Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološki uzgoj
  • 21.01.2014. 18:34

Proljetna gnojidba organskim peletiranim gnojivima

Ukoliko osnovna gnojidba iz određenih razloga nije obavljena u jesen, sada je vrijeme da se to učini.

  • 23.854
  • 702
  • 0

Ekološkim ili organskim uzgojem čuva se: plodnost tla, kvaliteta vode (smanjuju se nitrati u tlu) energija se racionalnije koristi, osim toga, eko uzgoj čuva biološku i genetsku raznovrsnost i proizvodi kvalitetne i zdrave kulture bez ostataka rezidua pesticida i štetnih tvari.

Primjenom organskih peletiranih gnojiva s izuzetno visokim sadržajem organske tvari i hranjiva pokrivaju se potrebe kultura, a ujedno zadovoljava interes poljoprivrednika za zaštitom okoliša.

Pro-eco d.o.o. na našem tržištu nudi organska peletirana gnojiva dobivena posebnom tehnologijom enzimatske hidrolize koja organske izvore dušika pretvara u gnojiva sa sporim otpuštanjem.

Organska peletirana gnojiva nude niz pogodnosti:

  • zbog svoje formulacije (granule 3-5 mm) lagano se iznose
  • hranjiva su brzo dostupna biljci
  • ravnomjerno otpuštanje i potpunu iskoristivost hranjiva
  • ne unose nitrate u tlo i ne degradiraju - ne ispiru humus
  • poboljšavaju mikrobiološka svojstva tla

Već 7-10 dana nakon gnojenja hranjiva su dostupna korijenu sadnice, a glavna im je karakteristika ravnomjerno otpuštanje hraniva prema potrebama biljke. Tako ne dolazi do gubitka hranjivih elemenata ispiranjem ili fiksacijom u tlu, već ih biljka u potpunosti usvaja. Gnojiva su dostupna u pakiranjima od 25 kg, a oblik granula čini ih pogodnim za širokopojasno iznašanje putem rasipača gnojiva ili s deponatorima.

Mogućnost apliciranja rasipačem

Gnojiva je potrebno unijeti u tlo. Raznim kombinacijama moguća je prilagodba N:P:K gnojiva potrebama kulture i svojstvima tla.

Predstoji nam sjetva jarih žitarica za čiju gnojidbu preporučamo gnojiva Proeco 5:10:10, Bioilsa 7:7:7, Granosan EVO 6:16:0 i Fertil Supernova 12,5N. Primjena gnojiva Proeco 5:10:10 i Granosan EVO 6:16:0 prije sjetve, Bioilsa 7:7:7 u sjetvi i kasnije prihrana Fertil Supernova 12,5N, jedna je od raznih kombinacija gnojiva koja pruža uvijek kontroliranu, opimalnu dostupnost dušika i drugih hranjivih elemenata, a regulirana je bakterijskom aktivnošću u tlu. Da li ćemo gnojivo unositi u tlo odjednom ili u više navrata te koje formulacije, ovisi o samom tlu. Tako na primjer kod vrlo kiselih tala s nedostatkom fosfora stavit ćemo težište na gnojivo Granosan EVO 6:16:0.

Gnojidba vinograda deponatorom

Kod ozimih strnih žitarica (pšenica, raž, ječam, zob) prvu prihranu treba obaviti dušičnim gnojivom Fertil Supernova 12,5N, a druga prihrana obavlja se folijarno u fazi vlatanja Ilsaminom N90 ili Aminovitalom. Ako ste u jesenskoj sjetvi ozimih žitarica uz osnovnu gnojidbu dodali i dušično gnojivo Fertorganico 11N s dugim otpuštanjem hranjiva (180 dana) tada nije potrebna proljetna prihrana Fertil Supernovom.

