Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena pšenice
  • 01.07.2022. 19:00

Robne rezerve Srbije kupuju 131.000 t pšenice po 0,65 KM/kg

Minimalna količina merkantilne pšenice koja se kupuje od jednog aktivnog, registrovanog, poljoprivrednog porodičnog gazdinstva je 10 tona, a privrednog subjekta 100

Foto: Đorđe Lalić
  • 115
  • 21
  • 0

Republička direkcija za robne rezerve Srbije kupit će do 131.000 tona merkantilne pšenice rod 2022. godine, domaćeg porijekla, navodi se u saopštenju.

Navedenim Zaključkom predviđeno je da se kupovina merkantilne pšenice sprovede posredovanjem Produktne berze AD, Novi Sad prema sljedećim navodima:

  • merkantilna pšenica treba da je domaćeg porijekla, zrela, zdrava, bez znakova plijesni, stranih mirisa i ukusa, pogodna za ljudsku ishranu, nezaražena pšeničnim bolestima i štetočinama, sa sljedećim elementima kvaliteta: hektolitarska masa min. 76 kg/hl, vlaga maks. 13 posto, ukupne primjese maks. dva posto od čega neorganskog porekla maks. 0,25 posto, sadržaj proteina minimum 11,50 posto na suhu materiju.

Otkup pšenice

Cijena merkantilne pšenice je 40,00 din/kg (0,65 KM/kg) sa PDV-om.

Bit će otkupljeno 131.000 tona (Foto: Martina Popić)

Direkcija će plaćanje merkantilne pšenice izvršiti u roku do 15 dana od dana dostavljanja kompletne dokumentacije o isporuci merkantilne pšenice Direkciji. Fizičkih lica - nosilaca registrovanih poljoprivrednih porodičnih gazdinstava i ostalih privrednih subjekata moći će da prodaju Direkciji.

Pašalić podržao ratare - cijena pšenice od 0,55 KM nije fer

Minimalna količina merkantilne pšenice koja se kupuje od jednog aktivnog, registrovanog, poljoprivrednog porodičnog gazdinstva je 10 tona. Minimalna količina merkantilne pšenice koja se kupuje od ostalih privrednih subjekata je 100 tona.

Merkantilna pšenica koja se kupuje od poljoprivrednih porodičnih gazdinstava treba da je uskladištena u silosu skladištara sa kojima Direkcija ima zaključen ugovor o skladištenju merkantilne pšenice.

Uslovi za privredne subjekte

Merkantilna pšenica koja se kupuje od ostalih privrednih subjekata treba da je uskladištena u silosu skladištara sa kojim Direkcija ima zaključen ugovor o skladištenju merkantilne pšenice. Izuzetak su privredni subjekti koji prodaju merkantilnu pšenicu uskladištenu u sopstvenom silosu, a nemaju zaključen ugovor o skladištenju merkantilne pšenice sa Direkcijom.

Ugovaranje

Zaključivanje ugovora o kupoprodaji sprovodit će se na osnovu elektronskih prijava privrednih subjekata na sajtu Produktne berze i nakon provjere od strane iste i Direkcije.

Ugovor o skladištenju, čuvanju i obnavljanju merkantilne pšenice iz prethodnog stava važit će do 31. januara 2023. godine.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Robne rezerve Produktna berza Cijena pšenice Otkupna cijena Pšenica Merkantilna pšenica


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]