Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pivarski ječam
  • 31.05.2022. 10:30
  • Brodsko-posavska, Nova Gradiška

Pred nama je izazovna žetva pivarskog ječma s visokim cijenama

Unatoč suši u ovom trenutku smo zadovoljni kako ječmovi izgledaju, a početak žetve očekujemo polovicom lipnja, čulo se na Danu polja pivarskog ječma tvrtke Axereal Croatia gdje su predstavljene i nove sorte.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 3.355
  • 258
  • 0

Prema sadašnjem stanju i izgledu pivarskih ozimih ječmova žetva te ratarske kulture mogla bi bi početi između 15. i 20. lipnja.

Zbog dugotrajne suše prinosi bi u nekim dijelovima Hrvatske mogli biti niži i do 20 posto, ali s obzirom na velike zasijane površine, u tvornici "Slavonija slad" vjeruju da će otkupiti dovoljne količine za proizvodnju pivarskog slada, istaknuto je na tradicionalnoj manifestaciji Dan polja pivarskog ječma koju su u Novoj Gradiški organizirali tvrtka Axereal Croatia i Slavonija slad, članica grupe Boortmalt. 

Na otvaranju tog skupa koji je uz domaćine okupio veliki broj poljoprivrednika, poslovnih partnera, predstavnike pivovara te stručnjake i znanstvenike, direktor Frederic Moulin istaknuo je zadovoljstvo što su se nakon dvije pandemijske godine ponovno okupili. Istaknuo je da Axereal Croatia nastoji i dalje širiti dobru suradnju s poljoprivrednicima u Hrvatskoj ne samo na programu pivarskih ječmova nego i kroz proizvodnju drugih ratarskih kultura

"Posebno je važno da ne gubimo naš identitet koji smo s PPK-om Nova Gradiška stvorili kroz pivarski ječam, a to je i kralježnica našeg poslovanja, tako da se i dalje nadamo dobroj dugoročnoj suradnju sa svima vama poljoprivrednicima“, rekao je Moulin.  

Izazovna žetva s visokim cijenama 

Vlado Bićanić, direktor renomirane tvornice "Slavonija slad", tvrtke koja otkupljuje i prerađuje pivarski ječam u slad istaknuo je da je to dobro organizirani lanac od proizvodnje sjemena, merkantilnog ječma do prerade u kojem svatko ima važnu ulogu.

Direktor tvrtke Axereal Croatia, Frederic Moulin 

"Sve počinje sjetvom na poljima i zato posebno cijenimo suradnju koja je uspostavljena prije više od dvadeset godina kada je naša tvrtka, članica grupe Boortmalt zajedno sa sestrinskom PPK, sada članicom grupe Axereal, započela ovu lijepu priču sa pivarskim ječmom", rekao je i istaknuo da je Slavonija slad i u pandemijsko vrijeme radila punim kapacitetom bez stajanja i opskrbljivala pivovare kvalitetnim sladom.

"I ove godine trebamo puno ječma za preradu, a ono što se vidi u poljima ohrabruje. Suša je djelomice djelovala, ali za sada nije ništa dramatično i katastrofično“, naglasio je Bićanić. 

Nakon uvodnih pozdravnih govora sudionici su se uputili na pokusna polja, gdje je Ivan Pozder, voditelj kooperacije tehnološko komercijalnog tima tvrtke Axereal Croatia istaknuo da su prošle jeseni ugovorili proizvodnju merkantilnog pivarskog ječma na 12 tisuća hektara. 

"Čeka nas izazovna žetva s visokim cijenama, a unatoč suši nadamo se dobrim prinosima, kako bi osigurali što više sirovine za našu tvornicu slada", rekao je dodajući da se svi moraju povezati kako bi svima bilo bolje: od proizvođača, organizatora proizvodnje, prerađivača, pa do znanosti.

"Moramo surađivati da bismo se što lakše oduprli ovim teškim vremenima: klimatskim primjenama, turbulencijama na tržištu zbog svjetskih kriza i nestabilnim cijenama i drugiom poteškoćama", istaknuo je naglašavajući da svi moraju biti zadovoljni što imamo veliku proizvodnju pivarskog ječma u Hrvatskoj, da možemo ponuditi slad hrvatskim pivovarama gdje je zaokružen ciklus od polja pa do stola uz krajnji proizvod pivo.

"Samim tim moramo biti zadovoljni i što nekih godina proizvedemo više pa izvozimo u Italiju, Austriju, BiH i neke druge države“, napomenuo je Pozder.

Nove sorte jarog ječma 

Naglasio je da uz primjenu suvremene tehnologije i pomoć stručnjaka Axereala Croatia, kooperanti postižu odlične proizvodne rezultate zahvaljujući sjetvi visokoprinosnih sorti koje su prikazali među 15 makropokusa ozimih ječmova. Među njima prednjače rani Dominus visokog potencijala prinosa, pivarski ječam prilagođen domaćem uzgojnom području, zatim srednjerana sorta Calypso stabilnog prinosa i optimalnih sladarskih osobina čiji se potencijal prinosa kreće do 9 tona po hektaru te također srednjerani Casanova, nova genetika ozimih pivarskih ječmova.

Dan polja održan je nakon dvije pandemijske godine 

Predstavljena su i 23 makropokusa jarih ječmova. Među njima najprinosnija je srednjerana sorta Laureate, biljka niskog rasta, s visokim udjelom zrna prve klase. Među petnaest makropokusa ozimih pšenica standardno su dobre vrlo rana sorta visokog prinosa i kvalitetnog zrna Basilio, srednjerana visokoprinosna Cellule i sorta pšenice rekordnih prinosa Rubisko. Uz to, naglasio je Pozder, radi se i na razvoju novih sorti: intenzivna za visoke prinose Providence, najnoviji predstavnik ranog sortimenta izvrsne prilagodljivosti Ortolan i srednje rana otporna Winner, s naglaskom na sortu Complice koja će biti standardna za sve proizvodne uvjete. 

