Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urod kukuruza
  • 14.09.2014. 11:45

Rekordni prinosi kukuruza prkose dobroj cijeni

Sve ono što je smetalo i u konačnici gotovo prepolovilo urod pšenice, prijalo je kukuruzu. Čeka se kraj rujna za početak berbe, a dobar urod će vjerojatno negativno utjecati na cijenu.

Foto: depositphotos.com
  • 3.735
  • 323
  • 0

Za proizvođače kukuruza ovo bi trebala, po svemu sudeći biti jedna od boljih godina, jer je ta kultura, kako kažu sami proizvođači, rodila kao rijetko do sada. Sve ono što je smetalo i u konačnici gotovo prepolovilo urod pšenice, prijalo je kukuruzu i sada se čekaju samo sunčani dani kako bi krajem rujna ratari mogli ući u polja i započeti s branjem prvih klipova ovogodišnjeg roda. Proizvođači sa županjskog područja očekuju prinose od 9,5 do 10 tona kukuruznog zrna po hektaru, za razliku od prošle godine kada su imali svega 6,5 tona po hektaru. U Srbiji se pak očekuje urod i do 15 tona po hektaru.

15 % više površina pod kukuruzom

Dobri prinosi kukuruza posebno će dobro doći stočarima koji su suočeni sa nedostatkom stočne hrane. "Za kukuruz bi ovo trebala biti zlatna godina. Očekujemo da bi dobar urod kukuruza mogao biti svojevrsna kompenzacija ratarima u odnosu na pšenicu", mišljenja je Marko Bačić, upravitelj Poljoprivredne zadruge Napredak iz Županje.

Svibanjske padaline koje su na području županjske Posavine iznosile više od 240 litara po četvornom metru, za razliku od negativnog utjecaja na pšenicu, povoljno su se odrazile na uzgoj kukuruza. Bačić napominje kako uvijek zna reći da pšenica nije riža i ne podnosi preveliku vlagu u tlu te je to i bio razlog zašto je prinos te kulture bio manji za 30 do 40 %.

Produljena žetva kukuruza

Do berbe kukuruza preostaje nešto više od oko dva tjedna. "Imali smo različitu dinamiku sjetve s obzirom na prekomjerne oborine koje su bile proljetos. Sjetva kukuruza se rastezala od 1. travnja do kraja svibnja, a bilo je i sjetve početkom lipnja tako da ćemo imati produljenu žetvu od kraja rujna preko listopada, a moguće je da će se nešto kukuruza brati i u studenome. Sada nam treba suhoga vremena da jesenske kulture dozriju i da možemo ući u berbu i žetvu, a da nemamo velikih troškova sušenja", napominje taj stručnjak.

Ne vjeruje da će kukuruz postići prošlogodišnju cijenu upravo zbog dobrog uroda. "To vam je tako. Kada nešto urodi dobro i ima ga dosta na tržištu, onda cijena pada. Nadam se da cijena kukuruza i ostalih jesenskih kultura ipak u konačnici neće značajno pasti. Cijena ne ovisi samo o stanju na tržištu u Hrvatskoj, već i o cijenama u okruženju, nama susjednim zemljama, Srbiji i Mađarskoj koji imaju puno veću proizvodnju od nas, a i njihovi prinosi će biti dobri“, kaže Marko Bačić.

Cijena kukuruza na burzama pada!

Da bi cijene mogle biti niže, govore u prilog i vijesti iz Srbije koja će ove godine ostvariti proizvodnju između sedam i osam milijuna tona, što je za 20 % veća proizvodnja nego prošle godine. Već sada je na srbijanskom, kao i na međunarodnom tržištu pala cijena kukuruza. Cijene kukuruza na mađarskoj burzi BSE počela je padati od travnja. Zadnja cijena iznosi 1,32 kn/kg za termin dospijeća srpanj 2014. Kasniji termini upućuju na pad cijena te za termin prosinac 2014. - cijena iznosi 1,21 kn/kg.

U Hrvatskoj pak su ukupne prijavljene površine kukuruza po ARKOD-u 15 % veće nego lani. Procjena ukupne proizvodnje zrna na 255.630 hektara zbog boljeg prinosa i većih površina očekuje se na razini dva milijuna tona, što bi bio porast od 6 %.

Foto: depositphotos.com


Povezane biljne vrste

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Urod Otkup Cijena Berba Jesenske kulture Napredak Županja Marko Bačić Tržište Srbija Mađarska Burza ARKOD Hektari Produljena žetva Rekordan urod Žetva kukuruza Pšenica Marko Bačić Zadruga Napredak Kompenzacija Ratari Stočari


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer