Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medicinska konoplja
  • 25.01.2016. 09:35

Prvi lijekovi za oboljele od kanadske konoplje?

U Hrvatskoj nije započeo ni uzgoj konoplje za medicinske svrhe, iako Zakon o suzbijanju zlouporabe droga već sada daje tu mogućnost. Pregovara se i s kanadskim dobavljačem.

Foto: Facebook Huanito Luksetić
  • 2.393
  • 906
  • 0

Huanito Luksetić s dijagnozom multiple skleroze terapiju ekstraktom medicinske, odnosno indijske konoplje provodio je sam. Nemalo mu je simptoma bolesti nestalo ili su se umanjili, a razočaran je sadašnjim stanjem i mogućim uvozom konoplje iz inozemstva. Smatra kako će cijenu raznih interesa u konačnici platiti oboljeli.

"Na koji je način uzgojena medicinska konoplja, tko ju je uzgojio, koje je kvalitete, hoće li imati odgovarajući, individualni učinak, ljekovite tvari za moj organizam i dijagnozu multiple skleroze", pitanja su to na koja Huanito Luksetić (38) iz Matulja, nema odgovora. On je svojedobno na svom primjeru pokrenuo veći interes javnosti o ljekovitosti medicinske konoplje odnosno indijske konoplje (Cannabis indica) koju je od 2011. do 2014. godine uzgajao kod kuće, zbog postavljene mu dijagnoze multiple skleroze.

Ekstrakt konoplje (po)vratilo zdravlje, kršenje zakona odredilo pritvor

Iako mu je medicinska konoplja, odnosno njezin ekstrakt, itekako (po)vratila zdravlje, Huanito je ipak, zbog kršenja zakona, u pritvoru proveo tjedan dana. Biljke, njih 11, policija mu je oduzela, a on do danas nema spasonosnog lijeka. Ljekovite tvari medicinske konoplje čiji je ekstrakt svojedobno koristio (sam ga je spravio) pomogle su mu kaže, da opet stane na noge. Jer dijagnoza multiple skelroze bila je takva da se samo iz kreveta zbog nemoći dizao po tri sata. Zbog bolesti je kaže kopnio, a multipla skleroza službeno mu je dijagnosticirana prije osam godina.

Gubitak finog osjeta, motorike tijela, pojava dvoslika, gubitak kontrasta boja i vida.

"Zbog nje sam izgubio fini osjet i motoriku prvo u ruci, a onda u cijelom tijelu, šepao sam, imao dvoslike, gubitak kontrasta boja i vida, bježanje slike. Pratila me stalno i utrnulost stopala, spazmi u potkoljenicama koji u početku nisu boljeli, ali su kasnije bili neizdrživi, javila mi se i umrtvljenost cijelog tijela". Gubio je kaže snagu, imao problema s mokrenjem, tijelo mu je bilo otežalo i vuklo ga je sve više krevetu. Ne mireći se sa time tragao je za lijekom pa je prvo organizam snažio čajevima od mješavine dvadesetak biljaka preporučenih od goranskih travara.

Protiv multiple skleroze pčelinji ubodi, ljekovite trave i indijska konoplja

Podvrgnuo se bio i pčelinjim ubodima i drugim načinima spasa, dok nije saznao za predavanje o indijskoj konoplji i (iz) liječenju o kojem je govorio Kanađanin Rick Simpson. Jedan je to od svjetskih zagovornika upotrebe konoplje u medicinske svrhe, a nakon što se, kako tvrdi sam izliječio od raka kože, glas o moćnosti spasonosne biljke Kanađanin pronosi svijetom. Jedno od predavanja o indijskoj konoplji i ulju (više je smola) koje je spravljao (o)držao je i u Hrvatskoj, a slušao je to i Huanito.

Recepturu ulja od indijske konoplje Rick Simpson objavio na internetu.

Siguran u učinkovitost ulja od indijske konoplje Simpson je recepturu objavio i na internetu. Tvrdi da je mnogima njome uspio pomoći i izliječiti im teške bolesti, uključujući i rak pa i onaj u poodmaklom stadiju, izuzev ako vitalni organi nisu propali toliko da im je oporavak nemoguć. Da je riječ o dugovjekom lijeku potvrđuje činjenica da su konoplju koristili još stari Grci i Egipćani, a zapisana je i u kineskoj farmakopeji. Ta se biljka u narodu koristi već 10 tisuća godina.

Postoje industrijska i indijska konoplja čiji je sušeni (ženski) cvijet najljekovitiji

Postoje industrijska (Cannabis sativa) i indijska konoplja (Cannabis indica) koja ima veću koncentraciju ljekovite tvari THC-a i CBD-a. Naš sugovornik kaže da je kod indijske konoplje najljekovitiji sušeni (ženski) cvijet biljke koja pomaže kod multiple skleroze, AIDS-a, tumorskih bolesti, epileptičnog sindroma, reume, psorijaze, dijabetesa, astme, artritisa. Na ženskom se cvijetu nalaze kristali (trikoni) nalik loptici za golf u kojima su ljekoviti kanabinoidi.

Kanabinoidi poboljšavaju elektromagnetski impuls prema mozgu, uništavaju toksine, tumorske stanice.

Oni pri konzumaciji poboljšavaju elektromagnetski impuls organizma, posebno put prema mozgu i nazad, pojačavaju cirkulaciju, uništavaju toksine i tumorske stanice u tijelu štiteći one zdrave. Huanito, nam iz svojeg iskustva otkriva da jedan tretman takvog liječenja zahtijeva 60 g konopljinog ulja odnosno smole za što treba oko 500 g kvalitetnog sušenog konopljinog cvijeta od stopostotne indijske konoplje, sa što više THC-a.

Postoji više od tisuću vrsta konoplje, a svaka nije jdnako učinkovita

Na to treba paziti ističe jer postoji više od tisuću vrsta biljke i nije svaka jednako učinkovita za određenu bolest. "U slučaju multiple skleroze puni tretman od 90 dana iznosio bi kaže naš sugovornik 60 g ulja (smole) konoplje čiji je učinak individualan". Više se o tome može doznati na stranicama udruge koju je ustrojio, odnosno one Ricka Simpsona.

Liječenje započeti s malim dozama

Matuljanin je liječenje započeo s malim dozama veličine polovice zrna riže, tri puta dnevno, a tolerancija mu se podizala svaka dva dana. Zato je ubrzao količinu lijeka kako bi (u)vidio rezultate, a zamijetio je da mu je odgovaralo oko tri grama dnevno. Za vrijeme terapije poboljšalo mu se stanje sa spavanjem, ali je imao potrebu biti u mirnom okruženju i skladu. Isprva se i lijepo naspavao, mogao je bez problema ustati što prije nije bio slučaj, poboljšao mu se apetit, ali se osjećao nategnut. Nešto kasnije spazmi su počeli bivati gori nego prije, izgledalo je da se stanje u naravi pogoršalo. Ipak je odlučio odraditi kuru po Simpsonovim smjernicama jer mu se i prijatelj s istom dijagnozom žalio na slične simptome.

Reakcija tijela: istodobna detoksikacija i regeneracija.

Spoznali su, a potvrdilo se to i kod drugih, da je riječ o reakciji tijela i detoksikaciji odnosno istodobnoj regeneraciji. Huanito je odlučio konoplju potrošiti do kraja, po zadanom naputku i uvidio je kaže da je simptomatologija trajala još neko vrijeme dok se metabolizam nije očistio i regenerirao.

U tretmanu liječenja treba piti puno tekućine

Važno je, napominje za tretmana piti puno tekućine, do dvije litre dnevno nemalo čaja od prirodnog bilja i trava (šipak), limunade. Svaki potencijalni korisnik medicinske konoplje za konzumiranje tog lijeka treba se podrobno informirati, povezati s liječnicima, a nabavljeno ulje testirati u ovlaštenom laboratoriju. Posebice jer crno tržište pod konopljom u medicinske svrhe prodaje svašta.

