Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • RWA Hrvatska
  • 22.10.2020. 09:00

Regulirajte kiselo tlo proizvodima koji se ne praše i uspostavljaju njegovu ravnotežu

Znate li da zakiseljavanje tla dovodi do problema u ishrani bilja i dostupnosti pojedinih mineralnih hranjiva biljci? Problem riješite kalcifikacijom kojom se uspostavlja ravnoteža, kao i poboljšanje strukture tla.

Foto: BODENKALK, Austrija
  • 1.678
  • 444
  • 0

Reakcija tla izražena kao pH vrijednost pokazatelj je niza njegovih agrokemijskih svojstava, važnih za ishranu bilja. U procesima obrade, a i samog starenja, često dolazi do njegova ispiranja, što izaziva promjene i to ne samo u kemijskom već i u fizičkom pogledu.

Općenito, do "zakiseljavanja tla" dolazi zbog pretjerane dušične gnojidbe i povećanog sadržaja dušika, povećanih oborina (iznad 630 mm/godišnje), ali i zbog industrijskog zagađenja. Kiselost je obično najveća u prvih 5 cm oraničnog sloja. Sve ovo dovodi do problema u ishrani bilja i dostupnosti pojednih mineralnih hranjiva.

Uspostavite ravnotežu u tlu uz pomoć Branntkalka

Tvrtka RWA Hrvatska ima rješenje u obliku proizvoda Branntkalk. Naime, spaljivanjem vapnenca na oko 1.100 stupnjeva Celzija dobiva se proizvod koji je 100% topiv u vodi. Kalcinirani vapnenac prvo se lomi te prosijava na granule od 1-3 mm i 3-8 mm. Branntkalk je rezultat naknadnog mljevenja ostatka, a čini ga 92% kalcijevog oksida (CaO) koji je topiv u vodi.

Ovaj proizvod vrhunske kvalitete nudi rješenje na tržištu za regulaciju kiselosti tla, naročito površinskog oraničnog sloja. Osim toga, izvrstan je za njegovu higijenu i uspostavljanje ravnoteže, kao i poboljšanja strukture

jbj
Veličina granula Branntkalka

Rahli i poboljšava strukturu ilovastog i glinovitog tla, dovodi do potrebnog sadržaja elektrolita u flokulaciji gline, te može cementirati pojedine čestice tla u veće čestice. Branntkalk dolazi na tržište u obliku granula (1-3 mm) te ja kao takav idelan za primjenu, lako se razbacuje i ne stvara prašinu. Sadržaj hranjiva je > 92% CaO, < 3% MgO.

Pogodan je za upotrebu na svim poljoprivrednim površinama (ratarskim, voćarskim i vinogradima) jer:

  • poboljšava strukturu tla,
  • povećava vodni kapacitet,
  • smanjuje gljivične infekcije te
  • brzo i učinkovito smanjuje kiselost tla.

Branntkalk treba lagano umiješati u prvi sloj zemljišta (oko 10-15 cm) najkasnije 1 dan nakon nanošenja kako bi se optimizirali učinci proizvoda.

RWA je u mogućnosti ponuditi ovaj proizvod po povoljnim cijenama, u pakiranju u vrećama od 1.000 kg. Preporuka primjene je od 500-1.000 kg/ha

Kalcifikacija bez stvaranja prašine

Drugi proizvod je Kaklkorn S koji nastaje finim mljevenjem vapnenca i dodavanjem prirodnog gipsanog brašna s naknadnom granulacijom na 2 do 6 mm ili 1 do 2 mm.

Sastav:

  • > 75 % CaCO3 (kalcijev karbonat)
  • > 15 % CaCO4 (kalcijev sulfat)
  • > 2 % S (sumpor)
  • > 45 % CaO (kalcijev oksid)

Regulira pH vrijednost na obradivim površinama, travnjacima, šumskim površinama i povrtnim usjevima. Puferira kiselinu u vrtovima i rekreacijskim površinama (sportska igrališta, golf igrališta itd.) Služi za kontinuiranu opskrbu kalcijem u voćarstvu, povrćarstvu i za osnovnu opskrbu sumporom i kalcijem za intenzivne i ekstenzivne travnjake. Doza je 500-800 kg/ha godišnje za sve poljoprivredne usjeve, a na travnjacima između dva otkosa doza je 500 kg/ha.

m n
Provedite kalcifikaciju kako bi uspostavili ravnotežu i bolju strukturu tla

Zbog svog granuliranog oblika, raznosi se raznosi bez stvaranja prašine rasipačem gnojiva ili ručno, u bilo koje doba godine i u bilo kojoj kulturi. Može se rasipati prije ili nakon unošenja stajskog gnoja bez straha od gubitka dušika. Lako topljivi kalcijev sulfat (> 2% S) osigurava osnovnu opskrbu sumporom, te osigurava kontinuiranu, pH-neovisnu opskrbu tijekom godine biljci pristupačnim kalcijevim ionima Ca ++. Idealan je kao dodatak mješavinama kiselih mineralnih gnojiva. Kalkkorn S ima odobrenje za upotrebu u ekološkoj proizvodnji.

Kako smo i rekli, za upotrebu je na svim poljoprivrednim površinama (ratarskim, voćarskim, vinogradima i travnjacima) jer je ovaj proizvod:

  • bez prašine,
  • za učinkovitu opskrbu kalcijem i sumporom,
  • pogodan za korištenje tijekom cijele godine u bilo kojoj kulturi i travnjacima,
  • lak za nanošenje rasipačem ili ručno i
  • pogodan za organsku proizvodnju.

Isporučuje se u rinfuzi (veličina granula 2-6 mm), u big bagovima od 1.000 kg i vrećama od 25 kg (veličina granula 1-2 mm).

jbmn
Granulacija Kalkkorn S od 2 do 6 mm ili 1 do 2 mm

Za sve detaljne informacije o ovim proizvodima, njihovim prednostima i mogućnostima nabave, obratite se tvrtki RWA Hrvatska na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

RWA Hrvatska Zakiseljavanje tla Kalcifikacija tla Branntkalk Kalkkorn S PH tla Uspostavljanje ravnoteže


Autor

Goran Tonković

Više [+]

dipl.ing. agr., Voditelj marketinga u RWA Hrvatska d.o.o., član ekipe "Sava špineri" i član "Preferans kluba Samobor"


Partner

RWA Hrvatska d.o.o.

Zapadno predgrađe18, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 333 300, fax: +385 31 283 526, e-mail: rwa-hrvatska@rwa.hr web: https://rwa.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić