Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GNSS
  • 29.06.2021. 09:00
  • Vukovarsko-srijemska, Slakovci

Precizna poljoprivreda ili kada vas sustav navodi da lopatice stroja dođu do biljke, a ne dotaknu je

EZ-Guide 250, EZ pilot Pro, Trimble GFX-750, TMX-2050, sustavi su za automatsko upravljanje čiju smo primjenu, u organizaciji tvrtke Jerković d.o.o., vidjeli na polju u Slakovcima.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.030
  • 178
  • 1

Nekada je GPS za automobil koštao nekoliko stotina eura. Danas ga imamo u svakom mobitelu i dovede nas na cilj. Skupa je nekoć bila i navigacija u traktorima koja za razliku od one u autu mora biti daleko preciznija. Kod poslova u obradi tla, sjetvi ili primjerice u prskanju ne smije doći do preklapanja u najviše jedan ili dva centimetra. Ili kada vas u kultivaciji kukuruza navodi da lopatice stroja idu točno do biljke, a da ju ne dotaknu. Primjer je to do koje su preciznosti došli strojevi za navigaciju. Radite li 100 hektara, na preklapanjima uštedite 30 posto te onda ulaganje u navigaciju odnosnu u preciznu poljoprivredu vratite jako brzo.

Ovako su nam prof. dr. sc. Mladen Jurišić i izv. prof. dr. sc. Ivan Plaščak s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS) predstavili rad navigacije u sustavu precizne poljoprivrede na predavanju poljoprivrednicima u Slakovcima, u istočnoj Hrvatskoj. To isto je okupljenim ratarima na polju i u praksi pojasnio njihov kolega s FAZOS-a dr. sc. Željko Barač.

Naime, tvrtka Jerković d.o.o. svima nama poznata kao zastupnik Claas mehanizacije organizirala nas je kod svog velikog partnera i kupca u tvrtki Agro Jakšić kako bi pokazala prednosti i zašto u svim svojim kombajnima i traktorima nude i kupnju vrijednog sustava navigacije.

Pravodobno obavljanje radova i visoka produktivnost 

Sustave za automatsko upravljanje, odnosno autopilot i proizvode kao što su EZ-Guide 250, EZ pilot Pro, Trimble GFX-750, TMX-2050 su upravo ono što prodaje i Jerković d.o.o. iz Koške. Trimble GFX-750, primjerice, je napredni GNSS (GPS + GLONASS) navigator za poljoprivredu. Koristi se za ručno navođenje ili automatsku navigaciju uz Trimble Autopilot i EZ-Pilot Pro sustave, a ima mogućnost nadogradnje točnosti i funkcionalnosti. 

Pojam "precizna poljoprivreda" podrazumijeva pravodobno obavljanje radova, visoku produktivnost, smanjen broj operacija te najnižu cijenu rada, a temelji se na novorazvijenim informatiziranim strojnim sustavima programiranog eksploatacijskog potencijala, malom broju strojeva visoke pouzdanosti i visokim tehnološkim mogućnostima. Njezin razvoj započeo je uvođenjem GIS i GPS tehnologija u poljoprivrednoj tehnici – mehanizaciji, a glavni cilj je dati na raspolaganje što veći broj preciznih informacija poljoprivredniku prilikom donošenja odluka.

"GIS predstavlja skup povezanih objekata i aktivnosti koji svojim međuodnosima služe zajedničkoj namjeni odnosno donošenju odluka pri upravljanju prostornim aktivnostima", rekao je Jurišić u uvodu svoga predavanja. Svrha mu je unaprijediti donošenje odluka koje su na bilo koji način u svezi s prostorom.

Predstavljanje precizne poljoprivrede održano je na polju tvrtke Agro Jakšić 

Služi, kako smo čuli, ekonomskim i ekološkim poboljšanjima, prije svega pri uštedi radnih sredstava, strojeva i radnog vremena, kao i poboljšanju ostvarenja dobiti kroz veće prinose te poboljšanju kvalitete proizvoda, ali i smanjenju opterećenja okoliša, poticanju prirodno prostornih uvjeta i poboljšanju dokumentacije procesa produkcije. Omogućuje da se zabilježe točni položaji strojeva i uređaja na poljoprivrednim površinama. Navigacija omogućuje precizno kretanje strojeva kod izvršenja agrotehničkih operacija, a njeni prijemnici moraju ispuniti zahtjeve visoke preciznosti osobito pri automatskom vođenju stroja.

