Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Druga prihrana
  • 10.04.2021. 17:00

Ratari, nakon ovih zahlađenja prihranite strnine

Produženjem dana i porastom temperatura, stvoriće se optimalni uslovi za intenzivan proljećni rast ozimog žita.

Foto: Bigstockphotos/ksena32
  • 71
  • 6
  • 0

Poljoprivredni proizvođači trebalo bi da obave prihranjivanje strnih žitarica, nakon predstojećeg porasta temperatura zraka, savjetuje Žarko Tubin, stručni saradnik u prijedorskoj kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Kako navodi Srna, Tubin naglašava da će niske temperaturne vrijednosti nepovoljno uticati na stanje strnina. 

"Imajući na umu da se pšenica, ali i ostala strna žita, nalaze u fazi bokorenja, skoro je sigurno da će u uslovima niskih temperatura doći do smrzavanja zemljišta, a što za posljedicu ima pucanje korijenovih žilica i gubljenja kontakta korijena sa tlom", objašnjava ovaj stručnjak, dodajući da će navedena pojava biti izraženija na terenima gdje je već obavljena prihrana azotnim đubrivima zato što su biljke već krenule sa intenzivinijim vegetativnim porastom. 

Na usjevima primjetno žućenje

Takođe ističe da se ratarima preporučuje da obave prihranu azotnim đubrivima, kada otopli, te na taj način pomognu usjevima da se lakše oporave. 

Žita su u dobrom stanju, jače žućenje listova ječma i pšenice posljedica mraza

Kako smo nedavno pisali i ova zima bila je bez snijega, što nije dobro za žitarice pa je razumljivo da je jedan dio strnina požutio usljed mraza, što je i potvrđeno od strane agronoma na terenu Semberije i Posavine. Na mladim listovima pšenice, a nešto izraženije na ječmu primjećeno je žućenje.

"Većina ratara Semberije i Posavine odradili su prvu prihranu strnih žita. Usjevi se nalaze u vrlo dobroj kondiciji. Snijega nije bilo tako da su samo manja oštećenja od golomrazica, ali će se već prvom prihranom regenerisati", rekao je za Agroklub agronom Bayer Crop Science ispred firme "Agroavant".

Ističe da se to značajnije neće odraziti na prinos u kasnijem periodu. Bolesti za sad nisu primjećene na biljkama. Ranije odrađen tretman protiv korova neće dobro djelovati naročito zbog niskih temperatura u proteklih par dana unazad, zaključuje naš sagovornik.


Tagovi

Prihrana žita Žarko Tubin Korijenove žilice Azotna đubriva Prva prihrana Tretman protiv korova


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.