Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • DEKALB
  • 04.03.2019. 09:00

Proizvođači zadovoljni DEKALB kukuruzom: S plavom bojom smo uvijek tonu jači!

Što kažu poljoprivrednici iz Istočne, Središnje i Zapadne Hrvatske o prošlogodišnjim prinosima i kvaliteti kukuruza?

Foto: Youtube/DEKALB
  • 1.436
  • 103
  • 0

Tvrtka DEKALB proizvela je prvi komercijalni hibrid kukuruza u svijetu davne 1934. godine i vrlo brzo zauzela vodeću poziciju na svjetskom tržištu. U Hrvatskoj DKC hibridi posljednjih godina osvajaju sve veće i veće površine na parcelama poljoprivrednika jer su prepoznali DKC hibride kao proizvod koji donosi više. Što kažu poljoprivrednici iz Istočne, Središnje i Zapadne Hrvatske o prošlogodišnjim prinosima i kvaliteti kukuruza?

"Kukuruz kojeg voli svaki kombajn"

U tvrtki Jukić d.o.o. iz Čađavice oko 70% usjeva je pod DEKALB hibridima kukuruza. Josip Doležal, voditelj tvrtke otkrio je koje hibridi su im se pokazali najboljima: "Imali smo DKC5222DKC5031. Imamo različitih tala, a ovi hibridi dobro podnose različite vremenske uvjete, pa i sušu. Prinosi su bili od 11 t/ha pa nadalje."

Dubravko Ivanković iz Špišić Bukovice otkrio je od kada sije DKC hibride: "Suradnja s DEKALB-om traje već nekih 10-ak godina. Bio sam na njihovoj prezentaciji gdje sam vidio da su to hibridi koji po prinosu odskaču od drugih sjemenarskih kuća, pa smo se odlučili pokušati. Pokazao je veći prinos nego kod ostalih i u godinama koje nisu bile najbolje za kukuruz. Mi proizvođači mlijeka moramo imati svoju hranu i ne smijemo ovisiti o drugim čimbenicima. Ove godine smo imali primjerice DKC5031 za zrno koji je dao izvrsne rezultate i DKC5830 za silažu koja je vrhunske kvalitete. Prinosi su bili u prosjeku 15 t/ha suhog zrna

"DEKALB je kukuruz kojeg voli svaki kombajn", rekao je Miroslav Sajdl iz Krivaja koji na svojim poljima najviše sije hibrid DKC5276 - čvrsta mu je stabljika, ima lijepu zlatno-žutu boju i ne pocrni, zadovoljan je Sajdl.

Koje FAO skupine su sijali, kojeg sklopa te kakva im je bila vlaga, saznajte iz odgovora poljoprivrednika iz Središnje Hrvatske:

U Zapadnoj Hrvatskoj prinos 16-17 t/ha

I u Zapadnoj Hrvatskoj DEKALB je nadmašio sva očekivanja. Ivica Baranašić iz Malog Otoka prošle je godine sijao hibrid DKC4717: "Njega sijemo prvog, brže dozrije. Imali smo i DKC4943 i DKC5031. Ostvarili smo 16-17 t/ha suhog zrna. Ostajemo i ove sezone na DEKALB-u. S plavom bojom smo uvijek tonu jači."

Ivica Hlebić iz mjesta Miholec zadovoljan je bio hibridom DKC5542 koji je otporan, a klip je velik.

Iskustva poljoprivrednih proizvođača iz Zapadne Hrvatske za prošlu godinu pogledajte u videoprilogu:

Važnost niske stabljike

Dok se prošlu godinu Damir Pejić iz Zarilca odlučio na hibride DKC5830, DKC4717, DKC4943 i DKC5031, Mladen Maletić iz Šodolovaca imao je šarenu lepezu hibrida, ali su mu "najviše rodili DKC5830, DKC5068 i DKC5031 - oni su mi sam vrh. Brži je porast u startu, ujednačeno je nicanje, i na kraju - ima više kilograma. Imao sam prinose 14-16 t/ha suhog zrna."

Danijelu Kubali iz Jelisavca bitno je da je stabljika niska, jer, kako kaže, visoka samo predstavlja problem budući da prilikom zaoravanja ima manje mase koju treba zaorati. "Mislim da je za naše područje FAO grupa 400 optimalna i daje najbolje rezultate. Sav kukuruz koji smo ovršili bio je vlage ispod 16%", zadovoljan je Danijel.

Više iskustava poljoprivrednika iz Istočne Hrvatske pogledajte u videoprilogu:

Za više informacija o hibridima kukuruza, obratite se tvrtki DEKALB na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

DEKALB Hibridi kukuruza Proizvođači Prinos Vlaga


Partner

DEKALB Hrvatska

Ozaljska 136, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: info.croatia@monsanto.com web: http://www.dekalb.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]