Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uoči žetve
  • 20.06.2022. 14:30
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Ratari iz Semberije objavili cijenu pšenice - čeka se sastanak s mlinarima

U Semberiji je registrovano 2.300 poljoprivrednih proizvođača, među kojima je ukupno 18 starosti do 40 godina

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 868
  • 152
  • 0

Uoči predstojeće žetve pšenice, ratari s područja Semberije i Majevice, jedne od najvećih žitnica u BiH, najavljuju da bi cijena ove sezone trebala biti 0,82 KM po kilogramu. O tome, skladišnim kapacitetima i ostalim važnim pitanjima će ubrzo razgovarati sa mlinarima, najavio je predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice Savo Bakajlić. 

"Čekamo da počne žetva pšenice da vidimo kvalitet, pa ćemo potom ići sa nekom cijenom koja je realna da bismo mogli opstati i da bi se imalo na jesen računa sijati", rekao je Bakajlić novinarima, piše Srna.

Srbijanski ratari izašli sa svojom cijenom pšenice - ovo je minimalna!

Naglasio je kako je poljoprivredne proizvođeče mnogo koštao repromaterijal koji je i poremetio cijenu te dodao da će ovo udruženje pozvati na sastanak i nadležne institucije, prije svega, člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika kako bi razgovarali o opštoj situaciji među poljoprivrednicima. On je istakao da je u Semberiji registrovano 2.300 poljoprivrednih proizvođača, među kojima je ukupno 18 starosti do 40 godina.

"Sela puste, što znači da se mora povesti računa o tome", rekao je Bakajlić, dodavši da je u odnosu na 2015. godinu 10.000 manje poljoprivrednih proizvođača.

Za sjetvu hektara pšenice, poljoprivrednik iz opštine Lopare, Mika Zekić, izdvojio je 2.400 KM. On je precizirao da zakup zemljišta košta 200 KM, đubrivo 650 KM, zaštita od korova i bolesti oko 150 KM, sjeme 250 KM, gorio 350 KM, vršidba 250 KM, a vjerovatno će biti i skuplja, te da na ova ulaganja treba dodati i skladištenje i troškove prevoza.

Kombajni za sedam dana izlaze na polja - koliko će koštati žetva?

Naveo je kako ima zasijanih petnaestak hektara pšenice i da je stanje usjeva bilo dobro do prije sedam-osam dana kada je bilo nevrijeme koje će uticati na kvalitet, a ima i dosta polegle pšenice koja se vjerovatno neće moći da požanje. Zekić je dodao i da je na njegovoj sjetvenoj površini kvalitet zemljišta lošiji, te kako se i ne očekuje prinos veći od 400 kilograma po hektaru. Žetvu će početi za desetak dana.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Žetva Pšenica Cijene Savo Bakajlić Mika Zekić Poljoprivreda Ratari Poljoprivrednici


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]