Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdravlje tla
  • 23.03.2021. 10:30

Primjenom prebiotika do boljih vodozračnih odnosa i plodnosti tla, a time i snažnijih usjeva

Xtender Row prebiotik i regenerator mikrobiote tla nastao je bakterijskom fermentacijom pomno odabranog biljnog materijala, navode iz tvrtke Chromos Agro.

Foto: Maja Celing Celić
  • 357
  • 179
  • 0

Višedesetljetnim korištenjem različitih sredstava za zaštitu bilja, mineralnih gnojiva i mnogih drugih kemikalija u intenzivnoj ratarskoj proizvodnji, značajno smo narušili "zdravstveno" stanje naših tala i njihovu mikrobiološku ravnotežu. 

Zbog toga je važno povećati broj pozitivnih mikroorganizama u tlu kako bismo omogućili usjevu bolje usvajanje vode i hraniva putem korijena što u konačnici rezultira jačom i otpornijom biljkom na mnogobrojne stresne uvjete. 

Za tu namjenu tvrtka Chromos Agro d.o.o. preporučuje primjenu Xtender Row prebiotika i regeneratora mikrobiote tla. Nastao je fermentacijom pomno odabranog biljnog materijala čime se dobiva sredstvo bogato svim potrebnim elementima za zdrav i brz razvoj biljaka. 

Namijenjen za ratarske kulture

U svom sastavu sadrži i organske molekule slične eksudatima korijena usjeva. Kada se aplicira na tlo, potencira razvoj pozitivnih mikroorganizama koji čine mikrobiotu tla. 

Također, ovaj pripravak ima i vrlo dobar učinak na poboljšavanje vodozračnog odnosa i plodnosti tla što omogućava bolji medij za razvoj korijena biljke.  

Specijaliziran je za primjenu u ratarskim usjevima - pšenici, ječmu, kukuruzu, uljanoj repici, šećernoj repi, suncokretu, soji, lucerni, slanutku, grahu i grašku.

Sredstvo aplicirano folijarno iskazuje i vrlo snažno biostimulacijsko djelovanje na usjev. Preporuka je primijeniti ga izravno nakon što usjev razvije dovoljno lisne površine. Primjena tijekom ove faze omogućuje maksimalno iskorištenje svih dobrobiti ovog pripravka. 

Nema antagonizma s drugim pripravcima

Dobro se miješa i s drugim kemikalijama. Naša je preporuka kombinirati ga s herbicidima jer značajno ublažava herbicidni šok na uzgajanu kulturu te se ona znatno brže oporavlja i razvija. Svjedoci smo koliko u proizvodnji ima utjecaja i koliko biljka pati dok se ne oslobodi od šoka, što je posebice izraženo kod uzgoja soje, šećerne repe i kukuruza, u kojima se radi puno herbicidnih post-tretmana. 

Xtender Row se primjenjuje u doza od 5 l/ha, u vrijeme kada usjev ima formiranu lisnu masu (2-3 lista) što se najčešće poklapa s post-tretmanima u proljetnim kulturama. Tako možemo očekivati snažan i ujednačen ponik usjeva koji će biti konkurentan u borbi protiv nepovoljnih utjecaja okoline.

Važno je napomenuti kako je ovaj članak savjetodavnog karaktera, pa je prije korištenja pripravka obavezno pročitati upute o uporabi.

Za više informacija o sredstvu obratite se tvrtki Chromos Agro na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Mikroorganizmi Prebiotik Xtender Row Plodnost tla Chromos Agro d.o.o.


Autor

Dražen Šimić

Više [+]

magistar znanosti i Chromos Agro savjetnik za područje Slavonije, Osijek


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs