Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Axereal Croatia
  • 13.09.2019. 15:00
  • Brodsko-posavska, Nova Gradiška

Predstavljeni visokoprinosni hibridi kukuruza i suncokreta te sorte soje

Tvrtka Axereal Croatia sa sjedištem u Novoj Gradiški organizirala je tradicionalni Dan polja kukuruza, soje i suncokreta. Što su poljoprivrednici mogli vidjeti, saznajte u nastavku.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 1.712
  • 164
  • 0

Tvrtka Axereal Croatia sa sjedištem u Novoj Gradiški organizirala je tradicionalni Dan polja kukuruza, soje i suncokreta. Na pokusnim poljima novogradiškog Poljoprivredno-prehrambenog kompleksa, tvrtke koja djeluje u sastavu te poznate francuske grupacije, okupili su se poljoprivrednici, kooperanti Axereala Croatia, njihovi stručnjaci i promotori sjemenarskih kuća.

"Ove stručne skupove organiziramo kako bismo našim kooperantima s kojima uspješno surađujemo pokazali najnovije visokoprinosne hibride MASseed kukuruza i suncokreta, te asortiman soje koji im nudi Axereal Croatia. Na pokusnim poljima na licu mjesta mogu se vidjeti razlike po sortama i hibridima i grupama dozrijevanja. Osim toga, kooperanti usput mogu razgovarati s našim stručnjacima koji ih prate cijelu godinu i upućuju na najnovija tehnološka dostignuća", kaže Đurđica Novković, marketinški menadžer u tvrtki Axereal Croatia.

ES Pallador - najprinosnija sorta u svojoj kategoriji

Ana Marija Petrak, zadužena za razvoj i inovacije i uvođenje novog sortimenta programa soje predstavila je pokuse na kojima je bilo zastupljeno dosta sorti soje iz svih grupa dozrijevanja.

"Od sorti koje pripadaju početku prve grupe zrenja izdvojila bih srednjekasnu sortu ES Pallador grupa I, najprinosniju sortu u svojoj kategoriji koja se, zato što velik broj mahuna ima po četiri zrna i upravo to četvrto zrno njoj daje veći prinos. Potencijal rodnosti ove sorte kreće se do 5,5 tona po hektaru, a prošle godine neki proizvođači u Vojvodini ostvarili su prinos i od 6 tona po hektaru. Novina je da je sjeme s već dorađenim inokulantom - kvržičnim bakterijama. To će poljoprivrednicima olakšati samu sjetvu, dakle tu soju mogu odmah sijati, ne moraju posebno miješati sjeme s visokokvalitetnim kvržičnim bakterijama.

Sorta Tribor iz nulte grupe zrenja je nešto novo, a odlikuje se također visokim prinosom. Naša je preporuka da se sije čak i u zapadnom dijelu Hrvatske.

fdc
Novina je da je sjeme s već dorađenim inokulantom - kvržičnim bakterijama

Poljoprivrednicima preporučujemo i već poznatu elitnu sortu Mentor (FAO 00), jednu od najtraženijih u Europi, a imamo i vrlo ranu sortu Lissabon koja ima vegetaciju u trajanju 100-110 dana. Tu sortu preporučujemo i za postrnu sjetvu", istaknula je Ana Marija Petrak. Dodala je da je soja prilično isplativa ratarska kultura za poljoprivredne proizvođače koji ne mogu utjecati na cijenu te uljarice, ali mogu utjecati na izbor sorte koja može dati najbolje prinose po jedinici površine i na taj način mogu ostvariti bolju zaradu. Naravno, uz primjenu suvremene tehnologije uzgoja.   

Hibridi kukuruza lako i sigurno se nose s najboljim konkurentima na tržištu

Hrvoje Dražić, promotor francuske sjemenarske kuće MASseeds za područje Republike Hrvatske predstavio je okupljenim proizvođačima, kooperantima tvrtke Axereal Croatia, visokoprinosne hibride kukuruza i suncokreta.

"Prvi hibrid koji bih izdvojio je MAS 34.B. To je kukuruz niske biljke, s nisko položenim klipom. Zvijezda je FAO 300, i pogodan za raniju sjetvu. Jako je zanimljiv s obzirom na svoju kratku vegetaciju, brzo otpuštanje vlage i vrhunsku genetiku. To je hibrid na koji bi poljoprivrednici trebali obratiti posebnu pozornost, jer se može sijati na području cijele Hrvatske", ističe promotor Hrvoje Dražić

Iz FAO 400 izdvaja hibrid MAS 48.L. To je također nova genetika, stabilan hibrid jako visokog potencijala rodnosti. Lani je, kada je bila idealna godina za proizvodnja kukuruza, ističe, davao prinose i do 14-15 tona po hektaru. Jako se dobro oplođuje i brzo otpušta vlagu te vjeruje da će ovaj kukuruz brzo naći mjesto kod poljoprivrednika, jer se lako i sigurno nosi s najboljim konkurentima na tržištu. 

fd
"VIP" hibrid - MAS 56.A (FAO 500)

"Naš "VIP" hibrid, kako ga volimo zvati, je MAS 56.A (FAO 500). Nekoliko godina je u mreži pokusa Savjetodavne službe po prinosima bio na prvom mjestu. To dovoljno govori o njegovoj stabilnosti i ujednačenom potencijalu rodnosti do 17-18 tona po hektaru. Zanimljivo je za njega da mu klip završava malim kopljem, tako da ga je lako prepoznati u polju. Imamo i informacije da su ga poljoprivrednici silirali i da su zadovoljni rezultatima. Znači, mogu ga poljoprivrednici i za to koristiti, ali se ipak primarno sije za proizvodnju zrna. Voli raniju sjetvu i jako se dobro oplođuje.

Hibridi pogodni za silažu

Za stočare su zanimljivi naši hibridi iz programa silaže: MAS 64.P, MAS 70.F i PELOTA. Između njih su male razlike, to su jako velike biljke, robusne, otporne na polijeganje, provjerene genetike i rodnosti i zastupljeni su na njivama naših proizvođača u Hrvatskoj", kaže promotor Hrvoje Dražić.

fc
Predstavljena su i četiri hibrida suncokreta

U na pokusnim poljima PPK Nova Gradiška predstavio je i četiri hibrida suncokreta: MAS 80.IR, MAS 85.SU, MAS 87.IR i MAS 92.CP. Iako, kako je rekao, ovaj dio zapadne Slavonije nije područje udarno za tu uljaricu.

Kooperanti tvrtke Axereal Croatia istaknuli su da su zadovoljni izborom hibrida kukuruza i sortama soje koje im sugeriraju stručnjaci, da njihovom sjetvom i primjenom suvremene tehnologije ostvaruju dobre prinose. Ovih dana počeli su žeti rane sorte soje, a ako vrijeme posluži, uskoro će se žetveni radovi dobrano zahuktati. Uglavnom, očekuju dobre prinose, možda ne kao prošle godine koja je bila izuzetno povoljna za proizvodnju tih ratarskih kultura. 


Fotoprilog


Tagovi

MASseed Axereal Croatia Dan polja kukuruza Soje i suncokreta Nova Gradiška PPK Prinos


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.


Partner

Axereal Croatia d.o.o.

Kralja Petra Svačića 17, 35400 Nova Gradiška, Hrvatska
tel: +385 (35) 361 444, fax: +385 (35) 362 507, e-mail: info.croatia@axereal.com web: http://www.axereal.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]