Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • KWS
  • 22.11.2018. 10:30

Proizvodni rezultati KWS kukuruza 2017/2018 s preko 100 pokusnih lokacija

Tvrtka KWS donosi vam osvrt na proizvodnu 2018. godinu u vidu pregleda rezultata pokusnih parcela u proizvodnji kukuruza na području Republike Hrvatske te Bosne i Hercegovine, ali i na široku proizvodnju, reakcije i zadovoljstvo proizvođača te svakako vremenske i proizvodne prilike u 2018. godini.

Foto: KWS
  • 697
  • 50
  • 0

Tvrtka KWS donosi vam osvrt na proizvodnu 2018. godinu u vidu pregleda rezultata pokusnih parcela u proizvodnji kukuruza na području Republike Hrvatske te na području Bosne i Hercegovine, ali isto tako i osvrt na široku proizvodnju, reakcije i zadovoljstvo proizvođača te svakako vremenske i proizvodne prilike u 2018. godini.

Vremenske prilike tijekom godine

Osvrnemo li se na vremenske prilike, jasno je zaključiti kako smo imali izuzetno neuobičajenu godinu. Vrijeme je bilo doista ekstremno i nije ostavljalo puno izbora, nego je proizvođače jednostavno prisililo da svoju proizvodnju prilagode takvim vremenskim uvjetima.

Vrlo i ekstremno topao početak godine u siječnju najavio je kako će to biti vrlo zahtjevna godina. Zatim smo imali veljaču i ožujak u normalnim temperaturnim granicama, ali opisane u meteorološkim podacima kao kišne, vrlo kišne ili ekstremno kišne te uz obilje snijega ovisno o pojedinom području, a što je prouzrokovalo veliko kašnjenje u primjeni svih agrotehničkih mjera: prihrani i zaštiti ozimih kultura, ali i pripremi tla za predstojeću proljetnu sjetvu. Priprema i sjetva jarih kultura obavljene su u travnju ili svibnju ovisno o mogućnostima, a u tom razdoblju došlo je do ekstremnoga obrata te smo imali ekstremno toplo vrijeme tih mjeseci uz vrlo male ili nikakve količine oborina što je uzrokovalo mnoge probleme u pripremi i sjetvi te rezultiralo u pojedinim uzgojnim područjima vrlo neujednačena nicanja i reducirane sklopove biljaka.

vd
Možemo zaključiti kako je ovo bila izuzetno neuobičajena godina

Ljeto nam je proteklo u gotovo idealnim vremenskim prilikama opisano kao toplo ili ekstremno toplo, ali uz dosta velike količine oborina što je pogodovalo prvenstveno proizvodnji kukuruza, što je u konačnici i rezultiralo odličnim i vrlo visokim prinosima zrna uz izuzetno niske vlage u zrnu tako da je najveći broj proizvođača izrazio veliko zadovoljstvo prinosima kukuruza ove proizvodne godine. Žetva kukuruza obavljena je u vrlo ranom periodu u idealnim vremenskim prilikama uz vrlo lijepo i toplo vrijeme što je rezultiralo ukupnim zadovoljstvom ovom kulturom.

U dokumentu ispod teksta nalazi se brošura s rezultatima iz pokusne proizvodnje s oba tržišta kao i iskustva i zadovoljstvo proizvođača žetvom i postignutim prinosima.

Organizacija pokusnih parcela

Pokusne parcele kukuruza KWS je organizirao i postavio na stotinjak lokacija te su obavili žetvu i mjerenje na njih 91. U pokusima su bile zasijane sve FAO grupe dozrijevanja koje su prisutne uobičajeno na našemu tržištu te su tako u FAO 200 imali 4 hibrida, u FAO 300 - 10 hibrida, u FAO 400 - 9 hibrida, u FAO 500 - 6 hibrida te u kasnome segmentu FAO 600 - 2 hibrida.

dc
Velike količine oborina pogodovale su razvoju kukuruza tako da su hibridi pokazali svoj potencijal

Kao što ćete moći primijetiti analizirajući rezultate, prinosima su se nametnuli hibridi koje je KWS uveo u prodaju u posljednje dvije sezone, ali isto tako i hibridi koje planiraju staviti na tržište u predstojećim godinama. Hibridi koji su se istaknuli najvišim pojedinačnim, ali isto tako i najvišim prosječnim prinosima su KWS Smaragd i KWS Kashmir iz FAO 300, Kapitolis i Kollegas iz FAO 400, Konsens iz FAO 500 te Kleopatras iz FAO 600.

Također, za proizvođače s područja Bosne i Hercegovine pripremili su i prezentirali rezultate s njihovoga uzgojnoga područja i to s 25 lokacija za proizvodnju zrna te nekoliko lokacija proizvodnje kukuruzne silaže.

U video prilogu saznajte više o zadovoljstvu KWS proizvođača te osvrt na sezonu kukuruza 2017./2018.

Prelistajte brošuru s rezultatima iz pokusne proizvodnje s oba tržišta.

Za više informacija o hibridima kukuruza, obratite se tvrtki KWS na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

KWS Kukuruz 2018 Hibrid Prinos Rezultati pokusa KWS Smaragd Kleopatras KWS Kashmir Kapitolis Kollegas Silaža


Partner

KWS Sjeme d.o.o.

Vukovarska 31, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 628 628, e-mail: info@kws.hr web: http://www.kws.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]