Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Horsch
  • 25.07.2013.

Povećanje prihoda sa malim brojem prohoda

Predstavljena vrhunska tehnologija marke Horsch

  • 1.353
  • 135
  • 0

U srijedu 17.07.2013. godine na polju pokraj Čeneja (Vojvodina) održala se vrlo uspješna prezentacija vrhunskih strojeva marke Horsch. Unatoč činjenici da je žetva još u punom jeku okupio se zavidan broj poljoprivrednika željnih u radu provjeriti dobru reputaciju tih njemačkih strojeva. Među njima je bio i veliki broj poljoprivrednika iz Hrvatske u pratnji djelatnika tvrtke Agron d.o.o. ovlaštenog zastupnika marke Horsch za Slavoniju i Baranju.

Tanjurača Horsch Joker

Glavni naglasak bio je na strojevima za konzervirajuću obradu tla gdje su se sudionici iz prve ruke mogli uvjeriti u vrhunsku tehnologiju velikog broja Horsch strojeva. Glavna karakteristika Horsch-ovih strojeva za obradu strništa je da ne ostavljaju zbijeni sloj (plužni taban) u dubini tla i osiguraju optimalan vodno - zračni režim tla. Glavni manager tvrtke Horsch za našu regiju Zoltana Kuruncija naglasio je da je Horsch poznat po tome da koristi vrhunske materijale i da ne štedi na čeliku. Stoga su Horsch strojevi izuzetno čvrste i robusne konstrukcije, ponekad možda i predimenzionirane, ali su Horsch strojevi diljem svijeta poznati po svojoj pouzdanosti i dugotrajnosti. Prvi stroj koji se prezentirao je Horsch Joker 6 RT - kratka tanjurača s posebnim ležajem svakog tanjura za brzu obradu strništa, pred sjetvenu pripremu i miješanje biljnih ostataka u tlo, radnog zahvata 6 metara opremljenog sa agresivno postavljenim diskovima koji su postavljeni na širokim, stabilnim nosačima koji nose po 2 diska, stoga ostaje puno prostora između parova diskova za nesmetan prolazak velikih količina biljnih ostataka i sa gumeni Farmflex valjkom, a kojeg je vukao traktor Claas Atles od 250 KS.

Nakon njega slijedio je vučeni stroj Horsch Terrano 5 FX - specijalno rovilo (gruber) za plitku obradu strništa i za osnovnu obradu tla do 30 cm dubine, radnog zahvata 5 metara, a vukao ga je traktor od 320 KS. Agresivni nazubljeni diskovi ravnjači Ø 460 mm na elastičnim nosačima koji su opterećeni spiralnom oprugom, osiguravaju ravnomjerno i pouzdano poravnavanje tla i kod velikih količina biljnih ostataka u što su se prisutni i sami uvjerili.

Gruber Horsch Terrano

Zatim slijedi druga varijanta nošenog stroja HorschTerrano 3 FX - radnog zahvata 3 m i opremljen sa cjevastim valjkom koji se preporučuje za laganija, pjeskovitija tla. Bio je opremljen sa Terra grip rovilima i gumeni Farmflex valjkom za teža tla, radnog zahvata 3 m, a vukao ga je traktor Claas Axion od 250 KS.

Slijedeći stroj koji je prezentiran u radu bio je Horsch Tiger 3 MT - idealan stroj za gospodarstva, koja rade reduciranu obradu tla bez oranja, ali i za one koji samo povremeno žele izbjeći visoke troškove oranja. Kombinirano oruđe sa 2 reda prednjih diskova promjera 68 cm i 2 reda rovila za efikasnu obradu tla od 5 do 35 cm dubine u izrazito teškim uvjetima s puno biljnih ostataka,od plitke obrade strništa nakon žetve strnih žitarica, jesenske obrade suncokretišta ili sojišta, preko duboke obrade polja silažnog kukuruza, obrade tla nakon vađenja šećerne repe ili pripreme jesenske sjetve te probijanje zone plužnog tabana sve do direktne obrade i pouzdano umiješavanje velike količine ostataka merkantilnog kukuruza u tlo - sve su to zadatci koje Tiger MT obavlja kvalitetno, brzo i ekonomično tzv. pametna alternativa za plug, radnog zahvata 3 m kojeg je vukao traktor 360 KS koji je na prednjem dijelu nosio spremnik za umjetno gnojivo kapaciteta 1000 l za istovremeno unošenje umjetnog gnojiva na radnu dubinu koja se postiže sa strojem Horsch Tiger.

Horsch Tiger

Nakon prezentacije strojeva za konzervirajuću obradu tla na red su došli vrhunski strojevi za reduciranu obradu tla. Horsch proizvodi i kombinirane strojeve, u koje je ugrađeno više radnih organa i koji u jednom prohodu obavljaju više operacija. Na taj se način ostvaruju značajne uštede na gorivu, na vremenu , smanjuje se zbijenost tla, poboljšava se njegova struktura i vraća život u tlo.

