Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište soje
  • 12.11.2022. 15:00

Povećava se globalni urod soje - cijene u padu?

Rod soje se povećao za 9 posto, a očekuje se i rast potrošnje

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 69
  • 5
  • 0

Globalni rod soje bi se u 2022./23. mogao povećati i dostići 386 miliona tona, što je povećanje od 9 posto, predviđa Međunarodno vijeće za žitarice (IGC). To je povećanje od 8,7 posto u odnosu na sezonu 2021./22. godinu. Ova se predviđanja najviše baziraju na žetvi u Južnoj Americi.

Trgovina sojom mogla bi pasti za 6,4 posto na 166 miliona tona, ali u odnosu na prošlu sezonu, povećat će se za oko 10 mil. t godišnje. S tom će količinom ipak ostati ispod rekorda iz 2019./20. 

Kada je riječ o cijenama, one su u posljednjih 4 sedmice u padu. 

Očekuje se porast potrošnje, u količini od 378 mil.t, što je 3,9 posto više u odnosu na prošlosezonskih 364 mil. t.  

Uslijed povećane procjene početnih zaliha, ukupne su neznatno veće nego ranije. Uz nepromijenjenu potrošnju, globalne rezerve su povećana za 1 mil. t, na 54 mil. t. 

Povećanje prinosa bi moglo dovesti i do potražnje za mineralnim đubrivima, komentiraju analitičari Fertilizerdaily. Pišu kako bi primjena azotnih đubriva mogla da dostigne 88 do 89 kg/t, fosfornih od 22 do 25 kg, a kalijevih od 3 do 40 kg po toni. 

 


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24%) i bjelančevina (35 – 50%) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Soja Rod soje Potrošnja soje Proizvodnja soje Zalihe Tržište soje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]