Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Siva pjegavost
  • 24.02.2021. 09:45

Primjećena siva pjegavost lista pšenice: Kako zaštiti usjeve?

Ukoliko maj i jun obiluju padavinama postoji veliki rizik od pojave sive pjegavosti na listu zastavičaru što direkno utiče na smanjenje prinosa.

Foto: WikimediaCommons/Maccheek
  • 243
  • 8
  • 0

Siva pjegavost lista bolest je koja se javlja u usjevu pšenice svake godine u različitom stepenu inteziteta pri čemu može prouzrokovati značajno smanjenje prinosa. Prouzrokovač je fitopatogena gljiva Mycosphaerella graminicola (sinonim Septoria tritici) koja izaziva sušenje dijelova i cijelih listova i gubitak u težini zrna i urodu, objašnjava stručnjak za zaštitu bilja, Slavica Svetozarević.

Simptomi se prvo uočavaju na donjem lišću tokom jeseni u vidu hlorotičnih pjega nepravilnog oblika. Unutar njih formiraju se crna tjelašca (piknidi) koja ukazuju da je ostvarena zaraza. Tokom proljeća i početkom ljeta simptomi sive pjegavosti su najtipičniji.

Velike padavine u maju i junu mogu umanjiti prinose?

Patogen prezimljava piknidima na biljnim ostacima i samoniklim biljem i predstavlja primarni izvor infekcije. U jesen i proljeće iz njih se oslobađaju piknospore za vrijeme padavina i nošene kapima kiše dospjevaju na list, prodiru u unutrašnjost kroz stomine otvore pri čemu dolazi do zaraze.

Ukoliko maj i jun obiluju padavinama postoji veliki rizik od pojave sive pjegavosti na listu zastavičaru što direkno utiče na smanjenje uroda, upozorava ovaj stručnjak.

Siva pjegavost lista pšenice značajno umanjuje prinos

Kako smo ranije pisali, oboljenje može da smanji prinos za 40 odsto, a gubici su najveći ukoliko se proširi prije klasanja, a upravo se razvija u uslovima učestalih kiša i hladnog vremena. Od infekcije do pojave prvih simptoma može da prođe od 14 do 28 dana. 

Kako zaštiti usjeve?

Uspješno sprječavanje postiže se primjenom integralnih mjera zaštite i to: plodored, gajenje tolerantnih sorti, uništavanje biljnih ostataka i hemijske mjere zaštite. Po postizanju praga štetnosti (10 odsto usjeva sa simptomima na listu drugog koljenca) potrebno je primjeniti hemijske mjere i to preparatima na bazi hlorotalonila, tiofanat-metil+epoksikonazol, azoksistrobin+ciprokonazol i druga registrovana sredstva za suzbijanje pjegavosti lista.

Septoria tritici veoma često stvara rezistentnost na fungicide zato je potrebno tokom vegetacije upotrebljavati preparate različitih aktivnih materija i mehanizma djelovanja, savjetuje Svetozarevićeva.


Tagovi

Siva pjegavost lista Bolesti pšenice Zaštita Integralne mjere zaštite Septoria tritici


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...