Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • John Deere
  • 15.01.2023. 18:00

Precizna sijačica ExactShoot štedi 60 posto gnojiva - John Deere predstavio novitet

Senzor na sjetvenoj jedinici otkriva svako zrno sjemena koje se nalazi u zemlji. Istovremeno s polaganjem, ono se prska tekućim gnojivom

Foto: John Deere
  • 888
  • 91
  • 0

John Deere je na ovogodišnjem CES 2023 u Las Vegasu, najvećem svjetskom tech događaju, prikazao novu tehnologiju za precizne sijačice koja, kako tvrde, štedi 60 posto gnojiva te bager na električni pogon, stoji u priopćenju ove tvrtke. 

Prednosti sijačice s ExactShot tehnologijom se ogleda u senzoru na sjetvenoj jedinici koji otkriva svako zrno sjemena koje se nalazi u zemlji. Istovremeno s polaganjem, ono se prska tekućim gnojivom. U usporedbi s ranijim metodama gnojidba u redove štedi se 60 posto primijenjenog sredstva jer se ono prska direktno na položeno zrno. 

Tretira samo zrno

Radna brzina sjetve je do 16 km/h, a svako pojedinačno sjeme se tretira sa oko 0,2 ml sredstva. Tvrtka nije dala nikakve dodatne informacije o tome koja se vrsta gnojiva koristi i s kojim sadržajem hranjivih tvari.

Direktno na sjeme 

Ovaj novitet igra važnu ulogu za američko tržište, jer se ondje kod sjetve koristi tekuće gnojivo, za razliku od većine europskih zemalja, gdje se za sjetvu kukuruza koristi uglavnom granulirano.

Prema John Deere-u nova tehnologija bi zahvaljujući preciznom doziranju mogla uštedjeti više od 93 milijuna litara gnojiva godišnje u uzgoju kukuruza samo u SAD-u. Istovremeno se ne povećava rizik od ispiranja, a spriječava se rast korova koje nema višak hraniva na raspolaganju, poručuju. 

John Deere bager na električni pogon

Osim ExactShota, ova je kompanija na CES-u pokazala i električni građevinski bager koji je rezultat preuzimanja proizvođača baterija Kreisela. Krajem 2021. godine kupljen je većinski udio u Kreisel Electricu, austrijskom proizvođaču koji razvija baterije, infrastrukturu za punjenje i e-mobilnost.

Ovaj stroj je tiši kod rada, stvara manje emisije, ali i operativne troškove s manje pokretnih dijelova. Tvrtka nije dala nikakve informacije o kapacitetu baterija, vremenu punjenja i performansama motora.

Predstavljanje John Deerea na CES-u pogledajte u videu: 


Tagovi

John Deere Precizna sijačica Sjetva kukuruza CES Las Vegas Sijačica ExactShot Precizna gnojidba


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]