Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 06.07.2020. 16:30

Prije sjetve postrnih i pokrovnih usjeva primijenite tekuće dušično gnojivo UAN

Gnojidba postrnih usjeva u pravilu je skromna jer cilj uzgoja ovih kultura nije postizanje visokih prinosa za čije ostvarenje je potrebna obilna ishrana.

Foto: JumpStory
  • 1.528
  • 115
  • 0

Postrni i pokrovni usjevi u posljednje vrijeme zauzimaju sve značajnije mjesto u suvremenoj poljoprivrednoj proizvodnji. Riječ je o onima koji se siju između žetve glavnog i sjetve idućeg glavnog usjeva. Postrni se siju nakon glavnog i ostaju na oranici do zime, a pokrovni ostaju i tijekom zime sve do sjetve idućeg glavnog usjeva u proljeće. Njihov primarni zadatak je očuvanje prirodnih resursa i zaštita agroekološkog sustava, dok je ostvarenje profita tek popratni učinak.

"Gnojidba postrnih usjeva u pravilu je skromna jer cilj uzgoja ovih kultura nije postizanje visokih prinosa za čije ostvarenje je potrebna obilna ishrana. Drugi razlog skromne gnojidbe je nedovoljna količina vlage u tlu u početnom rastu zbog čega se kruta gnojiva teško otapaju i biljke ih u pojedinim ekstremno sušnim godinama ne mogu iskoristiti. Kada se planira postrna sjetva, dobro bi bilo prilikom gnojidbe glavnog usjeva iza kojeg će slijediti postrni primijeniti nešto veću količinu gnojiva tako da mu ostane određena količina hraniva na raspolaganju, naročito ako se radi o usjevima "hvatačima" (krstašice, leguminoze, lupine, raž), koji su u stanju usvojiti hraniva iz veće dubine kao i ona jače vezana u tlu", savjetuju stručnjaci iz tvrtke Petrokemija.

UAN u svom sastavu ima sva tri oblika dušika

Gnojidba koja je ipak neizostavna prije sjetve postrnih usjeva je, dodaju, ona dušičnim gnojivima. Dušik je potreban da bi se omogućio nesmetan rad mikroorganizama u tlu i rast mladih biljčica tj.da se izbjegne dušična depresija. Iz Petrokemije napominju da im je potrebno 40-60 kg/ha tog elementa, a ako je pretkultura bila strna žitarica čiji se žetveni ostaci unose u tlo, ta se količina treba povećati za još 30-ak kilograma.

"Uzimajući u obzir uvjete u kojima se odvija sjetva i početni porast postrnih usjeva, najprikladniji izvor dušika je tekuće mineralno gnojivo UAN (urea amonijev nitrat)", preporučuju.

Objašnjavaju kako UAN zbog svojih specifičnih fizikalnih i kemijskih osobina ima niz prednosti za primjenu u gnojidbi ovih vrsta usjeva u odnosu na kruta gnojiva. UAN je jedino dušično gnojivo koje u svom sastavu ima sva tri oblika dušika; nitratni, amonijski i amidni. Upotrebom UAN-a usjev je kontinuirano opskrbljen hranivom jer nitratni oblik dušika ima brz učinak dok će amonijski i amidni oblik imati produženo djelovanje.

Primijenjena zasićena otopina ne ispire se iz tla

"Dušik iz UAN-a maksimalno će se iskoristiti s obzirom na činjenicu da se radi o zasićenoj otopini, koja se ne ispire iz tla, a isto tako nema umanjenja njegovog učinka ni u uvjetima kada količina vlage u tlu nije optimalna. Jednostavno ga je odmjeriti i ravnomjerno primijeniti po površini bez bojazni od gubitka denitrifikacijom i volatizacijom", ističu.

Količina UAN-a koja će osigurati potreban dušik usjevima u uvjetima postrne sjetve je, dodaju, 100-200 l/ha što ovisi o masi žetvenih ostataka pretkulture. UAN se može primijeniti bez razrjeđivanja s vodom, ali se isto tako može razrijediti u omjeru 1:1 radi lakše raspodjele po površini.

Za više informacija o primjeni UAN gnojiva, obratite se tvrtki Petrokemija na jedan od niže navedenih kontakata ili na besplatni broj telefona 0800 647 647.


Tagovi

Petrokemija UAN Gnojidba dušičnim gnojivima Postrni usjevi Pokrovni usjevi


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]