Na crnom tržištu lijek od konoplje i do 600 eura

Spasonosni se lijek plaća i do 600 eura, a događa se da u njemu konoplje ni nema. Pravovaljano i kvalitetno spravljeno ulje, kada mu se kapljica razmaže na papiru i podigne prema svjetlu, mora biti zlatno smeđe boje i podsjećati na boju meda.

Zelenkasta tekućina ulja konoplje nekvalitetna je smola.

"Ako je zelenkasta, prisutan je klorofil, što znači da ulje odnosno smola nije kvalitetna", objašnjava Huanito koji je u tri mjeseca tretmana potrošio oko 100 g ekstrakta i psihofizički se uvelike oporavio.

Nakon liječenja konopljom nestale dvoslike, ukočenost tijela, šepanje, poboljšala se probava, motorika tijela. Naš je sugovornik zato s nadom pozdravio odluku Ministarstva zdravlja koje je koncem 2015. godine donesenim Pravilnikom, odlučilo da će oboljeli od multiple skleroze, AIDS-a, epileptičnog sindroma i malignih bolesti s liječničkim receptom u propisanoj dozi moći u ljekarnama podići svoj lijek koji sadrži THC, dronabinol i nabilon.

Lijeka nema jer još nije usuglašeno kako će on dolaziti do pacijenta

Njega međutim još uvijek nema jer još nije usuglašen način kako će lijek dolaziti do pacijenta. Počevši od načina proizvodnje kao gotovog lijeka ili magistralnog pripravka samo za određenog pacijenta, količine, cijene.

Ministarstvo zdravlja: U Hrvatskoj ne postoje registrirani gotovi lijekovi na bazi kanabisa.

U Ministarstvu zdravlja o tome su nam rekli kako u Hrvatskoj ne postoje registrirani gotovi lijekovi na bazi kanabisa i nisu redovno dostupni na našem tržištu. Moguće ih je uvesti iz neke od članica Europske unije u kojima (je)su registrirani. Uvoz se obavlja kažu preko veledrogerija, temeljem pojedinačnog recepta koji je na preporuku liječnika specijaliste propisao izabrani liječnik u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

U Hrvatskoj nije započeo uzgoj konoplje za medicinske svrhe

Ističu da u Hrvatskoj nije započeo ni uzgoj konoplje za medicinske svrhe, iako Zakon o suzbijanju zlouporabe droga već sada daje tu mogućnost. S obzirom da se radi o sadnji kanabisa s visokim postotkom THC-a, i osjetljivoj problematici s velikom mogućnošću zlouporabe, prethodno bi bilo nužno izmijeniti i dopuniti Zakon o suzbijanju zlouporabe droga, kažu u ministarstvu.

Treba detaljno propisati uvjete sadnje konoplje, pitanje proizvodnje , otkupa, prerade.

Trebalo bi to ističu učiniti tako, da se detaljno propišu uvjeti pod kojima je takva sadnja moguća kao i pitanje otkupa, prerade, proizvodnje, što u ovom trenutku nije propisano. Države koje su ozakonile sadnju kanabisa u medicinske svrhe to obavljaju preko državnih agencija, institucija odnosno centralizirano, napominju u resornom ministarstvu.

Uvoz sirovine za magistralne i galenske pripravke od kanabisa je centraliziran

Isto je tako zaključuju, u slučaju uvoza sirovine za izradu magistralnih i galenskih pripravaka na bazi kanabisa predviđen centralizirani postupak od strane državne institucije. Na detaljnije odgovore Ministarstvo zdravlja upućuje na Imunološki zavod odnosno v.d. ravanteljicu dr. Nevenku Kovač.

