Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 22.08.2014. 09:25

Rekordan globalni urod pšenice!

Prognoze za urod pšenice i kukuruza su u porastu, Velika Britanija bilježi rekordan uvoz pšenice, a cijenama uljarica crno se piše!

Foto: www.depositphotos.com
  • 664
  • 80
  • 0

Svjetski izvještaj procjene ponude i potražnje koji je 12. kolovoza izdalo Ministarstvo poljoprivrede SAD-a, prognozira povećanje proizvodnje pšenice i kukuruza u sezoni 2014./15., u odnosu na procjene za mjesec srpanj. Prognoza za svjetsku proizvodnju pšenice sada je na rekordnom broju od 716.1 Mt, s obzirom na povećanje uroda u Rusiji, Ukrajini i SAD-u. Procjene proizvodnje kukuruza podignute su za 4 Mt u odnosu na prijašnje mjesece, na 985.4 Mt, što je nešto niže u odnosu na prethodne procjene pa je tako cijena kukuruza malo porasla.

Proizvodno područje pšenice u Engleskoj trenutno je procijenjeno na proizvodnju od 1.8 Mha, što je za 19 % više nego prošle godine, kako javlja DEFRA (Ministarstvo okoliša i prehrane Velike Britanije). Prognoze uroda ječma i zobi opale su tokom godine za 14 % i 23 %, kako su već ranije predvidjeli analitičari britanskog HGCA (odjel koji pripada AHDA Razvojnoj jedinici agronomije i hortikulture Velike Britanije).

Kao rezultat obilnih kiša u nekim dijelovima Europe, Institucija za analizu tržišta žitarica (Strategie Grains), prošli tjedan donijela je novu procjenu za urod meke pšenice (pšenica jara) od kojeg će samo 59 % biti pogodno za mljevenje, u odnosu na procjenu od 67 % prošli mjesec te 71 % u istom razdoblju 2013. godine.

Vrhunac uvoza pšenice u Velikoj Britaniji!

Sa 225 Kt uvezene pšenice u lipnju, Velika Britanija zabilježila je najveći uvoz ove žitarice od rujna 2013. godine, a podaci pokazuju kako je količina uvežene pšenice u toj sezoni bila druga najveća sve od sezone 1995./96. Toliki uvoz rezultat je siromašnih zaliha merkantilne pšenice. Ove godine, kada se Velika Britanija pokušava vratiti na izvozno tržište pšenice, kvaliteta usjeva igrati će veću ulogu nego inače, s obzirom na zadnje novosti o problemima u Francuskoj i Njemačkoj koje su uzrokovale obilne oborine.

Crno se piše cijenama uljarica

Kao i kod žitarica, i tržište uljarica je u konstantnom padu, s obzirom na najave ovosezonske rekordne proizvodnje. Do bilo kakve promjene vjerojatno neće doći, osim ako ne nastupe veće vremenske promjene, sve dok ne budu finalizirani proizvodni brojevi i dok se pozornost ne prebaci na potražnju, ponudu i proizvodnju u Južnoj Americi. Sve u svemu, što se tiče cijena na tržištu uljarica, stvari bi se mogle još i pogoršati prije nego se poboljšaju.

Porast uroda soje jedino u SAD-u

Posljednji izvještaj američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) pokazao je mali pad što se tiče prognoze globalnog uroda soje pa je sada na 103.42 Mt (pad od 0.1 Mt). Iako je prognoza za SAD povećana na 103.85 Mt sa 103.42 Mt u lipnju, ovaj porast je potisnut zbog smanjenih prognoza ostalih država, uključujući i Indiju. No unatoč svemu ovome, očekuje se da će globalni urod soje biti veći za 7.3 % u odnosu na prijašnje sezone.

Očekuje će da će kineski uvoz soje u sezoni 2013./14., koja završava u rujnu, dostići 70 Mt, što će biti novi rekord. No s obzirom na visoke zalihe, uvoz u sezoni 2014./15. će zasigurno usporiti, sa ukupnom prognozom od 73 Mt.

Putem žitarica i uljarica po zemaljskoj kugli!

Izgleda da neki dijelovi Kine prolaze kroz razdoblje najgore suše u posljednjih 40 godina, sa procjenom štete na 508 Kha uzgojnih površina. No analitičari najavljuju kako suša neće imati baš toliki utjecaj na urod kukuruza jer je sveukupna zasađena površina ove godine veća pa će se tako kompenzirati gubici.

Prošlotjedne obilne kiše u Australiji smanjile su brigu za urod pšenice, nakon kontinuiranog sušeg vremena u nekim dijelovima te zemlje. Poboljšani uzgojni uvjeti u većim uzgojnim regijama Zapadne i Južne Australije, rezultirali su poboljšanim prognozama za cjelokupni nacionalni urod.

Očekuje se da će urod kukuruza u Indiji biti uvelike pod utjecajem ovogodišnjih kasnih i slabih monsuna koji su inače vrlo bitni za uzgoj u toj zemlji. Procjena je da će urod biti reduciran za otprilike 3 t/ha, a novosezonski usjevi mogli bi biti odgođeni za period između mjeseca listopada is studenog.

Islamski militanti navodno su preuzeli velik dio najplodnijih uzgojnih površina Iraka, gdje je uzgajano čak 40 % usjeva pšenice, kako bi pomogli financiranje. Unatoč tomu, Irak naglašava kako će uvoz pšenice biti u očekivanim razinama i ove godine.

DEFRA (Ministarstvo okoliša i prehrane Velike Britanije) procjenjuje da je uzgojno područje uljane repice u Engleskoj opalo za 6 % u odnosu na prijašnje sezone. Iako se očekivao porast uzgojnog područja ozime uljane repice, to se nije dogodilo, a i proljetna uljana repica opala je na 86 % od očekivanog, odnosno na područje od 634 Kha. No s obzirom na bolji prosjek uroda ove godine, očekuje se da će proizvodnja biti veća.

Izvoz malezijskog palminog ulja niži je za 15.9 % u kolovozu, s obzirom na prijašnje mjesece. Pale su i cijene, na 687 $/t, što je najniža cijena sve od prosinca 2012. Kao stimulans za povećanje izvoza, malezijska vlada snizila je porez na izvoz palminog ulja sa 5 % na 4.5 %.

Pojašnjenje iskazanih veličina:

* 1 Kt = 1.000 t
**1 Mt = 1.000.000 t
*** 1 Mha = 1.000.000 ha

Foto: www.depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Urod pšenice Kineski uvoz Urod soje Indija SAD Cijene uljarica Tržište Uvoz pšenice Ječam Urod zobi Proizvodno područje HGCA AHDA DEFRA

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce