Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 11.03.2021. 18:00

Prognoza usjeva: U 2021. rekord za globalnu žetvu pšenice?

Najveći rast prinosa očekuje se od Europske unije i to za gotovo devet posto, na 137 milijuna tona.

Foto: Renata Prusina
  • 78
  • 209
  • 0

Na sjevernoj hemisferi većina pšenice je još uvijek u hibernaciji, a zemlje južne tek čeka sjetva novog uroda. Ipak, Svjetska organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) prikupila je dostupne podatke i objavila preliminarnu prognozu za globalnu proizvodnju ove žitarice u 2021. godini.

Prema njoj, globalni bi se opseg proizvodnje trebao povećati treću godinu zaredom. No, taj će porast biti znatno umjereniji u odnosu na očekivanja analitičara, zbog vrlo visoke cijene na tržištu.

FAO u ovoj godini procjenjuje novu globalnu žetvu na 780 milijuna tona. Ako se ostvari, bit će to novi rekord, ali samo šest milijuna tona više od trenutnog.

Velika su očekivanja od EU? 

Najveći rast prinosa očekuje se od Europske unije i to za gotovo devet posto, na 137 milijuna tona.

I Velika Britanija bi se trebala oporaviti od prošlogodišnjeg minimuma koji je rezultirao najmanjim urodom u posljednjih 30 godina. Sada bi on trebao doseći 14 milijuna tona zbog uzgoja na većim površinama, ali i boljih prinosa.

S druge strane, u Rusiji su posljedice suše početkom vegetacije smanjile izglede za proizvodnju ove žitarice tijekom 2021. u odnosu na rekordnu žetvu prethodne godine. Iako je snijeg u siječnju donekle ublažio posljedice, pretpostavlja se da će se ukupna proizvodnja smanjiti za sedam na oko 79 milijuna tona tijekom ove godine. No, činjenica je da ruski poljoprivrednici još uvijek imaju mogućnost to nadoknaditi sjetvom jare pšenice koju planiraju posijati na 28,6 milijuna hektara.

U Ukrajini se pak prognozira umjereni porast proizvodnje pšenice na prosječnoj razini od 26 mil. t zbog povoljnih vremenskih uvjeta.

Manje pšenice u SAD-u, Australiji i Kanadi

U Aziji nekoliko velikih proizvođača, uključujući Indiju i Pakistan predviđaju natprosječni rast proizvodnje, koji je, kako piše agrarhaute, potaknut državnom potporom. Tome će u prilog ići i povoljno vrijeme, ali i visoke cijene. Shodno tome, Indija očekuje žetvu od 109, a Pakistan 26 milijuna tona.

Prema FAO, uvjeti za novu žetvu u Kini su također do sada bili povoljni. Ondje se ove godine može očekivati nešto veća proizvodnja i to za oko 135,5 milijuna tona u odnosu na prethodnu.

Međutim, u SAD-u traju nepovoljni vremenski uvjeti još od listopada prošle godine, a ekstremna hladnoća u veljači smanjila je izglede za prinose iako se površina zasijana pšenicom povećala. Najavljeno je da će proizvodnja američkih poljoprivrednika ostati blizu prošlogodišnje, od 50 milijuna tona.

U Kanadi, gdje se većina žetve odnosi na jaru pšenicu koja tek treba biti posijana, procjenjuje se da će se proizvodnja smanjiti na 34 mil. t, uz nešto manje prinose.

FAO i australski poljoprivredni ured ABARES prognoziraju značajan pad proizvodnje za tamošnju žetvu. Prema tome, ona bi se mogla smanjiti za 25 posto u sljedećoj sezoni, jer bi poljoprivrednici zbog vremenskih prilika mogli smanjiti uzgojnu površinu, a očekuju 26 milijuna tona.

Što je s kukuruzom?

Što se tiče kukuruza, u zemljama južne hemisfere berba tek treba započeti u narednim tjednima. U Argentini ga je posijano na površini od oko 9,4 milijuna hektara, a ondje se predviđa i blagi pad prinosa zbog previše padalina.

U Brazilu je prva ovogodišnja berba u tijeku, a čini 20 posto ukupnih prinosa. Prema prvim izvješćima, trenutni rezultati žetve su vrlo loši. No, veća su očekivanja od iduće jer će se povećati površine uzgoja, a to se pripisuje snažnoj potražnji te vrlo visokim cijenama. Prema prognozama, ondje će proizvodnja kukuruza biti na rekordnoj razini od oko 105 milijuna tona.


Tagovi

Prinos pšenice Prinos kukuruza FAO Prognoza Očekivanja 2021


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]