Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rapić d.o.o.
  • 18.10.2019. 09:30
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Gradiška

Prijem kukuruza i soje sa domaćih oranica u punom jeku

Kvalitet ovogodišnjeg kukuruza i soje zadovoljavajući iako je proizvodna godina bila veoma teška i zahtjevna. Hladno i vlažno proljeće, uz nekoliko olujnih i gradonosnih perioda tokom ljeta konstantno su stvarali poteškoće poljoprivrednim proizvođačima, koji međutim ne kriju zadovoljstvo na kraju sezone.

Foto: Petar Ninić
  • 416
  • 47
  • 0

Kao i svake godine, u ovom periodu se vrši intenzivan prijem merkantilnog kukuruza i sojinog zrna od strane domaćih privrednih subjekata, koji raspolažu sa savremenim kapacitetima za sušenje i skladištenje žita. Na području Lijevča polja prijem soje je već u završnoj fazi, dok se pojačan prijem kukuruza tek očekuje u drugoj polovini oktobra mjeseca. Trenutno se isporučuje kukuruz sa proizvodnih površina koje se pripremaju za sjetvu ozimih žitarica. Pri tome, poljoprivredni proizvođači nastoje iskoristiti veoma povoljne vremenske uslove kako bi se dvije veoma važne agrotehničke mjere u plodoredu – berba jedne kulture i sjetva naredne organizovale u optimalnim agrotehničkim rokovima i što kvalitetnije.

Potrebno je naglasiti kako je kvalitet ovogodišnjeg kukuruza i soje zadovoljavajući iako je proizvodna godina bila veoma teška i zahtjevna. Hladno i vlažno proljeće, uz nekoliko olujnih i gradonosnih perioda tokom ljeta konstantno su stvarali poteškoće poljoprivrednim proizvođačima, koji međutim ne kriju zadovoljstvo na kraju sezone. Godina, kako nam kažu, nije bila baš rekordna kao prošla, ali daleko od toga da je bila loša. Rezultati su sasvim zadovoljavajući. 

Dnevno 50 proizvođača isporuči kukuruz kompaniji "Rapić" 

Jedan od poljoprivrednih proizvođača koji ovih dana vrši intenzivnu isporuku kukuruza je i Mirko Romić iz Laminaca kod Gradiške. Mirko u ovom periodu vrši uslužni transport kukuruza drugih poljoprivrednih proizvođača, pri čemu redovno isporučuje i vlastite količine u prihvatnim kapacitetima kompanije "Rapić" d.o.o. iz Gradiške. Kukuruz je, kako nam kaže, uzgojen na području četiri laminačka sela, zatim na području sela Dolina, Novo selo, Kočićevo i drugim terenima.

Mirko Romić ovih dana vrši uslužni transport kukuruza drugih poljoprivrednih proizvođača

"Veoma sam zadovoljan sa uslovima saradnje. Već godinama dovozim svoje, ali i tuđe žito, koje sušimo i skladištimo u kapacitetima firme "Rapić". Pri tome, u 99 % slučajeva se odlučujem na prodaju žita firmi. Slično je i kod drugih proizvođača sa kojima sarađujem", ističe Mirko. 

Trenutno, na dnevnoj bazi oko 50 proizvođača isporuči svoj kukuruz na usipnom košu pomenute firme, pri čemu se prosječna količina dnevnog prijema kreće u rasponu 400-450 tona. Kako nam kažu, u narednom periodu se očekuje značajnije povećanje prijema, a u skladu sa intenziviranjem berbe kukuruza na proizvodnim površinama. Vlažnost sirovine u momentu isporuke kreće se u rasponu 15-24 %, dok je vlažnost suvog zrna oko 13,5-14 % vlage. Za sušenje jedne tone kukuruza u savremenim kapacitetima kompanije "Rapić" potrebno je samo 120 sekundi. Pri tome, tehnologija sušenja projektovana je tako da očuva hranjivu vrijednost zrna u najvećoj mogućoj mjeri.

Primarno orjentisani na sirovine sa domaćih oranica

Direktor kompanije "Rapić" d.o.o., Vojislav Rapić ističe kako će firma i ove godine izvršiti prijem značajnih količina soje i kukuruza proizvedenih od strane domaćih poljoprivrednika, te pri tome obezbijediti savremene uslove sušenja i skladištenja sirovina.

Na dnevnoj bazi oko 50 proizvođača isporuči svoj kukuruz na usipnom košu kompanije Rapić

"Od osnivanja naše kompanije pa do danas, primarno smo orijentisani na sirovine koje potiču sa domaćih oranica. Našim saradnicima obezbjeđujemo sušenje i skladištenje žita po veoma povoljnim uslovima, te na kraju sezone u najvećem broju slučajeva isto i otkupimo po tržišnim cijenama. Ovogodišnji prijem će sigurno biti u prosjeku prošlogodišnjeg, a važno je za naglasiti da smo uvijek zainteresovani za sve tržišne viškove“, ističe Rapić.

Prijem kukuruza i soje vršiće se do kraja novembra 2019. godine, tačnije do završetka berbe kukuruza. 


Fotoprilog


Tagovi

Prijem kukuruza Prijem soje Rapić d.o.o. Mirko Romić Domaće oranice Vojislav Rapić


Autor

Petar Ninić

Više [+]

Stručnjak iz oblasti agrobiznisa i profesionalni poljoprivrednik.