Od Stjepana Lalića, tehnologa za proizvodnju u Axerealu Croatia doznali smo da je na površinama te tvrtke zasijano 300 hektara ozimog ječma za sjemensku proizvodnju i 100 hektara sjemenskog jarog ječma. 

"U ovom trenutku smo zadovoljni kako ječmovi izgledaju, još su zeleni, nisu krenuli u pravu zriobu, tako da početak žetve očekujemo polovicom lipnja", kazao je tehnolog napominjući da ih je trenutačno malo strah temperatura od tridesetak stupnjeva, koje na ovu dosadašnju sušu ne pridonose dobrom nalijevanju zrna.

"Za vikend najavljuju kišu, pa se nadamo da će vlaga pridonijeti boljem nalijevanju zrna i stabilnijim prinosima“, istaknuo je pritom. 

Priznanje "Zlatni klas"

Jedan od najboljih proizvođača pivarskog ječma koji je ove godine dobio priznanje "Zlatni klas" Petar Pranjić iz Čeminca u Baranji ove godine pod ovom kulturom ima osamdeset hektara i zbog dugotrajne suše procjenjuje da bi prinosi mogli biti niži i do 20 posto, ako uskoro ne bude izdašnije kiše. 

S Axerealom Croatia uspješno surađuje godinama, i vrlo se pohvalno izražava o toj suradnji naglašavajući da je primjer odlične kooperacije s poljoprivrednicima. "Redovno godišnje isporučujem pivarski ječam toj novogradiškoj tvrtki, svom poslovnom partneru. Kada bi se primjerom Axereala povele ostale kuće koje rade kooperaciju sa seljacima, da imamo više takvih primjera mi bi bez brige radili, jer tako dobra suradnja je rijetka", naglasio je.

Dodjela priznanja "Zlatni klas" 

Sve potrebe koje imaju, kaže, ispunjavaju im u roku od 24 sata. Kako u financijskom smislu, tako repromaterijalu, stručnim savjetima, osobito oko zaštite usjeva. "Mi smo svi kao jedna velika obitelj što dokazuje i ovo naše druženje na Danu polja ječma koji su ponovno organizirani nakon dvije pandemijska godine. Srećemo stare prijatelje dugogodišnje proizvođače iz svih krajeva Hrvatske, izmjenjujemo iskustva, lijepo se družimo“, zadovoljan je Petar. 

Na Danu polja spomenute su i cijene koje na tržištu strmoglavo skaču, kako repromaterijala, tako i poljoprivrednih proizvoda. "Zbog ovakve situacije mi seljaci smo u blagom strahu. Očekujemo dobru otkupnu cijenu, ali i mi smo imali velika ulaganja, vidjeli ste što se dogodilo s cijenama dušičnih gnojiva, s KAN-om i ureom", dodao je. 

U ovom momentu, kaže Pranjić, sve kuće prate rizike na tržištu. "I mi poljoprivrednici sudjelujemo u tom riziku. Nama je danas za jesenske sorte pivarskog ječma standardne kvalitete ponuđena cijena od 2,65 kuna za kilogram. To je za sada dobra cijena, ali ona može vjerojatno biti i bolja u vrijeme same žetve. Tada će tržište pokazati koliki su prinosi i hoće li otkupna cijena biti veća ili manja od ove s kojom se sada barata“, glasno razmišlja Pranjić. 

Dobro bi došla izdašnija kiša 

Poznati oplemenjivač ječmova Alojzije Lalić s Poljoprivrednog instituta Osijek kaže da dvogodišnja pandemija nije zaustavila dugogodišnju dobru suradnju njegova Instituta i Axereala Croatia. 
"I dalje radimo na oplemenjivanju ječma, stvaramo nove sorte, neke su uključene i u program proizvodnje pivarskog ječma ovdje preko Axereala", rekao je navodeći da su njihove najpoznatije ozime sorte u proizvodnji i dalje Barun, Maksim, Pleter, Panonac i Roko, kod jarog ječma nove sorte Prkos i Kum.

Budući da se nisu našli s poljoprivrednicima posljednje dvije godine, ove na pokusnom polju žele prikazati i novije rezultate svog oplemenjivačkog rada, a to su nove sorte koje su nastale u vremenu pandemije. "One su priznate, a posebno ukazujem na sorte koje posjeduju vrlo dobre do izvrsne parametre pivarske kakvoće. Uz Dominus, koja je ranijeg zrenja, to su još sorte Tristan i Lotus“, kaže Lalić. 

Dodaje da je obilježje ovogodišnje proizvodnje merkantilnog ječma dugotrajna suša, a neki su poljoprivrednici zbog visokih cijena gnojiva reducirali donekle gnojidbu što je do sada utjecalo na razvoj biomase.  

Na pokusna polja stigao je veliki broj poljoprivrednika 

Ipak, nada se da će u međuvremenu pasti i neka izdašnija kiša, i da će zrno ječma ipak naliti što bi omogućilo postizanje i dobrih uroda zrna sa dobrom kvalitetom.


Fotoprilog


Tagovi

Pivarski ječam Dan polja Axereal Croatia Frederic Moulin Vlado Bićanić Ivan Pozder Stjepan Lalić Petar Pranjić Alojzije Lalić


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.


Partner

Axereal Croatia d.o.o.

Kralja Petra Svačića 17, 35400 Nova Gradiška, Hrvatska
tel: +385 (35) 361 444, fax: +385 (35) 362 507, e-mail: info.croatia@axereal.com web: http://www.axereal.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]