Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najavljuju prosvjed
  • 06.07.2022. 09:00

Ratari u Semberiji najavili prosvjede – ne daju pšenicu ispod 2,9 kn/kg

Poljoprivredni proizvođači iz Bijeline, u susjednoj BiH, najavljuju miran skup. Ispred Agrocentra dovoze i određenu količinu pšenice

Foto: Depositphotos/SolidPhotos
  • 4.568
  • 248
  • 0

Predstavnici Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice, u susjednoj BiH, odbili su poziv na sastanak u Privrednoj komori Republike Srpske, na kojem se jučer, na četvrtoj rundi pregovora pokušala definirati otkupna cijena pšenice. Nakon što se ministar poljoprivrede RS Boris Pašalić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košrac i premijer RS Radovan Višković, nisu pojavili dan prije u Bijeljini, ratari okupljeni u ovom udruženju navode da ni oni u Banja Luci "nemaju šta tražiti".

Odluka o prosvjedima

Cijenu koju je predložila mlinsko-pekarska industrija od 0,65 KM/kg (2,50 kuna), za njih je nerealna, a zbog svih događanja u vezi s ovom tematikom u četvrtak će organizirati mirno okupljanje ispred Agrotržnog centra u Bijeljini.

"Imat ćemo jedan miran skup poljoprivrednih proizvođača, gdje ćemo dovesti i pšenicu i obratiti se medijima i građanima. Vidjet ćemo što će biti, što će narod odlučiti ja ne znam. U ponedjeljak su trebali doći ministri ovdje, ipak je to kruh, hrana. Vidite, njima sada Semberija ne treba, a trebat će im. Eto dokle smo došli", kaže za Agroklub Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice. 

Žetva je obavljena na 90 posto usjeva (Foto: Depositphoto/Sodel_Vladyslav)

Dodao je kako će na okupljanje stići veći broj proizvođača iz ovog kraja, a tog dana odlučivat će i o prosvjedima, odnosnu izlasku na ulice. Bajkajlić kaže da se razmatraju sve opcije i da "ništa nije isključeno".

Srpski ratari izašli na ulice 

Ratari bi bili zadovoljni s cijenom od 0,75 KM/kg (2,89 kn/kg), odnosno ispod te cijene ne pristaju. Navode da je kvaliteta izuzetna te da se žetva u ovoj regiji privodi kraju. 

"Žetva je obavljena na 90 posto usjeva. Malo je rod podbacio, ali je kvaliteta dobra, kao i težina, vlaga je 10. Mi nemamo kud', ne znam na što će ovo izaći. Ostat ćemo bez hrane. Prinosi su od 3,5 do 5,5 tona, odnosno u prosjeku 4,5 tona. Dosta ljudi je predalo pšenicu na čuvanje i čeka cijenu, ali u suštini nije dobra situacija", zaključuje naš sugovornik.

Prosvjed je zbog cijene pšenice, podsjećamo, održan nedavno i u Srbiji. Tamošnji su ratari na ulice izašli s gotovo 300 traktora. 

Hladan tuš za ratare - cijena pšenice 2,1 kunu za kilogram?

Cijena koju otkupljivači nude kod nas je od 2 do 2,20 kuna po kilogramu. 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Pšenica Ratari Prosvjed Otkupna cijena


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.