Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 15.11.2021. 18:00

Rekordne cijene uljane repice u svijetu - tona skuplja od 700 eura?

Cijene uljane repice su na svim svjetskim burzama iz tjedna u tjedan sve veće. Previđa se rast zasijanih površina, ali zbog rastućih cijena repromaterijala nešto niži prinosi.

Foto: Depositphotos/masterwilu
  • 142
  • 52
  • 0

Nikada do sada nisu zabilježene ovako visoke cijene uljane repice niti na europskoj niti međunarodnoj razini, piše agrarheute. Primjerice, u kanadskim je izvoznim lukama prošlog tjedna, i to unatoč žetvi koja je u tijeku, ona koštala 880 američkih dolara po toni (oko 768 eura). To je čak 510 USD više nego lani.

Ukrajinski izvoznici trenutno naplaćuju 785 USD/t, što je 325 dolara više nego prošle godine. U Australiji tona košta 758 dolara, što je povećanje od 344 USD u odnosu na prethodnu godinu.

Na pariškoj burzi cijene su dostigle rekord od 704 eura po toni. Naime, u samo četiri tjedna porasle su za 55 eura. I u Kanadi su nastavile rasti, a prošlog je četvrtka na terminskom tržištu u Winnipegu tona ove uljarice kotirana po 1.029 kanadskih dolara (oko 717 €).

Na njemačkoj veletržnici i izvoznoj luci u Hamburgu prošlog tjedna tona je koštala 711 eura. Na veletržnici u Mannheimu 714, a Mitteland-u 710 EUR.

U najvažnijem francuskom trgovačkom centru u Rouenu u četvrtak su zabilježene cijene od 701 euro po toni, a u tamošnjim utovarnim lukama na Moselleu su bile 704 eura.

Rast površina, ali slabi prinosi?

Analitičari Strategy Grainsa očekuju da će poljoprivrednici u Europskoj uniji i Kandi povećati površine pod ovom kulturom za sedam posto zbog njezine visoke cijene na tržištu i pada zaliha na rekordno niske razine. Naime, ova konzultantska kuća za žetvu 2022. predviđa povećanje  površine u EU s 5,23 milijuna hektara na 5,60 milijuna.

Nakon oštrog pada posljednjih godina i drugi analitičari očekuju oporavak europskog uzgoja. Osim toga, repica je imala korist od povoljnih vremenskih uvjeta prilikom sjetve. No, jugoistočne zemlje EU ipak su imale poteškoća zbog suše.

Za Njemačku je predviđeno povećanje površina od šest posto na 1,06 mil. ha, dok se u Francuskoj očekuje znatno jača ekspanzija uzgoja od 17 posto na 1,15 milijuna ha.

Za tekuću sezonu 21/22. ponuda na tržištu nastavit će se smanjivati, jer će nešto veća žetva biti nadoknađena znatno manjim uvozom i snažnom potražnjom zbog visokih marži prerađivačke industrije, priopćio je Strategy Grains.

Zalihe u EU bi mogle dosegnuti rekordno nisku razinu id 0,9 milijuna tona na kraju sezone. Zbog toga se očekuje da će cijene ostati visoke tijekom cijele sezone.

S obzirom na rastuće cijene repromaterijala, pogotovo gnojiva, troškovi proizvodnje bi mogli ostati visoki, radi čega bi se mogli smanjiti prinosi.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u... Više [+]

Tagovi

Cijene Uljana repica Prognoze Tržište Burza Zalihe


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.