Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kooperanti Sladorane
  • 11.08.2015. 19:10

Repa u izvanrednoj kondiciji?

Poticaji će ove godine biti vjerojatno najviši otkako Sladorana proizvodi repu!

  • 444
  • 99
  • 0

Unatoč suši, u županjskoj Sladorani, očekuju više nego dobru ovogodišnju kampanju šećerne repe koja je, kako ističe izvršni direktor Sirovinske službe te hrvatske šećerane Ivo Rešić, za sada u izvanrednoj kondiciji.

"Ono što je povoljno je velika količina sunca koja svakako pogoduje stvaranju šećera u korijenu. Očekujemo da bi ove godine, ukoliko zdravi list koji je za sada u stvarno dobrom stanju ostane takav, mogli očekivati značajno bolji i veći sadržaj šećera u korijenu.

Bolji sadržaj šećera u korijenu

Šećernoj repi je iznimno značajno da ima sunca u srpnju, a posebice u završnoj fazi rasta i sazrijevanja u kolovozu i rujnu", kaže Rešić izražavajući nadu kako će pasti i određene količine oborina. Prema njegovim riječima, tijekom srpnja i kolovoza potrebno je oko 150 milimetara oborina kako bi i sa aspekta stvaranja prinosa to bila zadovoljavajuća situacija za šećernu repu.

Sa ugovaranjem sjetvenih površina, u Sladorani će krenuti kao i svake godine, krajem kolovoza. "27. kolovoza imat ćemo Dan polja i to je nekako uobičajen datum kada krećemo u novu proizvodnju. Ono što je bitno za reći je da sigurno da priželjekujemo proširenje baze proizvođača. Želimo da imamo što više proizvođača kako bi uveli plodored i primijenili sve ostale agrotehničke mjere koje su neophodne za pravu i kvalitetnu proizvodnju", navodi taj stručnjak dodajući kako bi opći uvjeti za proizvodnju u idućoj godini trebali biti slični ovogodišnjim i u skladu s poticajem koji će biti vjerojatno najviši otkako Sladorana proizvodi repu.

Širenje baze proizvođača repe

"Mislimo da će to privući proizvođače da se u konačnici odluče za proizvodnju šećerne repe, a malu promjenu ćemo napraviti u smislu stimulacije proizvodnje šećerne repe s većom digestijom tako da ćemo prilagoditi onu tablicu koju naši proizvođači dobro poznaju, koja je bila od 13 pa nagore, da ćemo stimulirati i proizvodnju iznad 16% kako bi proizvođači imali razloga i prilagođavati tehnologiju takvoj proizvodnji, a povratila bi im se i ulaganja", pojašnjava Rešić.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Šećerna repa Suša Kampanja Sladorana Ivo Rešić Proizvodnja Proizvođači Digestija List Dani Sunce Padaline Sjetva Ugovaranje Agrotehničke mjere Plodored Oborine Proširenje baze Plodored Stimulacija proizvodnje Poticaji


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.