Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 14.09.2019. 12:00

Rumunjska povećava proizvodnju kukuruza, Ukrajina sve prisutnija na kineskom tržištu

Izvozni potencijal rumunjskog kukuruza procjenjuje se kao rekordno velik. Međutim, visok urod u Ukrajini, zajedno s dobrim prinosom u Rusiji i rekordnom proizvodnjom u zemljama Južne Amerike, mogli bi im poremetiti planove.

Foto: Depositphotos/Stockr
  • 782
  • 57
  • 0

Rumunjsku očekuje povećanje proizvodnje kukuruza na razini znatno većoj od petogodišnjeg prosjeka, navodi UkrAgroConsult. Tamošnji poljoprivrednici mogu postići veći urod zahvaljujući povećanju zasijane površine za 6%. U posljednjih pet godina prosječni prinos dostigao je 4,3 tona/ ha. Skoro idealni vremenski uvjeti u lipnju i srpnju davali su nade za još optimističniju prognozu prinosa. Nagli rast temperature zraka, kao i kiše koje su nedostajale u kolovozu, izazvali su brzo isparavanje vlage iz zemljišta i donekle ograničili potencijal rodnosti usjeva.

U 2019/20. sezoni, izvozni potencijal rumunjskog kukuruza procjenjuje se kao rekordno velik. Predviđeni izvoz 2019. i 20. godine može premašiti prethodni maksimum u 2014/15 godini, koji je iznosio 5,9 milijun tona, a pritom ne treba zaboraviti na rastuću konkurenciju u crnomorskoj regiji, ali i na međunarodnom tržištu. Visok urod u Ukrajini, zajedno s dobrim prinosom u Rusiji i rekordnom proizvodnjom u zemljama Južne Amerike, čini osnovu konkurentnosti. Postavlja se pitanje hoće li Rumunjska uspjeti ostvariti svoj izvozni potencijal za kukuruz u 2019./20. godini pod ovim uvjetima?

Kina povećava uvoz od australskih konkurenata

Prema statističkim podacima, Australija je u lipnju i srpnju 2018/19. godine izvezla 3,8 milijuna tona ječma, što je najmanja količina od svibnja 2008/09. Izvoz je smanjen za 48 posto u odnosu na godinu dana ranije. Taj pad rezultat je druge uzastopne sušne sezone i još jedne sezone visokih cijena ječma u zemlji. Ključni kupac australskog ječma je Kina koja je tijekom čitave sezone kupila samo 2,5 milijuna tona. Usporedbi radi, u prethodnoj godini kupila je 5,7 milijuna tona.

Što se tiče perspektive za 2019/20. godinu, tržište je i dalje uvjetovano vremenskim uvjetima i sušom u Australiji. Raspon izvoznih cijena između australskog i ječma drugog porijekla, ostaje značajan s obzirom na trenutne nepovoljne vremenske uvjete u zemlji, izvještava Black Sea Grain. Još jedno smanjenje usjeva ječma u Australiji dovest će do toga da Kina poveća uvoz te žitarice od australskih konkurenata, kao što su Ukrajina, EU i Kanada. Očekuje se da će zalihe ječma za izvoz ovih zemalja u 2019. biti veće nego prošle godine. Tako će kineski kupac moći odabrati najpovoljnijeg dobavljača.

Pregled ukrajinskog tržišta uljaricama

Na svjetskom tržištu Ukrajina je stekla reputaciju pouzdanog partnera i dobavljača uljarica. Potražnja za ukrajinskom robom raste iz sezone u sezonu, podjednako kao i ponuda. Proizvodnja uljarica udvostručila se u posljednjem desetljeću, dostigavši skoro 11 milijuna tona. Urod u novoj sezoni 2019/20. bit će ispod prošlogodišnjeg rekorda, ali ipak iznad prosjeka, izvještava UkrAgroConsult. Pozitivni izgledi postoje samo u proizvodnji uljane repice. Odnosno, očekuje se da će ona dostići novi maksimum, ali ovaj obujam neće biti dovoljan da nadoknadi pad proizvodnje drugih uljarica (soja - pad od milijun tona, sjeme suncokreta - do 500.000 tona).

Ukrajina je počela uzgajati uljanu repicu 2008. godine zahvaljujući zahtjevima EU industrije biodizela, a sada je ta zemlja drugi najveći izvoznik ove robe, pored Kanade. Prema procjenama, više od 2,5 milijuna tona uljane repice bit će izvezeno iz Ukrajine u EU u novoj sezoni. Razlog je taj što su već nekoliko godina tamo suše i smanjeni usjevi pa je EU primorana pojačati uvoz ovog proizvoda. Zahvaljujući Europi, Ukrajina je započela uzgoj sjemena suncokreta, bogatog oleinskom kiselinom. Europa je među prvima počela uvoziti ukrajinski urod suncokreta. Potreba EU za ovim proizvodom procjenjuje se na 30 milijuna tona.

Uvoz kineske uljane repice smanjen u korist suncokretovog ulja

Očekuje se da će uvoz uljane repice u Kinu još više pasti nakon zategnutih trgovinskih odnosa s Kanadom, najvećim izvoznikom ove uljarice. Kanadski izvoz uljane repice ove godine pao je za 17%, nakon što je kineska carina u ožujku oduzela pravo azijskim kupcima da uvoze od kanadskih izvoznika uslijed porasta diplomatskih tenzija između dvije zemlje.

Očekuje se da će se nastaviti pad količine uljane repice, unatoč povećanju potražnje za kineskim uvozom svih biljnih ulja nakon pada domaće soje, što ograničava proizvodnju soje. Ovaj trend rezultirat će gubitkom od 1,4 milijuna tona domaće proizvodnje soje, koju će Kina morati zamijeniti biljnim uljem uvezenim iz inozemstva. Dio te praznine popunit će jeftinije palmino ulje i argentinska soja. Ovo će natjerati Kinu da pronađe zamjenu za uvoz kanadske uljane repice. U Kini će potražnja biti zamijenjena suncokretovim uljem, za koji se očekuje da će na kraju ove godine porasti za 15%. Kina troši oko 35 milijuna tona biljnih ulja godišnje, od čega je 41% sojino, 24% ulja uljane repice, a 13% palmino dok je trenutni tržišni udio suncokretovog ulja u Kini samo 2,5%.

Većinu dana između 1. i 5. rujna, federalni distrikti Sjeverozapadni, Centralni i Volgovski bili su izloženi vrlo hladnom vremenu s kišom različitog intenziteta. U saveznim okruzima Južnog i Sjevernog Kavkaza uglavnom je bilo hladnije nego inače. Sibirski savezni okrug uživao je u toplijem kolovozu. Kada je riječ o opskrbljenosti vlagom, uvjeti žetve u sjeverozapadnom i centralnom okrugu bili su nepovoljni i loši tijekom desetak dana zbog kiše (mjesečne stope padalina iznosile su od 50 do 140 mm), visoke vlažnosti zraka i previše vlažnog zemljišta, navodi Black Sea Grain. Južni i sjeverno - kavkaski savezni okrug imali su malo padalina, pa su uživali u povoljnim vremenskim uvjetima za završetak žetve žitarica i početak žetve kasnih usjeva. 


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Izvoz žitarica Izvoz kukuruza Proizvodnja kukuruza Izvoz ječma Proizvodnja uljarica


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]