Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • RWA Hrvatska
  • 10.10.2019. 18:00
  • Grad Zagreb, Mala Mlaka

Proteinska bomba, RWA soja LENKA, najbolja je u pokusu Ministarstva poljoprivrede

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, a na parceli Pisačić Miroslava iz Male Mlake kod Zagreba obavljena je 17.09.2019. žetva pokusa ranih sorti soje.

Foto: Goran Tonković
  • 2.316
  • 138
  • 0

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, a na parceli Pisačić Miroslava iz Male Mlake kod Zagreba obavljena je 17.09.2019. žetva pokusa ranih sorti soje. U pokusu je bilo šest sorti, od čega su tri RWA sorte.

Najveći prinos od 4.700 kg suhog zrna po hektaru imala je nova RWA sorta LENKA, a vlaga u žetvi je bila 13%. LENKA je nova RWA sorta soje iz rane vegetacijske grupe 00. To je proteinska bomba u polju, a ima izvanredno brz početni porast.

Biljke su visoke i dobro guše korove. LENKA ima lijepo, veliko zrno sa žutim hilumom, te je zbog veličine zrna i visokog sadržaja proteina pogodna za ljudsku ishranu. Otpornost na polijeganje je jako dobra, a dobra na viroze, Sclerotiniu i bakterioze. Sadržaj ulja je oko 20%, a proteina oko 43%. 

Masa 1.000 zrna je u prosjeku iznosi 210 grama, a prosječan broj zrna u mahuni je 3. Sjetva treba biti na razmak redova od 45 ili 70 cm. Moguća je sjetva i žitnim sijačicama (razmak redova 12,5 cm).

vd
LENKA ima lijepo, veliko zrno sa žutim hilumom

Optimalno vrijeme sjetve je početak travnja (temperatura tla 10˚C). Preporučena gnojidba po hektaru iznosi: 0 kg N / 65 kg P2O5 / 90 kg K2O. Dobro uspijeva na pjeskovitim, laganim i srednje teškim tlima. Plodosmjena: najbolje ju je uzgajati između žitarica. Vremenski razmak od druge leguminoze mora biti 5 do 6 godina. Sjetva mora biti u fino pripremljeno i izravnato tlo. Žetva je obično sredinom ili krajem rujna. Preporučeni sklop u sjetvi je 60 klijavih zrna/m2 (oko 140 kg po ha).

U donjem grafu možete vidjeti rezultate svih šest sorti iz ovog pokusa:

Za dolazeću sjetvenu sezonu pripremili su sjeme sedam vrhunskih sorti iz svih vegetacijskih grupa koje možete vidjeti u donjoj tablici.

Tablica: Preporuke sjemena za dolazeću sjetvenu sezonu

Sorta Vegetacijska grupa
OBELIX 000
LENKA - novo 00
DH 4173 0
MAGGY 0
GALA PZO 0 - I
DH 5170 I
RGT SINFONIA I

Za više informacija o pokusu i sortama soje, obratite se tvrtki RWA Hrvatska na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

RWA Hrvatska Sorte soje LENKA Prinos Proteini Vlažnost Sjetva Pisačić Miroslav Pokus soje


Partner

RWA Hrvatska d.o.o.

Zapadno predgrađe18, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 333 300, fax: +385 31 283 526, e-mail: rwa-hrvatska@rwa.hr web: https://rwa.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

[ VEČER CLAAS KOMBAJNA ] U četvrtak, 21. ožujka, u našoj velikoj hali održana je večer #claas kombajna. Uz kratku retrospektivu žetve kroz povijest, posjetiteljima su predstavljena tri modela CLAAS kombajna - Lexion, Trion i Evion kao i nov... Više [+]