Okopavine kukuruz i suncokret u ekološkom uzgoju u osnovnoj gnojidbi prije sjetve ili zajedno sa sjetvom preporučamo rasipačem pod sjetvospremač deponirati gnojivo Bioilsa 7:7:7 ili Proeco 5:10:10. Prva prihrana (okvirno svibanj) s prvom kultivacijom u red deponirati gnojivo Fertil Supernova 12,5N, a druga prihrana s drugom kultivacijom.

Na krmnim kulturama: lucerni, djetelinsko-travnim smjesama i pašnjacima, potrebno je obaviti proljetnu prihranu dušičnog gnojiva Fertil Supernova 12,5N. Gnojivo se unosi ravnomjernim rasipanjem po površini, prije kretanja vegetacije. Najbolje pred kišu.
Povrtne kulture su daleko zahtjevnije, imaju do 10 puta veće potrebe za hranjivim elementima od drugih kultura. U osnovnoj pripremi tla prije sjetve/sadnje povrća preporučamo koristiti kombinirana gnojiva Proeco 5:10:10 ili Bioilsa 7:7:7, ako su tla siromašna hranjivima tada bi trebalo kombinirati gnojiva Enekapa 7:0:21 i Granosano Evo 6:16:0. Uz složena gnojiva u startu se može dodati i dušično gnojivo Fertorganico 11N pa nema potrebe za dodatnom prihranom dušikom. Većina povrća ima visoke potrebe za mikroelementima (plodovito i korjenasto povrće, lukovi, kupusnjače...), stoga preporučamo dodati gnojivo Progres Micro 6:5:13 s mikroelementima.

Ukoliko osnovna gnojidba trajnih nasada voćnjaka i vinograda, iz određenih razloga nije obavljena u jesen, sada je vrijeme da se to učini.

Ilsa granule

Jezgričavo i koštićavo voće preporučamo gnojiti kompleksnim gnojivima u količini od 500 - 800 kg /ha, a bobićasto voće u količini od 400-600 kg/ha. Time bi omogućili kvalitetan rast novih izboja, te osigurali zdrav i dobar urod. Koju ćemo formulaciju i količinu primijeniti, ovisi o tipu tla, sadržaju hranjiva te samom stanju nasada.

Prednost je što kombinacijama gnojiva raznih formulacija Proeco 5:10:10, Granosano EVO 6:16:0, Bioilsa 7:7:7, Enekapa 7:0:21, Progres micro 6:5:13 i Gradual Fe, možemo dodati i dušično gnojivo Fertil Supernova 12,5N, bez bojazni od gubitka dušika ispiranjem ili fiksacijom.

Vinova loza je kultura koja ima povećane potrebe za kalijem, stoga treba primijeniti gnojiva s formulacijama koje sadrže veću količinu tog hranjiva. Pritom pazite da budu zadovoljene i potrebe za drugim hranjivima.

Za kvalitetnu gnojidbu vinograda predlažemo gnojivo Enekapa 7:0:21 u kombinaciji s gnojivom Proeco5:10:10 ili Granosanom EVO 6:16:0. Kod tala bogatIH vapnencom i visokim sadržajem karbonata često se javljaju kloroze uslijed nedostatka željeza i mikroelemenata, zato preporučamo dodati gnojivo Progres micro 6:5:13 koji u sebi sadrži i mikroelemente kao što su: bor, mangan, magnezij, željezo i cink, te Gradual Fe koje sadrži željezo. Gnojivo Enekapa 7:0:21 koja sadrži 18% sumpornog trioksida čime se smanjuje alkalitet tla i omogućava lakše usvajanje mikroelemenata. Zajedno s osnovnom gnojidbom može se odmah obaviti i dušična prihrana Fertil Supernovom 12,5N.


Tagovi

Proljetna gnojidba Organsko gnojivo Hranivo Tlo Ozime žitarice Krmne kulture Kalij Organska gnojidba


Partner

Pro-eco d.o.o.

Varaždinska 40c, 42220 Novi Marof, Hrvatska
tel: 042/408-560, e-mail: proeco@proeco.hr web: https://www.proeco.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]