnje perjanice Graindor i Sofru. 

"Obiwan se na polju u Gudovcu pokazao izuzetno dobrim, zbog čega očekujemo stabilne i visoke prinose. Zahvaljujući odlično odrađenim agrotehnikama, očekuju se zadovoljavajući prinosi, odnosno približni prošloj godini“, komentirala je predstavnica RWA, Ivana Kemenović Mohoković navodeći da je prosječan sklop na svih osam sorti 700 do 800 klasova po četvornom metru. 

Za jesensku sjetvu Ivana Kemenović Mohoković preporučuje sorte Obiwan, Tenor i Solindo CS.

Što se tiče sjemenske pšenice, genetskog materijala i velikog potencijala, RWA je u ovom kraju prisutan već dugi niz godina, tijekom kojih je, istaknula je, uspostavljena vrlo dobra suradnja s poljoprivrednicima. 

"Organiziramo Dane polja, hodamo po njihovim parcelama, pregledavamo usjeve... Mislim da s time dobivamo vjetar u leđa za dalje“, rekla je Kemenović Mohoković preporučujući okupljenim ratarima za jesensku sjetvu sorte Obiwan, Tenor i Solindo CS.

Transparentno i korektno

Upravo ovakva okupljanja, razgovori i razmjena iskustava najbolji su načini za ostvarivanje što uspješnije ratarske sezone, pa je pokusno polje u Gudovcu privuklo pažnju i drugih ratara iz okolice. 

Tako Alen Pavleković iz Gudovca svakodnevno prolazi pored pokusnog polja Opačića te od iskusnijeg ratara želi ponešto i naučiti. Provjeravanje stanja na svome polju ustaljena je praksa i ovog mladog ratara koji redovito prati sve novosti vezane za sorte pšenica i njihov uzgoj. 

"Opačićevo polje je predivno. Stalno prolazim pored njega, pratim ga i zaista imam samo riječi hvale. Ove godine sam zasadio Sofru, no iako sam sve radio prema uputama, kod mene je pšenica malo rjeđa. Danas sam shvatio da i datum sjetve utječe na sklop. Ipak, zadovoljan sam svojim poljem. Pšenica lijepo izgleda, napravljeni su svi tretmani prihrane i očekujem dobre prinose“, ocijenio je Pavleković potvrđujući svoja pozitivna iskustva u suradnji s ovom tvrtkom, s kojom je u ovih nekoliko godina uspostavio kvalitetan način rada i transparentan odnos. 

Na pokusnom polju u Gudovcu je posijano osam RWA sorata

Razgovarajući s okupljenim ratarima lako je zaključiti kako svaki od njih ima svoje favorite među pšenicama, no neki od njih se ubrzo namjeravaju okušati u sjetvi novih. Dragan Pil iz Starih Pavljana pokraj Bjelovara sije Sofru i Graindor, a od jeseni planira sijati Tenor i Izalco CS.

"O njima razmišljam već duže vrijeme. Graindor mi se sviđa jer je zdrava pšenica, otporna na brojne bolesti. U prosjeku posijem oko 15 hektara pšenice i 100 hektara kukuruza", navodi Pil koji RWA sortiment pšenice sije posljednjih sedam godina i do sada je bio zadovoljan poslovnim odnosom. Svako je plaćanje od strane ove tvrtke, kaže, bilo odrađeno najviše kroz tjedan dana nakon isporuke. Otkupne cijene su realne, a kompletan proces odvija se vrlo brzo i transparentno. 


Fotoprilog


Tagovi

RWA Sorte pšenice Dan polja Milorad Opačić Ivana Kemenović Mohoković


Autorica

Branka Sobodić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka i urednica portala www.bjelovar.info, vlasnica obrta Bjelovar-info medij.


Partner

RWA Hrvatska d.o.o.

Zapadno predgrađe18, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 333 300, fax: +385 31 283 526, e-mail: rwa-hrvatska@rwa.hr web: https://rwa.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]