Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neplaćena silaža
  • 10.03.2021. 11:00

Ratari i dalje "kratkih rukava" - gdje su novci za predanu silažu iz 2019.?

O slučaju proizvođača koji su prije godinu i pol predali svoj urod, a novac još nisu dobili, pričalo se i u Saboru. Ratari su ogorčeni, a cijeli slučaj dobiva sudski epilog.

Foto: Depositphotos/dpfoxfoto (ilustracija)
  • 2.752
  • 466
  • 0

"Volio bih da se govori o poštenoj trgovačkoj praksi, ali vjerojatno takve u Hrvatskoj nema“, poručio je nedavno u Saboru HSS-ov zastupnik Željko Lenart i podsjetio na slučaj koji datira iz 2019., a u kojemu su poljoprivrednici predali kukuruznu silažu, a novce do danas nisu dobili. 

Tako je preuzet i rod kukuruza OPG-a Miklenić iz Kutine vrijedan oko 500 tisuća kuna. Uz pola milijuna kuna neplaćenog uroda, obitelj je imala i troškove prijevoza od 50.000 kuna. 

"Ovakvih OPG-a koji su svoj kukuruz predali istom otkupljivaču ima još, u ukupnoj vrijednosti od oko 18 milijuna kuna i do danas, nakon prijava policiji i Uskoku, nisu došli do svog novca”, upozorio je Lenart. 

Dizali kredite da bi preživjeli 

I sam Tomislav Miklenić potvrđuje nam da je još lani cijeli slučaj prijavljen policiji i Uskoku, no kako kaže, tko je tu koga, i dalje nije otkriveno. Jasno je tek da poljoprivrednici svoje teško zarađene novce nisu vidjeli, da su morali dizati kredite da bi preživjeli, ali i da ima onih koji takav udarac jednostavno nisu izdržali. 

"Da je pravne države, ovo se ne bi dozvolilo. Nije mi lako pričati o tome", ogorčeno nam kaže Miklenić koji s bratom obrađuje oko 175 hektara.

Među onima koji također potražuju svoje novce je i Vlado Špoljarić iz mjesta Crnac u Virovitičko-podravskoj županiji. Dužni su mu ostali 470.000 kuna. Bio je, priča nam, i kod župana pa kod ministrice, no ništa se pomaklo nije. 

Međutim, uz još 15-ak poljoprivrednika, angažirao je odvjetnika u Osijeku, a prvo ročište, otkriva nam, je u četvrtak na sudu u Garešnici. 

"Ne znam ni što bih rekao. Morali smo kredite dizati da bi opstali. Tu vam je najmanje 30 milijuna kuna u igri duga prema proizvođačima od kojih su mnogi i odustali od bilo kakve tužbe. Puno je onih malih kojima se duguje do 20.000 kuna pa iako im to puno znači, šute jer misle da nemaju šanse", priča nositelj OPG-a Špoljarić, ogorčen jer do svojih novaca već godinu i pol dana ne može. Svi peru ruke, a oni se moraju snaći. 

Prvo ročište u četvrtak 

A što se zapravo dogodilo, osim što je jasno da su ratari ostali kratkih rukava - trebalo bi otkriti suđenje. Naime, oni su s tvrtkom Agrokom natura d.o.o. iz Gunje kao ugovarateljem, te s tvrtkom Sedlić d.o.o. iz Bereka kao nositeljem proizvodnje, imali potpisane ugovore o zajedničkoj proizvodnji i otkupu kukuruzne i silaže od žitarica.

Lani kada su poljoprivrednici u Sopju održali prosvjed, zakotrljala se u medijima nemila priča, a iz tvrtke Agrokom natura d.o.o. (danas u blokadi) koja je otkupljivala silažu od kooperanata, uzvratili da im Sedlić d.o.o. nije podmirila potraživanja. Iz Sedlića su, pak, takvo što opovrgli te naveli da su svu predanu robu uredno platili Agrokom naturi te da su i sami nastalom situacijom neugodno iznenađeni.

Ratari pred zidom: Potražuju 15 milijuna kuna za prošlogodišnju silažu, a ništa od ovrhe

Iz potonjih tvrtki smo pokušali dobiti i nove informacije o slučaju, no nismo uspjeli. 


Tagovi

Predana silaža Tužba Ostali bez novca OPG Miklenić OPG Špoljarić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]