Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bc Institut
  • 21.07.2020. 12:00
  • Brodsko-posavska, Staro Topolje

Rekordnim rezultatima vratili primat: sorte strnih žitarica Bc Instituta iznad 10t/ha

Prema rezultatima prošlih godina, ali i ove žetve naš je institut preuzeo primat, kako proizvodnje, tako i pokusa sortimenta svih strnih žitarica, rekao je dipl.ing. Đuro Lukić, direktor sektora marketinga Bc Instituta.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.560
  • 149
  • 0

Prema rezultatima prethodnih godina, a posebno kada gledamo ostvarenja ove sezone u pokusima, možemo reći da je Bc Institut svojim sortimentom strnih žitarica ponovno vratio primat kao selekcijska kuća u Hrvatskoj koji je imao 70-tih i 80-tih godina prošlog stoljeća, rekao je dipl.ing. Đuro Lukić, direktor sektora marketinga ove vodeće sjemenarske tvrtke na žetvi pokusnog polja u Starom Topolju kod Slavonskog Broda.

Radilo se, podsjetio je, o sortama Zlatna dolina, Superzlatna, Zagrepčanka, Baranjka i druge. Imali su i nakon toga odlične sorte, ali ne i primat kod strnih žitarica koji je sada vraćen prema rezultatima kako proizvodnje, tako i pokusa sortimenta svih strnih žitarica, dakle i pšenice, ječma, tritikalea, zobi. Ovaj stručnjak koji u Bc Institutu radi već 38 godina i pamti mnoge žetve i sorte, posebno je ponosan što su baš na novim sortama ozimih pšenica odlični rezultati. Preko deset tona po hektaru na pokusima sorti BC Senzacija, BC Opsesija i BC Ljepotica je požnjeveno na polju Luga d.o.o. na tabli zvanoj Greda.

Ozime žitarice ruše rekorde

"Na strnim žitaricama smo doista napravili veliki pomak", kaže i dr.sc .Marko Maričević, osjemenjivač zagrebačkog instituta. "U zadnjih nekoliko godina naše su sorte doista pokazale vrhunske rezultate što se tiče uroda i kvalitete te ponovno imamo svoje predstavnice među vodećim sortama u Hrvatskoj. Pogotovo kada se radi o ozimim pšenicama. Imamo noviji sortiment s kojima smo postigli dobar urod i ponovno se vraćamo na domaće tržište. Što se tiče ozimog tritikalea, tu smo bili i ostali najbolji. Imamo nove sorte koje su se pokazale konkurentnima i skidali smo i preko deset tona po hektaru. I kod ozimog ječma smo postigli jako dobre rezultate. Imamo i starije i novije sorte s urodima preko deset tona po hektaru, a i dalje smo dominantni sa sortama zobi i pira", rekao je Maričević.

Razloga za zadovoljstvo imaju poljoprivrednici i djelatnici ove sjemenarske kuće 

Kod pšenica je istaknuo BC Anicu, koja je dala odlične rezultate kod poljoprivrednika, a nakon nje je došla BC Opsesija koja je i ove godine "gdje god je bila, bila je najbolja". Naime, blizu je deset tona po hektaru na mnogim lokacijama, a jako dobre rezultate ostvarila je i na velikim površinama Belja i Vupika. Najnovije sorte kao BC Senzacija bile su dobre, kao i BC Vlatka koja je na pokusu pokazala odličan rezultat.

No, samo prije par mjeseci zbog vremenskih je (ne)prilika bilo dosta loše stanje, a suša je učinila svoje.

"Kiša je došla u zadnji tren i to baš u fazi klasanja pšenice, a i vrijeme nas je poslužilo u žetvi jer nije došlo do oborina tijekom skidanja usjeva jer bi nam to smanjilo prinose i hektolitarske mase. Dobili smo rezultate koji su rekordni", kazao je Marko Maričević.

