Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lagro d.o.o
  • 07.09.2021. 12:00
  • Vukovarsko-srijemska, Donje Novo Selo

Ratari trebaju kvalitetan plug - Palići i Salva su odabrali Akpil

Dva brata, otac, stric, supruge i djeca Palić zajedno rade više od 250 hektara zemlje te ističu da je pored složnosti važan i odabir prave mehanizacije i njihovo održavanje. Slaže se s tim i ratar Dalibor Salva.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 3.410
  • 457
  • 0

Seoske obiteljske zadruge su bile uobičajena pojava na našim selima. Zajedno su radili, živjeli, stvarali. Kako je netko odrastao, stvorio obitelj, dogovore se, odvoje zadrugu i naprave novu. I onda često nastave raditi zajedno, a ako ne svatko svojim putem. Danas imamo pravni oblik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva i vrlo rijetko srećemo da rade zajedno OPG-ovi braće, roditelja i bliske rodbine.

Međutim, upravo takav složan primjer nalazimo u Donjem Novom Selu u Srijemu, u Općini Nijemci. Ulaz preko ćuprije u veliko dvorište. Uredna kuća, dvorište, složeni strojevi. Ko po špagi, bi mnogi rekli.

"Imamo tri OPG-a. Moj, bratov i stričev. Sveukupno radimo 255 hektara zemlje. Ja radim 153 hektara, brat 48, i stric 54 hektara. Sijemo ratarske kulture uobičajene u našim krajevima, a to znači uljanu repicu, ječam, pivarski i stočni, pšenicu, kukuruz, suncokret i soju", kaže nam Dubravko Palić.

Imaju zemlje koja se lagano radi, ali i teško obradive 

Siju razne sorte pšenice, a prema riječima okupljenih Palića prinosi su bili stvarno odlični. Blizu 10 tona, kažu. I kod ječma su imali isti prinos.

"Imao sam uljane repice 2,7 po hektaru što je dosta loše, ali ipak bolje nego kod drugih. Nije joj pogodovala ova godina", kaže Dubravko kod koga smo okupili i oca Stjepana, strica Darka, brata Željka i razgovarali o njihovom zajedničkom poslu na zemlji. Na pitanje o stanju s kukuruzom odgovaraju onako šokački. "Li-la. I dobar i nije dobar". No, suncokret hvale.

Ponosni otac Stjepan Palić 

Međutim, naš glavni razlog posjeta je bio da vidimo kako je s obradom zemlje i s čim sve rade. 

"Što se tiče zemlje, u globalu je dobra, ali imamo svakakve vrste i koje se lagano rade, a i koja se teško obrađuje. Uglavnom pooremo i prođemo dva puta sa zubom," kaže stric Darko kojega uz Dubravkova i Željkova oca Stjepana redovno srećemo po sajmovima, danima polja, prezentacijama gdje stalno prate kretanja u poljoprivredi i novosti.

"Zatvorimo brazdu i bacimo gnojivo i još jednom pognojimo”, ističu svi Palići okupljeni na čijim OPG-ovima u oranju od prošle godine sudjeluje i novi plug marke Akpil. 

"Stvarno dobro radi i jako smo zadovoljni", ističu odmah, a Darko otkriva da je zanimljivo da je informaciju o njemu našao na internetu i prije nego je vinkovačka tvrtka Lagro počela uvoziti ovu mehanizaciju iz Poljske.

Novi adut za obradu tla Akpil Max Vario 4+

Jedan kolega prenio mu je pozitivna iskustva, a kada ih je Lagro stavio u ponudu - to je bilo to. "I dobar je i cjenovno prihvatljiv", napominju otkrivajući da za oranje koriste traktor od 190 konjskih snaga.

Radi se o plugu Akpil Max Vario 4+, odnosno ima četiri brazde s mogućnosti montiranja i pete. Kažu, odličan vario plug što znači da ima mogućnost podešavanja radnog zahvata iz kabine. Kod Palićeva je razmak između brazdi 105 cm, a visina pluga do grede je 82 centimetra. Dimenzije grede su 200x120x10, a sam plug kojeg vidite i na fotografijama težak je 1.600 kg. Ima i kopirni kotač s amortizerom.

