Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishod sastanka
  • 29.06.2022. 10:30

Robne rezerve Srbije definirale otkupnu cijenu pšenice

Proizvođači Braničevskog okruga na sastanku s Aleksandrom Vučićem dogovorili su trenutno rješenje za otkup pšenice i buduću cijenu suncokreta.

Foto: Đorđe Lalić
  • 315
  • 20
  • 0

Srbijanski ratari, tačnije predstavnici Udruženja "Stig" iz Braničeva jučer popodne (28. juna) su razgovarali sa predsjednikom Republike Aleksandrom Vučićem o cijenama i otkupu najvažnijih ratarskih kultura. Kako je predsjednik Udruženja Nedeljko Savić rekao za Agroklub, "osjećanja su pomiješana".

"Robne rezerve će da izađu u četvrtak (30. juna) sa cijenom od 40 dinara (0,65 KM,op.ur.) za otkup pšenice, i pustit će izvoz 6.000 tona rafinisanog suncokretovog ulja i na taj način će se rasteretiti uljare. To su zaključci. Kažu, da ćemo imati neki sastanak prije žetve suncokreta. Vidjet ćemo i koja će biti cijena", kaže Savić o ishodu sastanka u kabinetu Vučića.

Kako mjere utiču na proizvođače?

Kaže, da se i u ovom trenutku trude da uljarama izvoz ne bude izgovor kako bi proizvođačima oborile cijenu.

"Nismo mi imali neke iluzije da će to sve brzo da se završi. To je dug put i treba još da se radi na tome. Mi smo rekli kako mjere Vlade utiču na nas, na cijenu naših proizvoda, da nismo zaštićeni, da se trudimo da proizvedemo što više. Ali nije realno da prodamo tonu suncokreta za 450 eura i kupimo mineralno đubrivo za 1.000 eura tonu." 

Cijena pšenice između želja i realnosti - koja je moguća?

Podsjetimo, nekoliko sedmica unazad ratari Braničeva, protestovali su zbog niže cijene pšenice koju nude otkupljivači - 36 dinara (0,58 KM, op.ur.), za koju smatraju da je neprihvatljivo mala i zato su tražili tržišnu. Prema posljednjem izvještaju, cijena na Produktnoj berzi kreće se oko 38 dinara (0,61 KM) za kilogram.

Predviđanja u Hrvatskoj

Do kraja ove sedmice trebala bi biti poznata i cijena pšenice u Hrvatskoj, za sada nema nagađanja koliko bi ona mogla iznositi. Iz tamošnjeg ministarstva poljoprivrede ističu da je kvaliteta pšenice vrlo dobra.

"Ove godine smo krenuli s kotacijskim cijenama, ali je interes proizvođača za ugovaranje prenizak. Ne možemo utjecati na cijenu koliko će kupac platiti neki finalni proizvod, utječe na to ponuda i potražnja", rekao je  Relja Kovačić, izvršni direktor Sektora kooperacije i trgovanja, najavljujući kako će s otkupnom cijenom izaći do kraja ove sedmice. 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Pšenica Srbija Cijena pšenice Otkupna cijena Žetva Aleksandar Vučić


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...