"Nekada se za preciznu poljoprivredu govorilo da je prag isplativosti minimalno 500 hektara. Danas je to mnogo manje i već s 50 hektara možemo rabiti neke od njezinih sustava", rekao je Jurišić i dao primjer kako je kod njemačkih poljoprivrednika. U njihovu strojnu prstenu jedan poljoprivrednik je zadužen za prskanje i s najsuvremenijom navigacijom odradi ukupno tisuću hektara. A kod nas svako svoje, pa je i isplativost manja. Govorio je i o mreži satelita koji danas prate takve sustave i podsjetio da je nekada bilo normalno da se na pola metra preciznosti radi, a danas imamo mogućnost na pet, pa i tri centimetra.

Što je zapravo GNSS?

"Danas vam kamera na dronu vidi promjene na listu biljke na točno određenoj lokaciji u velikoj točnosti. Dakle, nećete prskati one dijelove table gdje nema pojave bolesti koju je snimila kamera", kazao je. Objasnio je i kako radi gnojidba u suradnji s kartom na kojoj se vidi analiza tla. I tu je velika ušteda, jer se gnojivo ne aplicira na mjesta gdje nije potrebno. No, što je zapravo GNSS? Mreža satelita koja kontinuirano odašilje kodirane podatke, osnovna zadaća mu je pozicioniranje, navigacija i određivanje vremena, a korištenje moguće bilo gdje na zemlji, moru i u zraku. S baznom stanicom i drugom opremom dobije se preciznost od dva centimetra.

"S opremom tvrtke Jerković radili smo određena opsežna istraživanja u Bilju na OPG-ovima i otkrili koliko je taj preklop važan. Uštedjeli smo doslovno 30 posto samo u predsjetvenoj obradi. Za pet do šest godina s 50 hektara se isplati", kaže Jurišić.

I u tvrtki Agro Jakšić koriste se tom tehnologijom i mnogo je, kažu, manje rasipanja, proizvod je čistiji, ogromne su uštede, i samim tim u tehnologiji imaju nadzor. "Nema ništa lakše nego kad u kultivaciji kukuruza odrediš pravac, sjedneš lijepo, ne moraš gledati iza sebe i okretati se, a navigacija te izveze i sve odradi precizno", čuli smo, a Barač nam na terenu i pokazao navedeno.

Zašto su svi poludjeli za preciznom poljoprivredom, odnosno sustavima za navigaciju pita Plaščak. Odgovara odmah da se predviđa da će u SAD-u obuhvatiti 59 posto površina 2024. godine u odnosu na 12 posto deset godina ranije. GNSS bazne stanice su, kaže on, dobro rješenje i odlične rezultate daju s tim da ta stanica predstavlja bazu, a prijamnik na traktoru ili kombajnu rover.

"Bazu je potrebno postaviti tako da u njenoj okolini i na pravcu do rovera nema visokih objekata ili šume. Točnost pozicioniranja je od dva do 10 cm što ovisi o modelu. Najveća dopuštena udaljenost baze od rovera je pet km i potrebno je redovito puniti bateriju", istaknuo je.

Tvrtka Jerković postavlja svoju bazu baznih stanica i puno je veći radijus od ovih pet kilometara, no dok ne razvije vlastitu mrežu koristimo se u Hrvatskoj s CROPOS sustavom, a to je mreža referentnih stanica RH za pozicioniranje i navigaciju u realnom vremenu. U pravilu je tako postavljena da nema većeg razmaka od 40 kilometara.

Trimble bazne stanice 

U polju smo, inače, gledali kultivaciju suncokreta. I jasno je da preciznost mora biti daleko veća nego li je to jedan metar. Razmak između redova je 70 cm, a unutar reda ovisi o sorti. Lopatice moraju, kažu predavači, biti čim bliže biljki, da podrežu korove, a opet dovoljno daleko da ne oštete biljku. Svi koji rade, znaju koji su sve problemi kada rade bez ovakve napredne tehnologije. A posebice ako je posijan suncokret bez preciznog navođenja i redovi nisu idealno ravni. Kao što smo vidjeli moramo imati uređaj s dodatnim signalima da bi imali takvu preciznost. 

Moguće je koristiti Trimble, odnosno bazne stanice Jerković d.o.o., ali i usluge CROPOS-a. Primjerice, kupite li Trimble navigaciju, a koristite sustav CROPOS-a, plaćate za preciznost do jednog metra tisuću kuna godišnje što je recimo dovoljno za preciznu gnojidbu. A ako želite veću preciznost, od plus ili minus dva centimetra plaćate godišnje 5.000 kn i ta vam je usluga dovoljna za gnojidnu, sjetvu, sadnju, žetvu i zaštitu, pojasnio je Plaščak.