Prinosi 10 tona po hektaru

Promotor Bc Instituta za Brodsko-posavsku županiju Filip Kotorac, na mjerenju rezultata žetve u Starom Topolju također nije krio zadovoljstvo zbog odličnih rezultata. Kako je i rekao, na svom području može se pohvaliti stvarno dobrim rezultatima. BC Senzacija je ostvarila najbolji i ta nova sorta ima urod 10,7 tona po hektaru, BC Opsesija je imala 10,4 tona na drugom mjestu dok je treća bila brkulja BC Ljepotica s 10,1 tonom po hektaru. "Što se tiče tritikalea imamo dva nova, a BC Goran, jedan od od starijih, imao je najbolji rezultat - preko deset tona", naglasio je i dodao da su svi tritikali dali vrhunske rezultate.

Pored BC Gorana i BC Trenk, BC Zmaj i BC Ranko. Najbolji je, kako smo rekli, bio BC Goran s 10.13 tona, a 9.953 imao je BC Trenk, dok je BC Zmaj ima 9.9750 kilograma po hektaru. Međutim, doista se treba osvrnuti na rezultate ječma. Odličnih 10.922 kg/ha i 10,5 posto vlage bio je izmjeren urod ječma sorte BC Bosut, a BC Favorita 10.899 kilograma po hektaru i 10,6 posto vlage. I BC Srećko i BC Gospodar također su na vagi pokazali više od 10 tona, a veoma blizu toj magičnoj granici od 10 tona je bio i BC Vedran.

Rezultati su rekordni, čulo se na žetvi u Starom Topolju 

"Kod kooperanata je BC Anica dugi niz godina broj jedan, a prošle jeseni smo izbacili sortu BC Opsesija", rekao je Kotarac. Tražena je i BC Mandica"Imamo pet, šest sorata od ranih do kasnih koji su dosta traženi na ovom području. BC Opsesija i BC Anica će biti vjerojatno i u narednoj sjetvi najtraženije", dodao je.   

Tomislav Perković: Sijemo sve što Bc Institut proizvodi 

Inače, BC Anica je visokorodna i krušna sorta ozime pšenice atraktivnog klasa i odlične otpornosti na polijeganje. Na makropokusu u Starom Topolju dala je 8.609 kilograma po hektaru uz 10,1 posto vlažnosti. BC Opsesija je jedna od novih sorti vrhunskog uroda u tipu klasa bijela golica i srednje rana po duljini vegetacije. Ovoga puta je ona imala rezultat od 10.370 kg/ha i 10,7 posto vlage, dok je najbolji rezultat imala BC Senzacija. Uz 10,4 posto vlage nakon žetve izmjeren je urod od 10.720 kilograma po jednom hektaru čime je bila i pobjednica pokusa.

Tomislav Perković, direktor i vlasnik tvrtke Lug d.o.o. i njegov sin Ivan Perković, odnosno njegov OPG iznijeli su ovaj odlični pokus. Pretkultura je, otkrili su, bila kukuruz, također BC hibrid. Nakon toga obavili su obradu tla gruberom i drljačom, a sjetvu odradili velikom Vaderstad sijačicom i to sve u optimalnim rokovima. Istaknuli su i četiri zaštite s obzirom da se radilo o pokusima, kao i potrebnom gnojidbom prema analizi tla. Njihova tvrtka i OPG siju ratarske kulture, ali rade i uslužno, imaju silose te vrše ugovaranje i otkup žitarica i drugih kultúra. Posjeduju i mehanizaciju za vađenje šećerne repe, upravo za usluge. Kako je rekao Tomislav, siju sve što Bc Institut proizvodi.

K tome, važno je naglasiti da su rezultati uroda Bc strnih žitaricama u proizvodnji ove godine jako blizu uroda ostvarenih u pokusu.


Fotoprilog


Tagovi

BC Institut Sorte Rekordi Strne žitarice Žetva pšenica Žetva ječma Đuro Lukić Marko Maričević Filip Kotarac Tomislav Perković


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Bc Institut d.d. Zagreb

Dugoselska 7, Rugvica, 10370 Dugo Selo, Hrvatska
tel: +385 (0)1 2781-510, e-mail: bc-uprava@bc-institut.hr web: http://www.bc-institut.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]