Jedan od takvih strojeva je i Horsch Express čija je prezentacija izazvala vrlo veliku pozornost prisutnih. Horsch Express TD je nošeni integrirani stroj za istovremenu obradu tla i gustu sjetvu strnih žitarica, soje i drugih kultura sitnog zrna. Stroj je na prednjem dijelu opremljen kratkom tanjuračom slične konstrukcije kao što je Horsch Joker CT sa diskovima promjera Ø 46 cm agresivno postavljenih u 2 reda, iza diskova je ugrađen Farmflex paker valjak promjera 59 cm presvučen užlijebljenom tvrdom gumom koja služi za ravnanje površine i usitnjavanje preostalih busa. Izbočine na valjku ostavljaju plitke brazdice, gdje je tlo nešto više sabijeno, kako bi se uspostavilo kapilarno uzdizanje vlage. Ulagači zrna su postavljeni tako da se sjeme posije točno u te brazdice. Zahvaljujući tome je nicanje puno brže i ujednačenije, optimalna radna brzina je između 10 i 15 km/h. Ima vrlo velik spremnik sjemena zapremine 1.500 L sa pomičnim pokrovom, visine 209 cm sa širokim otvorom (88x242cm), iza kojeg se nalazi platforma za rukovatelja.

Horsch Pronto 6 DC je vučeni integrirani stroj za istovremenu obradu tla i gustu sjetvu strnih žitarica, soje i drugih kultura sitnog zrna koji je sve prisutne oduševio svojom pojavom. Stroj je na prednjem dijelu opremljen kratkom tanjuračom slične konstrukcije kao što je Horsch Joker CT sa diskovima promjera 46 cm agresivno postavljenih u 2 reda a svaki disk ima svoj ležaj koji je trajno podmazan i hermetički zatvoren, stoga ne iziskuje održavanje, radnog zahvata 6 m, zapremnine spremnika za zrno 3500 l kojeg je vukao traktor od 360 KS.

Horsch Pronto - stroj za istovremenu obradu tla i sjetvu strnih žitarica

Horsch Maestro 8.70 CC je vučena pneumatska sijačica za preciznu sjetvu kukuruza, soje, suncokreta ili šećerne repe pri velikim radnim brzinama koja se mogla vidjeti u radu. Srce sjetvenog aparata je nova revolucionarna koncepcija sjetvene ploče sa žljebovima umjesto rupa koja omogućuje vrlo preciznu sjetvu pri velikim brzinama kretanja jer sjeme u trenutku odvajanja sa sjetvene ploče dobiva pravolinijsku putanju prema zemlji, pri čemu se anulira inercija sjemena uslijed kretanja i ono se bez kotrljanja zaustavlja na dnu brazdice. Ovim novim sustavom je moguća precizna sjetva pri brzini kretanja preko 12 do 15 km/h. Sjetveni aparat sa spremnikom zrna od 70 l je preko paralelograma montiran na gredu i pomoću hidraulike se njegov pritisak na tlo može podešavati između 125 i 350 kg. Posjeduje i spremnik za umjetno gnojivo zapremnine 2800 l i diskosne ulagače umjetnog gnojiva koji se nalaze na sjetvenom aparatu koji gnojivo ciljano postavljaju 5 cm pored sjemena na 5 cm veću dubinu od dubine sjemena i na taj način je gnojivo smješteno u zonu korijena buduće biljke. Stroj je bio priključen na traktor od 220 KS.

Sijačica Horsch Maestro

Kao posljednji u nizu slijedio je Horsch Titan 34 UW pretovarna prikolica koja je namijenjena prvenstveno za opsluživanje kombajna u žetvi, te transport i pretovar sjemena, gnojiva i drugog rasutog tereta, zapremnine 34 m³ gdje su se sudionici uvjerili u jednostavnost i brzinu kojom se žito prebacuje u transportno vozilo za vrijeme žetve, a vukao ga je traktor od 215 KS.

Svi sudionici ove vrhunske prezentacije su bili izuzetno zadovoljni, dojmovi i utisci su vrlo pozitivni i iz razgovora s njima možemo zaključiti da se poljoprivrednici sve više okreću inovativnim tehnologijama koji su sve dostupniji poljoprivrednim proizvođačima za postizanje još većih prinosa i smanjenju troškova proizvodnje.

U nastavku članka možete pogledati video priloge strojeva u radu, a u prilogu se nalazi foto galerija sa prezentacije

Horsch Joker 6 RT u radu

Horsch Terrano 5 FX u radu

Horsch Terrano 3 FX i Claas Axion u radu

Horsch Express 3 TD u radu

Horsch Pronto 6 DC

Horsch Maestro 8.70 CC

Horsch Tiger 3 MT

Agron d.o.o.
Prodaja i servis poljoprivredne mehanizacije


Tagovi

Prohod Sijačica Gruber Prezentacija Horsch Claas Obrada tla Plužni taban

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.