Da je riječ o izvrsnom plugu, kaže i poznati ratar iz Orolika, Dalibor Salva. Slučajno je, otkriva nam, naišao na reklamu na internetu. "Moj je isti plug kao kod Palićevih", hvali napominjući da ga prije 10 godina, kada ga je nabavio, nije bilo za kupiti u Hrvatskoj. 

Do adrese proizvođača u Poljskoj, došao je sam, kupio ga i uvezao. Danas je Salva partner tvrtke Lagro i svima govori o svojim pozitivnim iskustvima. "Za te novce plug je najbolji i nema mane. Odličnog je materijala i jako izdržljiv", naglašava Dalibor koji na svom OPG-u Salva na 120 hektara sije pšenicu, kukuruz, soju, ječam i druge standardne ratarske kulture. Pored ratarenja još se bavi i proizvodnjom lubenica.

Pozitivna iskustva s plugom Akpil dijeli i poznati ratar Dalibor Salva

Lagro d.o.o. iz Vinkovaca, naime, već dugi niz godina zastupa na hrvatskom tržištu renomirane proizvođače poljoprivredne mehanizacije kao što su Akpil Poljska, Donder Turska, Ozduman Turska, Tupanjac Srbija, Huđik Srbija, Landmasch Turska, Dieci Italija, Fliegl Njemačka, Sipma Poljska, Consum Srbija, zatim nekoliko slovenskih proizvođača, od kojih izdvajamo SIP Šempeter, Creina Kranj, Agromehanika Kranj, Tolmet Poljska, Zaslaw Poljska i INO Brežice.

U poljskom Akpilu duga je tradicija proizvodnje poljoprivrednih strojeva, još od 1975. godine. U paleti proizvoda je više od 40 različitih vrsta poljoprivrednih proizvoda, a 70 posto proizvodnje izvozi se u inozemstvo. Godišnja prozvodnja strojeva iznosi više od 14.000 komada. 

Zahvaljujući upotrebi suvremenih 3D CAD programa izdržljivosti u suradnji s institiutom poljoprivrednih strojeva u Poznanu strojevi su ispitani na čvrstoću već u fazi projektiranja. Svaki stroj je također testiran na terenu, na različitim vrstama tla i s različitim razredima traktora.

Mehanizacija bitna za ratarsku proizvodnju 

U ovoj tvornici proizvode plugove ravnjake, premetnjake, nošene, vučene tanjurače, ali i kratke tanjurače, prskalice, kosilice, sadilice i vadilice krumpira, kombajn za krumpir, podrivače, grubere, sjetvospremače, germinatore i rotodrljače.

Odličnog je materijala i jako izdržljiv, hvale Akpilov plug 

No, da se vratimo na vrijednu obitelj Palić. Za istaći je da svi žive od svoga rada na zemlji. Kod Dubravka su aktivni i supruga Zdenka, i sin Marko koji polazi četvrti razred srednje poljoprivredne škole i i kćerka Ena koja studira predškolski odgoj u Osijeku. Ne može, kaže, sin dočekati da dođe iz škole i odmah djedu mijenja na traktoru. Na OPG-u brata Željka uz suprugu Ivanu su i djeca Krunoslav i Martina. Palićevi imaju pet traktora, a pod velikom nadstrešnicom je i kombajn.

Sijačice, tanjurače velike, male, teleskopski utovarivač, plugovi i brojna druga mehanizacija kao i prikolice je u njihovu dvorištu uredno složena i pod krovom. Posebno mjesto sada ima i novi plug marke Akpil. 


Fotoprilog


Tagovi

Akpil Lagro Darko Palić Stjepan Palić Dubravko Palić Željko Palić


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Lagro d.o.o.

Zalužje 42, 32100 Vinkovci, Hrvatska
tel: +385 32 352 066, fax: +385 32 352 064, e-mail: lagro.poslovanje@gmail.com web: http://poljoprivredna-mehanizacija.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]