Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Axereal Croatia
  • 23.09.2019. 12:00
  • Brodsko-posavska, Nova Gradiška

Repica je riješena, u tijeku je ugovaranje sjetve ozimog ječma i pšenice

Budući da je Axereal francuska grupa kojoj je glavni posao suradnje s poljoprivrednicima, znači u plodoredu se ne sije samo ječam, želimo razvijati cijelu paletu proizvoda i drugih kultura i ugovoriti proizvodnju soje, kukuruza i suncokreta oko naših otkupnih mjesta, kaže Frederic Moulin, menadžer Axereal Croatia. 

Foto: Axereal Croatia
  • 1.359
  • 99
  • 0

Nakon sjetve uljane repice koja je nedavno završena u francuskoj grupaciji Axereal Croatia, sa sjedištem u Novoj Gradiški, u jeku je kampanja ugovaranja sjetve pivarskog ječma i pšenice. Budući da su poljoprivrednici ostvarili dobre prinose u proizvodnji ječma, ali i postigli dobru otkupnu cijenu, za sjetvu te ratarske kulture vlada prilično veliko zanimanje.

"Planovi su nam na razini prošlogodišnjih, oko 12 tisuća hektara pivarskih ječmova. U ponudi imamo i visokoprinosne domaće i strane sorte, dvoredne pivarske ječmove koji imaju odlične sladarske i agrotehničke osobine, daju stabilne prinose i dobre su kvalitete“, kaže dipl. ing. Julija Strinavić, voditeljica komercijalnog tima tvrtke Axereal Croatia. 

Siguran otkup i pravovremena isplata 

"Nama je sjedište u Novoj Gradiški, ali mi uspješno djelujemo na području cijele Hrvatske. Kroz program proizvodnje pivarskih ječmova, koji se godinama nadograđivao, od jedne lokalne firme proširili smo poslovanje na cijelu Hrvatsku: Slavoniju i Baranju, Podravinu, Međimurje, pa čak i Istru i pokrivamo proizvodnju svih ratarskih kultura. Uspješno ugovaramo proizvodnju u Novoj Gradiški i na otkupnim mjestima u Nuštru u istočnoj Slavoniji i Čađavici u Podravini, a imamo i terenske predstavnike po cijeloj Hrvatskoj.

Tijekom kampanje žetve pivarskog ječma otvaramo po potrebi još 5-6 otkupnih mjesta, kako bismo kooperantima olakšali transport te žitarice. Naše kooperante s kojima ugovaramo proizvodnju opskrbljujemo repromaterijalima, a naš tehnološki tim prati njihovu proizvodnju i pruža im potrebne savjete. Bitno je naglasti da je kooperantima kod nas siguran otkup i pravovremena isplata, kaže Julija Strinavić. 

Tehnološko-komercijalni savjetnik Axereal Croatie dipl. inž. Ivan Ivković, kaže da su ratari ove jeseni nešto kasnije krenuli u sjetvu uljane repice zbog suše. Čekali su kišu kako bi kvalitetnije obavili taj posao i zbog tretiranja zemljišnim herbicidima. Što se tiče kooperacije, repica je ugovorena na površini od 750 hektara. U tijeku je i ugovaranje sjetve ozimog ječma i pšenice. Nakon kombajniranja soje i kukuruza pripremaju se površine za te važne poslove. 

"Što se tiče sortimenta, već 20 godina radimo na odabiru najpovoljnijih sorti za naše proizvodne uvjete. Skoro svake godine u proizvodnju uvedemo neku novu sortu, a one koje su osjetljivije na bolesti ili daju niže prinose, izbacujemo iz proizvodnje. Naš stalni partner je Poljoprivredni institut iz Osijeka gdje već dugi niz godina prof. dr. Alojz Lalić radi na selekcioniranju dvorednih pivarskih ječmova i na njihovu preporuku odabiremao ječmove za sjetvu. Ove godine od osječkog sortimenta uveli smo dva nova ječma Gvozd i Dominus, a od ranije sijemo OS Lukas na najvećim površinama. Od ostalih ozimih sorti tu su Casanova i SY Teepe. Od sorti pšenice dominiraju strane sorte Cellule, Basilio, Apache i Nogal, od domaćij preporučujemo Kraljicu, Maju i još neke“, kaže Ivan Ivković. 

Razvijaju paletu proizvoda

Axereal Croatia ekskluzivni je ugovarač pivarskih ječmova u Hrvatskoj koje uspješno proizvodi u suradnji sa obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i poljoprivrednim tvrtkama koperantima diljem Hrvatske

"Pivarski ječam naša je kičma poslovanja u Hrvatskoj. Preko širenja te proizvodnje stekli smo ime. Budući da je Axereal francuska grupa kojoj je glavni posao suradnje s poljoprivrednicima, znači u plodoredu se ne sije samo ječam, želimo razvijati cijelu paletu proizvoda i drugih kultura i ugovoriti proizvodnju soje, kukuruza i suncokreta oko naših otkupnih mjesta“, kaže Frederic Moulin, menadžer Axereal Croatia. 

Ističe da za sjetvu pivarskog ječma ove jeseni vlada dobar interes kooperanata, budući da su ove godine zadovoljni otkupnom cijenom ječma u odnosu na cijenu pšenice, ali i zbog dobrih prinosa. Za pšenicu je nešto manje zanimanje jer je bilo problema s bolestima u proizvodnji i nižih pronosa, a time i manje zarade. 

Isplaćena razlika novca za otkupljeni ječam

U Axereal Croatiji završili su reobračun akontacijskih cijena pivarskog ječma koje su isplaćene neposredno nakon sjetve. 

"Kroz ovaj mjesec bit će isplaćena razlika novca za ječam otkupljen u ovogodišnjoj žetvi. Ovisno o sortimentu ječma za Lukas smo platili 1,16 kuna za kilogram, za Casanovu 1,27 a za Quench i druge jare ječmove koji se siju u ozimim rokovima 1,32 kune“, kaže Julija Strinavić. 


Tagovi

Axereal Croatia Sjetva Ugovaranje sjetve Otkup ječma Otkup pšenice Julija Strinavić Ivan Ivković Frederic Moulin


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.


Partner

Axereal Croatia d.o.o.

Kralja Petra Svačića 17, 35400 Nova Gradiška, Hrvatska
tel: +385 (35) 361 444, fax: +385 (35) 362 507, e-mail: info.croatia@axereal.com web: http://www.axereal.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo