Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 10.11.2019. 16:30

Rumunjska povećava izvoz kukuruza zbog potražnje iz zemalja EU i Turske

Prema lučkim podacima, Rumunjska je na početku vegetacijske sezone izvezla 479.000 tona kukuruza, što je za devet posto više nego lani.

Foto: Depositphotos/Photosebia
  • 1.803
  • 160
  • 0

Prema lučkim podacima, Rumunjska je na početku vegetacijske sezone izvezla 479.000 tona kukuruza, što je za devet posto više nego lani. Najveći je to obujam u usporedbi s prethodne tri godine, navodi UkrAgroConsult.

U rujnu - kolovozu 2018/19., preko luke isporučeno je 4.234.000 tona kukuruza. To je za 33% više u odnosu na isti period 2017/18., zbog visokog izvoznog potencijala i aktivne potražnje iz zemalja EU i Turske. Konačni podaci za aktualnu sezonu bit će objavljeni polovicom studenog.

Kazahstan uskoro kreće s uvozom pšenice

Žetva žita u Kazahstanu gotovo je završena odnosno do 30. listopada bila je 99,8% obavljena, navodi Black Sea Grain.

Suša je zabilježena u svim dijelovima tijekom vegetacijske godine. Visoke temperature zraka i dugi periodi bez kiše imali su negativan utjecaj na stanje usjeva. Nasuprot tome, za vrijeme žetve kiša je padala u ključnim područjima, što je pogoršalo kvalitetu zrna.

Nepovoljne vremenske prilike utjecale su i na količinu koja je najniža evidentirana u posljednjih sedam godina. Situaciju su pogoršale i male zalihe koje su iznosile svega 1,2 milijuna tona. Navedeni faktori uzrokovat će i pad izvoza na svjetskom tržištu. Prema preliminarnim procjenama, zemlja može isporučiti 30% manje pšenice u odnosu na prošlu godinu.

Nije isključeno da tijekom godine Kazahstan bude primoran uvoziti ovu žitaricu visoke kvalitete, kako bi zadovoljio domaće potrebe. Najvjerojatnije će s kupovinom započeti u kalendarskoj 2020., nakon što iscrpi vlastite zalihe.

U Rusiji vremenski uvjeti pogoduju biljkama

Neuobičajeno toplo vrijeme za sredinu jeseni dominiralo je u sjeverozapadnom, centralnom, volgovskom, južnom i sjeverno - kavkaskom federalnom distriktu, kao i u zapadnom Sibiru.

Usjevi u navedenim regijama bili su dobro opskrbljeni vlagom tijekom listopada. Zabilježeno je određeno smanjenje samo u pojedinim južnim dijelovima zemlje. Južni i sjeverno - kavkaški okruzi dobili su malo kiše (20 - 35mm padalina mjesečno) što nije uzrokovalo velika ograničenja za rad u polju.

U Sibiru prvi sloj snijega

U nekim istočnim dijelovima, bilo je dosta kiše tijekom prošlog mjeseca pa su uvjeti za pojavu i početni rast biljaka bili nepovoljni. Točnije, iznikli usjevi mjestimično su prorijeđeni zbog nedostatka vlage u tlu. U zapadnom Sibiru već ima i snijega, koji je sada gotovo svuda (sloj debljine do 10cm).

U većini regija, uvjeti za razvoj biljaka bili su dobri. Poljoprivrednici u Južnom i Sjevernom Kavkazu završavali su žetvu kasnih žitarica, suncokreta i sjetvu ozimih žitarica pod povoljnim okolnostima. U većini dijelova zapadnog Sibira žetva je završena. Biljke su zaustavile i rast (5 - 10 dana kasnije od dugoročnog prosjeka, u većini područja), izvještava UkrAgroConsult.

Ruska pšenica uspješno vraćena na egipatski tender

Na tenderu održanom 5. studenog 2019. godine, Egipat je kupio 175.000 tona pšenice iz Francuske i Rusije za isporuku 15. - 25. prosinca 2019. godine, po prosječnoj cijeni od 233,16 USD/t. Otkupna cijena na prošlom tenderu iznosila je 235,63 USD/t.

Na prethodnom, održanom 29. listopada 2019. godine, ova država kupila je 235.000 tona mljevene pšenice iz Ukrajine, Francuske i Rumunjske, za isporuku 5. - 15. prosinca 2019. godine.

Ukrajinsko rafinirano suncokretovo ulje na svjetskom tržištu

Rekordna proizvodnja suncokreta u Ukrajini, u 2018/19. godini (15,5 milijuna tona) potaknula je rast prerađivačkih kapaciteta i proizvodnje ovog biljnog ulja. Parametar rafiniranosti prati svjetske trendove.

U prethodnoj sezoni, proizvodnja ulja dostigla je rekord (+7,4% u odnosu na period 2017/18.). Istovremeno, unatoč povećanom stupnju rafiniteta, njegov udio u ukupnoj proizvodnji sirovina, smanjio se na 11 - 12%, u odnosu na 16% prije osam sezona.

Iako je domaća potrošnja stabilna, povećanje proizvodnje usmjereno je na izvozno tržište pa su isporuke ovog proizvoda prošle sezone bile izuzetno visoke (+16% u odnosu na 2017/18.). Ključna izvozna destinacija i dalje je EU (17% ukupnog izvoza).

Ukrajina aktivno izvozi sojinu sačmu u EU

Izvoz ukrajinske sojine sačme ovog rujna dostigao je rekordnu razinu za taj mjesec, oko 67.000 tona. Predviđa se da će izvoz u 2019./20. biti smanjen za 5 - 6% u odnosu na prošlu poljoprivrednu godinu, zbog pada proizvodnje soje.

EU je i dalje vodeći uvoznik, s tržišnim udjelom od 60%. Obujam njenog potraživanja porastao je više nego trostruko u odnosu na isti period prošle sezone, prenosi UkrAgroConsult.

Rast izvoza zabilježen je u Bjelorusiju (višestruko), Poljsku (+ 216%) i Mađarsku (+ 211%). 

Kazahstan otvara kinesko tržište lana

Tvrtke koje proizvode laneno sjeme iz četiri regija Kazahstana (Akmole, Sjeverni Kazahstan, Kostanaj i Istočni Kazahstan) upisano je u Registar kineske generalne carinske uprave i steklo pravo isporuke robe kineskom tržištu, izvještava UkrAgroConsult.

U tvrtki su inspekcije obavile kontrolu od 28. lipnja do 8. srpnja 2019. Istovremeno, 12 od 25 poduzeća upisano je u registar bez inspekcije kineskih stručnjaka, što nije u skladu s garancijom Državnog odbora za poljoprivrednu inspekciju pri kazahstanskom ministarstvu poljoprivrede.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Izvoz kukuruza Suša Male zalihe Domaće potrebe Iznikli usjevi Otkupna cijena


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.