Imunološki zavod o uvozu medicinske konoplje pregovara s kanadskim partnerom

Ona o uvozu sirovine za proizvodnju ljekovitih pripravaka od medicinske konoplje šturo obznanjuje kako ovih dana pregovaraju s kanadskim dobavljačem, a kada, kako su rekli, budu konkretno znali ono što novinare zanima, javnosti će se obratiti priopćenjem. Potonjim će se vjerujemo znati više o kojem je farmaceutskom dobavljaču riječ, koliko će se količinske sirovine uvesti i po kojoj cijeni, zašto će se to učiniti, tko financira dobavljanje i dr.

U Imunološkom ne komentiraju kako će se hrvatski proizvođači konoplje probiti na tržište.

U Zavodu nisu komentirali ni činjenicu kako će se hrvatski poduzetnici ponajprije uzgajivači konoplje probiti na njega ako se ono u startu oplemeni onom uvoznom. Neslužbeno doznajemo da u slučaju dogovora u siječnju s kanadskim partnerom, za uvozne dozvole i prateću papirologiju valja utrošiti oko mjesec dana. Tek nakon toga ljekarne bi mogle očekivati sirovinu za ekstrakte kojima bi, prema liječničkim receptima pacijentima spravljale spasonosni lijek.

Hrvatska idealna za uzgoj medicinske konoplje, posebice Dalmacija

O cijeloj situaciji s medicinskom konopljom i nadi pacijenata u olakšavanje tegoba bolesti Huanito Luksetić nam je razočarano rekao kako je žalosno što se okrećemo uvozu jer Hrvatska je klimatski idealna za uzgoj spasonosne biljke - a posebice Dalmacija. Smatra kako su u igri razni interesi a sve će u konačnici skupom cijenom lijeka platiti pacijenti. To više jer za uzgoj biljke ne treba puno nov(a)ca a u svemu valja njegovati individualizirani pristup. To znači da sada važeći propisana doza lijeka od 7,5 g THC-a na mjesec nije i ne može svakome pacijentu biti jednako učinkovita i olakšati mu bolest.

U Izraelu osam službenih uzgajivača konoplje tzv. uzgajivača trenera

Navodi primjer Izraela gdje postoji osam službenih uzgajivača medicinske konoplje tzv. uzgajivača trenera. Kod njih pacijent odlazi na svojevrsnu obuku, gdje uzgoj započinju s nekom od sorti indijske konoplje, a trener je za taj posao od pacijenta plaćen 10% od tamošnje ukupne minimalne mirovine. Proces liječenja prati liječnik koji savjetuje doziranje i kontrolira stanje pacijenta.

Sjeme indica konoplje u Sloveniji se legalno prodaje po 60-ak eura.

Sjeme konoplje 100% indica sorte sa gotovo 27% THC-a koju je svojedobno Huanito sam uzgojio, kupio je kaže legalno u Sloveniji, a stajalo ga je oko 60 eura. Ima ističe i skupljih ponuda, ali ovu je spasonosnu sortu, učeći se u hodu malo navlažio, umotao u papirni ubrus i pohranio na dan, dva u perforiranu najlon vrećicu. Kada je sjeme proklijalo, priča, premjestio ga je u plastičnu čašu i osigurao temperaturu od 20-ak stupnjeva. Kasnije je konoplja (nekoliko biljaka) zaživjela kao i svaka sadnica koju je posadio u vrtu.

Od nemoći do trčanja

Huanito tvrdi da mu je medicinska konoplja pomogla toliko, da je od prvotnih simptoma nemoći, nakon terapije kasnije mogao i (po)trčati. Danas kaže živi od ostataka konzumiranog ekstrakta konoplje u tijelu, najveći broj simptoma mu se nije vratio izuzev nekolicine osnovnih za multiplu sklerozu, poput utrnulosti u stopalima.

Foto: Facebook Huanito Luksetić


Tagovi

Medicinska konoplja Huanito Luksetić Ulje konoplje Rick Simpson THC Indijska konoplja Medicinska konoplja Kršenje zakona Ekstrakt konoplje Uvoz Kanadska konoplja


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]