Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Počela žetva ječma
  • 16.06.2017. 12:30

Ratari strahuju od vrlo niskih otkupnih cijena

Iako je počela žetva, još ni na vidiku nisu otkupne cijene ječma i pšenice, pa i uljane repice. Ratari strahuju da bi one mogle biti vrlo niske. Hrvatska poljoprivredna komora upozorava premijera Andreja Plenkovića na nagomilane aktualne probleme u poljoprivredi!

  • 6.642
  • 435
  • 0

Ratari su ovih dana počeli žeti ozimi pivarski ječam, našu najraniju žitaricu koja im donosi i prvi novac. Prvi otkosi pali su u istočnoj Slavoniji, a danas su s tim poslom krenuli i ratari Poljoprivredno-prehrambenog kompleksa Nova Gradiška koji ugovara proizvodnju za sestrinsku tvrtku Tvornicu slada Slavonija slad. Obadvije djeluju u sastavu velike i poznate grupacije Axereal, najveće žitarske kooperative u Francuskoj.

PPK Nova Gradiška očekuje dobre prinose

"Zahvaljujući dobrom vremenu, dobroj tehnologiji i sortimentu očekujemo solidne prinose. Na 400 hektara ozimog ječma u prosjeku oko 7 tona po hektaru, a na dvjestotinjak hektara jarog ječma 5,5 do 6 tona po hektaru. Na našim površinama proizvodimo sjemenski ječam koji dorađujemo i distribuiramo našim kooperantima s kojima ugovaramo proizvodnju te žitarice", kaže Stjepan Lalić, tehnolog u PPK Nova Gradiška.

Ta novogradiška tvrtka godišnje s oko 300 poljoprivrednih tvrtki i obiteljskih gospodarstava ugovara proizvodnju pivarskog ječma na desetak tisuća hektara, od toga oko 60% površina ozimog i oko 40% jarog.

Jeečam donosi prvi novac, ali uz niske cijene

Na nedavnom tradicionalnom Danu polja pivarskog ječma neki su se kooperanti pohvalno izrazili o ječmu kao ratarskoj kulturi jer im, kažu, donosi prvi novac, ali su i zabrinuti zbog moguće niske otkupne cijene.

"Pivarski ječam sijem tri godine, ove godine pod njim imam 20 hektara i dobro izgleda. Zadovoljan sam kako nas PPK prati repromaterijalima i tehnologijom, a nama poljoprivrednicima osobito je važno što nas redovito isplaćuju. Prvi dio novca dobijemo ubrzo nakon isporuke ječma, a ostatak kada se bude znala otkupna cijena pšenice", kaže Josip Lupić iz Velike kod Požege.

U žetvu idućeg tjedna

Josip Brkanac iz Bodovaljaca koji već 25 godina sije pivarski ječam ove godine ima pod tom žitaricom šezdesetak hektara, a u žetvu će krenuti sljedećeg tjedna.

"Ječam dobro izgleda, očekujemo prinose između 6 i 7 tona po hektaru, što je za naše uvjete novogradiške Posavine dobro. Nažalost, bojim se da ćemo unatoč solidnom urodu financijski loše proći, ponajprije zbog niske otkupne cijene koja je vezana uz cijenu pšenice, a koja se, kako to već svake godine biva, ne zna na početku žetve koja je krenula. Ali po svim naznakama ona bi mogla biti vrlo niska", zabrinut je Brkanac. Tvrdi da je u drugim europskim državama otkupna cijena pivarskog ječma znatno veća i smatra da bi ona i u Hrvatskoj morala biti prihvatljivija za proizvođače.

Slično kaže i Antun Vrakić iz Siča čije obiteljsko gospodarstvo ove godine pod ječmom ima 130 hektara i koji također očekuje dobre prinose.

Najveći problem je niska cijena

"Mi znamo proizvesti tu žitaricu, ali nama je trenutačno najveći problem otkupna cijena ječma jer se bazira na otkupnoj cijeni pšenice koja je u Hrvatskoj jako niska i ove godine bit će upitna profitabilnost proizvodnje. Na taj problem smo skretali pozornost i PPK-u i Tvornici slada Slavonija slad", kaže Vrakić.

Ovaj poljoprivrednik, inače predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Brodsko-posavske županije i član predsjedništva HPK, regija istočna Hrvatska koju čini pet slavonskih županija, ogorčen je stanjem na početku ovogodišnje žetve jer, kako kaže, veliki otkupljivači žitarica još naveliko kalkuliraju i još se ništa konkretno ne zna o cijeni pšenice.

Hitan sastanak s premijerom

"Mogla bi biti još niža nego lani, izgleda da domaće pšenice nitko ne treba, a nije ni čudo jer kojekavi lobiji uvoze velike količine brašna i zamrznutog tijesta. Pogledajte samo kakva je ponuda u trgovačkim robnim lancima. Bojim se da će otkupna cijena biti ucjenjivačka, a mnogi poljoprivrednici koji su u velikim financijskim problemima, morat će ju prodati i po sramotno niskim cijenama", kaže Vrakić.

Upravo u vrijeme pripremanja ovog teksta Vrakić je u ime Hrvatske poljoprivredne komore poslao pismo premijeru Andreju Plenkoviću za zahtjevom za hitan sastanak kojemu bi, kako predlaže, trebali nazočiti i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i ministar financija Zdravko Marić. Na njemu bi se, kaže, trebalo razgovarati o teškom stanju u poljoprivredi i rješavanju gorućih problema.


Tagovi

Pivarski ječam Slavnija slad Axereal Stjepan Lalić PPK Nova Gradiška Josip Lupić Josip Brkanac Antun Vrakić Andreju Plenkoviću Tomislav Tolušić Zdravko Marić.


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.