Dakle, za ovo što smo gledali u polju treba imati pretplatu od pet tisuća kuna. Trimbleovo rješenje je povoljnije. Ali i sigurnost ako nema signala. Odgovor su sateliti koji ispravljaju rupe u signalima - ono kada na dijelu njive imate slabiji signal za mobitel, ili ga uopće nemate. Većina prijemnika na tržištu podržavaju i GPS i GLONASS. GNSS je osnova automatskog i asistiranog upravljanja. Preciznost je tim veća što je broj satelita vidljiviji. 

Sve prednosti Trimble sustava prikazane su i u praksi 

Tako kod automatskog autopilot signalizira kada stroj skrene s linije navođenja, provodi potrebne korekcije te nastavlja upravljati po ispravnoj putanji. Asistirano znači da održava stroj na liniji navođenja tako što okreće upravljač pomoću elektromotora uporabom navigacijskih podataka i omogućava preciznu gnojidbu, sjetvu, kultivaciju, sadnju, žetvu, zaštitu... Sustavi automatskog upravljanja obično se koriste za operacije koje zahtijevaju najveću preciznost i redovito se obavljaju uz korištenje vrlo preciznih korekcijskih signala odnosno uporabom baznih stanica. Noć i magla nisu prepreka. Možete raditi. Plaščak je naveo i primjer upotrebe svjetlosne trake. Kod Trimblea se zove EZ Guide 250.

To  je ekonomični GPS navigator za poljoprivredu. Koristi se za ručno navođenje ili za asistirano upravljanje, uz Trimble sustave. Trimble EZ-Guide 250 koristi EGNOS besplatni korekcijski signal kojim se postiže točnost uklapanja prohoda ±15-20 cm, u kontinuiranom radu. Najčešće se koristi pri operacijama koje ne zahtijevaju visoku točnost navođenja, kao što su gnojidba, prskanje, tanjuranje, a napredne funkcije EZ-Guide 250 su asistirano upravljanje uz Trimble, memoriranje podataka o parcelama, kartiranje granica parcela i objekata na njima, izračunavanje njihovih površina, izvještavanje o izvedenim operacijama.

Ušteda inputa i brzi povrat investicije 

Prijenos podataka o parcelama i operacijama obavlja se pomoću USB memorije. U praksi jednostavno rečeno to ovako izgleda: Kada se vozilo pomakne s navigacijske linije – uključivat će se LED diode nalijevo ili nadesno i promijeniti boju u crvenu. Spomenuti Trimble EZ-pilot Pro je ekonomični sustav za asistirano upravljanje, koji pomoću elektromotora s frikcijskim kotačem utječe na obod upravljača. EZ-pilot Pro sustav je kompatibilan sa svim modelima Trimble navigatora. Trimble T2 tehnologija terenske kompenzacije po dvije ose poboljšava točnost na nagnutom ili neravnom terenu, a lako se prenosi iz jednog traktora u drugi, ili u kombajn, ili neko drugo vozilo. Automatsko upravljanje je povezano vezom frikcijskog kotača i upravljača, a kada želimo preuzeti upravljanje isključujemo ga okretom volana.

Autopilotom do brže sjetve, više redova i manje umora

Smanjeni preklopi i razmaci, ušteda inputa, brži rad, manji zamor vozača, brzi povrat investicije su glavni razlozi zašto ga upotrebljavati. Trimble EZ-Pilot Pro je sustav za asistirano upravljanje elektromotorom visokog obrtnog momenta, montiranog direktno na vratilo ispod volana. EZ-Pilot koristi GPS/GNSS navigaciju Trimble navigatora GFX-750.

Trimble T3 tehnologija za terensku kompenzaciju po tri ose, zadržava točnost pravca vozila pri kretanju po nagnutom ili neravnom terenu, a motor je postavljen centralno na vratilo volana, bez ometanja instrument table ili prostora za noge u kabini. Brz i precizan odziv elektromotora, omogućuje lak prilaz i praćenje navigacijske linije, a elektromotor nesmetano manualno upravljanje, kada nije uključeno automatsko. Ima veći obrtni moment, primjenjiv je i za vozila koja zahtijevaju veću snagu za upravljanje. Jerković d.o.o., čuli smo, nudi autopilot After Market kit, ali i Hybrid kit.


Fotoprilog


Tagovi

Precizna poljoprivreda Trimble sustav GNSS Mladen Jurišić Ivan Plaščak Željko Barač


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]