Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema za žetvu
  • 10.06.2016. 12:00

Pripremite kombajn za žetvu!

Uspješnost proizvodnje žitarica u velikoj mjeri ovisi i o završnoj fazi tehnološkog procesa - žetvi.

Foto: budabar/bigstockphoto.com
  • 3.184
  • 418
  • 0

Bez direktnog utjecaja na visinu prinosa, pravovremena i dobro obavljena priprema kombajna za žetvu važna je u pogledu kvalitete zrna, smanjenja gubitaka i pravovremenosti obavljanja žetve (eksploatacijski potencijal kombajna za žetvu strnih žitarica je 12 do 15 dana godišnje).

Dobrom pripremom kombajna i njegovim podešavanjem, gubici zrna se mogu svesti na prihvatljivi minimum. Preduvjeti uredne žetve su ravna njiva, stojeći usjev bez korova (Čuljat). Tehnička ispravnost kombajna prije početka rada, kao i podešenost za određenu kulturu/sortu, vlažnost zrna, za svaku parcelu mora biti besprijekorna. Prilikom žetve u oklasku ne smije ostati ni jedno ne ovršeno zrno, što se postiže i dobrim težinskim omjerom slame i zrna koji bi približno trebao biti izjednačen: 1:1.

Žetvu treba obaviti u tehnološki najpogodnije vrijeme, ovisno o stanju usjeva!

Od cijelog spektra poljoprivredne mehanizacije kombajn je najpodložniji na promjenjive uvjete rada stoga bi bilo poželjno za svaku parcelu obaviti dodatnu prilagodbu. Naravno najvažniju ulogu igra znanje i vještine kombajnera koji mora znati sve o održavanju i podešavanju kombajna tijekom rada, ovisno promjenjivim uvjetima rada. Radni učinak kombajna od velike je važnosti, i u velikom dijelu određuje trajanje žetve, uz ostale karakteristike: manevarska sposobnosti, ergonomija, mogućnost transporta od parcele do parcele, veličine spremnika i brzina njegovog pražnjenja.

Najveći gubici najčešće na hederu

Žetvu treba obaviti u tehnološki najpogodnije vrijeme, ovisno o stanju usjeva, a budući da u Hrvatskoj postoji relativno veliki broj kombajna koji osigurava žetvu na vrijeme, nije poželjno ni potrebno žuriti. Najveći gubici u radu kombajna najčešće se događaju na hederu (kosa, motovilo i asimetrična pužnica). Motovilo je u direktnoj ovisnosti o brzini vožnje i stalno ga treba podešavati tako da pridržava usjev prilikom košnje (neposredno ispod klasova) i prenese ga na hederski stol do asimetrične pužnice.

Visinu reza treba dobro podesiti na određenu visinu, ovisno o stanju usjeva. Ako je usjev polegao motovilo je potrebno pomaknutu unaprijed, a prste usmjeriti prema kosi, i spustiti ga niže. Suprotno - u nižem i rijetkom usjevu motovilo je potrebno pomaknuti unatrag (bliže hederu). Asimetrična pužnica trebala bi biti također podešena tako da razmak pužnice i korita bude jednak i prema specifikaciji za pojedini tip/marku kombajna. Prijenosom mase do grla kombajna letvasti transporter prenosi pokošeni usjev do pred - bubnja i bubnja vršalice.

Podešavanje vršalice

Vršenje mora osigurati da se izvrši i šturo zrno iz klasa, što se postiže podešavanjem broja okretaja bubnja (850 do 1200 o/min; obodna brzina 35 m/s) i smanjenjem zazora između bubnja i pod-bubnja. Također, važno je napomenuti da razmak između bubnja i pod-bubnja mora biti jednak po uzdužnoj osi. Osim sorte na izvršavanje utječe i stanje usjeva, zakorovljenosti i vlaga. Tijekom dana potrebno je stalno podešavati razmak i brzinu bubnja (u jutarnjim i večernjim satima treba biti veći broj okretaja i veći razmak).

Uređaj za čišćenje

Zahtjevi: mali gubici, visoka čistoća i mali povrat mase. Čisto zrno u bunkeru direktno ovisi o pravilnom podešavanju uređaja za čišćenje u stalno promjenjivim uvjetima rada (podešavanje otvora na sitima). Zračna struja odvaja lakše dijelove (pljevica), i regulira se često otvaranjem ili zatvaranjem deflektora.

Uređaj za transport zrna mora osigurati što manje oštećenje zrna te brzo i potpuno pražnjenje bunkera (1-2 min).

Kako smanjiti gubitke pri žetvi?

  • određivanje optimalne brzine kombajna u ovisnosti od uvjeta rada
  • pravilna podešavanja (motovilo, kosa, bubanj, sabirna ravan, struja zraka)
  • pravilno podešavanje visine reza (ovisno o uvjetima)
  • uskladiti brzinu kretanja s brzinom okretanja motovila
  • smanjiti lom zrna (smanjenje gubitaka - poboljšanje kvaliteta)

"Tolerantni gubici kombajna s tangencijalnim sustavom vršidbe su do 2 %, pri čemu se 1% odnosi na heder, a do 1 % na sve ostale organe", M. Čuljat, J. Barčić "Poljoprivredni kombajn".

Propusna moć kombajna predstavlja ukupnu količinu ovršene žitne mase (zrno, slama) koja prođe kroz kombajn u jedinici vremena (kg/s), uz uvjet da ukupni gubici zrna ne prelaze dozvoljenu granicu, a zavise od veličine reznog uređaja, snage motora, stanja usjeva (vlažnost, zakorovljenost), ispravnosti i podešenosti kombajna i na kraju, ne manje važno, educiranog i vještog rukovatelja.

Redovito održavanje motora!

Motor je jedan od najvažnijih agregata na kombajnu, te stoga zavređuje i redovito održavanje (izmjene ulja, filtera). Posebnu pozornost treba posvetiti i hladnjaku motora kojeg treba redovito čistiti i to strujom zraka ako je moguće, a ako to nije dovoljno, onda i vodom pri čemu treba biti pažljiv da se ne oštete ćelije hladnjaka (nikako se ne preporučuje koristiti visokotlačni perač - miniwash).

Eksploatacijski koeficijent kombajna je relativno mali (oko 50%) što znači da se kombajni ne mogu racionalno iskoristiti u većini slučajeva. Radi smanjenja troškova i bolje organizacije posla na malim gospodarstvima, preporučuje se udruživanje (strojni prstenovi) ili korištenje kombajna iz usluge.

Upozorenje!

Svake godine prilikom žetve nekolicina poljoprivrednika gubi prste, ruke, noge i živote. Skoro sve ove nesreće je moguće spriječiti kada bi svi sudionici žetve bili upoznati s opasnostima koje predstavljaju ovi strojevi, te poduzeli mjere da ih izbjegnu. Posebnu pozornost treba obratiti na sigurnost u transportu strojeva po prometnicama pri smanjenoj vidljivosti i slaboj preglednosti.

Autor: Ivica Prpić, dipl. ing. agr., viši koordinator za mehanizaciju, Savjetodavna služba
Foto: budabar/bigstockphoto.com


Tagovi

Žetva Kombajn Priprema Kvaliteta zrna Čišćenje


Autor

Ivica Prpić

Više [+]

Stručni savjetnik za poljoprivrednu mehanizaciju, član Udruge voćara, vinogradara i vinara općine Kaptol te predsjednik Županijske udruge za organizaciju natjecanja orača Požeško-slavonske županije. Donosi nam inovacije iz svijeta mehanizacije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]