Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje žitarica
  • 19.11.2022. 18:00

Pšenica uzgojena u zatvorenom prostoru postiže rekordne prinose?

Kontrolisani uslovi, bez pesticida i zemlje, dali su visoke prinose. Da li će ova proizvodnja obezbjediti globalnu snabdjevenost hranom?

Foto: Depositphotos/threeart (ilustracija)
  • 113
  • 37
  • 0

Poslije salate i začinskog bilja, pšenica osvaja proizvodnju u zatvorenom prostoru, barem tako piše na stranicama kompanije za vertikalnu poljoprivredu Infarm koja je uspjela da ovu žitaricu uzgaja u zatvorenoj farmi bez zemlje i hemijskih pesticida. U takvim kontrolisanim uslovima je ostvarena ušteda vode, jer je trebalo mnogo manje u poređenju s uzgojem na otvorenom.

Visok prinos zrna

Nakon prve faze ispitivanja, smatra se da godišnji prinos po 1m² može biti 11,7 kg, što je ekvivalentno 117 t/ha. To je 26 puta veći prinos nego u slučaju uzgajanja pšenice na otvorenom polju.

Na osnovu dosadašnjih rezultata predviđa se da će ova tehnologija postati osnovni stub globalne proizvodnje hrane.

"Da bismo nastavili hraniti rastuću svjetsku populaciju, moramo postići veće prinose usjeva", rekao je tehnički direktor i suosnivač kompanije, Guy Galonska. Dodao je da su u eksperimentu dokazali da je to moguće postići za pšenicu u kontrolisanom okruženju. U odnosu na prosječan prinos na otvorenom polju koji je oko 4,5 t/ha na godišnjem nivou, zbog uticaja godišnjih doba i vremenskih prilika, rezultati su više nego odlični.

Prekretnica za prehrambenu sigurnost

Otkriće bi moglo povećati proizvodnju ovu žitaricu za dodatnih 50 posto kombinujući poboljšanu genetiku i kompjuterski podešavanje bitnih parametara, jer spoljni uticaji ne djeluju na biljke koje su potpuno zaštićene i razvijaju se u optimalnim uslovima bez prisustva prouzrokovača oboljenja i štetnih organizama.

Kako pšenica čini i do 40 posto dnevnog unosa proteina ovo je prekretnica za globalnu prehrambenu sigurnost.

Kako izgleda pšenica uzgojena u zatvorenom, pogledajte u videu: 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Prinos pšenice Pšenica Kontrolisani uslovi Povećanje prinosa pšenice Ispitivanje pšenice Infarm


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]