Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Repičina pipa
  • 19.03.2021. 13:30
  • Požeško-slavonska, Rajsavac, Kula

Repičina pipa: Čime ju suzbiti nakon zabrane klorpirifosa?

Pipa je kukac koji se ubušuju u stabljiku, uništava ju iznutra te tako smanjuje urod. 

Foto: Renata Prusina
  • 798
  • 316
  • 0

Velika i mala pipa štetnici su koji se u uljanoj repici aktiviraju s prvim temperaturama od 8 °C na više. Negdje ih na poljima već ima, a ratari trenutno muku muče koje sredstvo koristiti kao adekvatnu alternativu klorpirifosu koji je odnedavno zabranjen. 

"Zadnje dvije godine imali smo lošije nicanje. Dosta ljudi je odustalo od same sjetve, površine su smanjene prvenstveno jer nam je ukinuto dosta insekticida koji su djelovali na repičinu pipu, a kasnije i na sjajnik“, kaže za Poljoprivrednu televiziju ratar Mario Glavaš iz Rajsavca, selu u Požeškoj kotlini dodajući kako su ekološka sredstva kontakti koji se za 3-4 dana moraju ponoviti, a dogodi se i da u jednoj godini prskaju četiri-pet puta. 

A prvo tretiranje, ističe sugovornik, morali su napraviti nakon sjetve u jesen jer su i tada imali problem sa štetnicima. 

"Problem kod repice je taj što smo dosta suzili plodored. Ne bi ju trebalo ponavljati tri-četiri godine, međutim zadnje godine bila je dosta dohodovna, izvozni je proizvod i dosta ratara se nije pridržavalo pravila i sijali su što je rezultiralo i većim brojem štetnika“, pojašnjava Glavaš.

Inače, pipa je kukac koji se ubušuju u stabljiku, uništava ju iznutra te tako smanjuje urod. 

"Kod mene je ove godine još nije bilo jer su temperature preko noći ispod nule. Očekujemo da će se u narednim danima vjerojatno pojaviti“, kaže Petar Kučinić iz Kule, mjestu u Požeško-slavonskoj županiji. 

Veći mu problem stvara sjajnik za kojeg alternative klorpirifosu, kaže, nisu toliko učinkovite. "Imamo veliki problem u proizvodnji. Ukidanjem sredstava nećemo više postizati dosadašnje prinose, a proizvodnja će nam postati sve skuplja“, smatra ovaj ratar.

Kako se riješiti repičine pipe pogledajte u videu:


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Repičina pipa Uljana repica Suzbijanje Zabrana klorpirifosa Mario Glavaš Petar Kučinić Ekološke alternative Plodored


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]