Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 28.04.2018. 14:30

Rumunjski proizvođači se sve više okreću uzgajanju uljane repice

Izvoz ruskog ječma, poput pšenice, ove sezone obara rekorde o čemu svjedoči podatak da je Rusija u inostranstvo izvezla preko četiri miliona tona te žitarice. Ukrajina se takođe može pohvaliti rastom izvoza, bar kada je riječ o suncokretu, a ovome treba dodati da će prinos pšenice u Rumunjskoj biti znatno manji od lanjskog.

Foto: Pixabay/clarrycola
  • 503
  • 27
  • 0

Izvoz ruskog ječma je u periodu jul-februar sezone  2017/18 dostigao rekordnu vrijednost, pa je tako Rusija na strana tržišta isporučila 4,1 miliona metričkih tona te žitarice, što je rast od gotovo 36% u usporedbi sa cijelom sezonom 2016/17, kada je ta država izvezla  tri miliona tona ječma. Saudijska Arabija je već godinama najveća izvozna destinacija ruskog ječma, a ove sezone je u tu zemlju isporučeno 37% od ukupno izvezenog ječma. Drugi najveći uvoznik je Iran, kojem je Rusija prodala više od 1,1 megatona ove žitarice. Osim toga, Rusija je nastavila isporuke ječma u Tursku i Kuvajt, kojima je tokom ove sezone prodano 384,6 hiljada tona i 126 hiljada tona robe.

Ruska proizvodnja biljnih ulja porasla za 5%

Rusija je tokom februara 2018. proizvela 516,7 hiljada tona biljnog ulja, što je svega 0,8% manje nego u januaru, ali je za 20,4% više nego u februaru 2017. godine. Ukupno gledano, ruska proizvodnja biljnih ulja porasla je za 5% u odnosu na isti period lane. U toj zemlji je između septembra i februara u sezoni 2017/18 proizvedeno 3,17 miliona tona ulja biljnog porijekla, a spomenuto povećanje objašnjeno je proširenjem proizvodnje suncokretovog ulja, jer je ta zemlja u spomenutom periodu proizvela 2,56 megatona tog ulja, to jest 4,2% više u odnosu na prethodnu sezonu.

Ukrajina: Izvoz suncokreta porastao za 67%  

Ukrajina je u februaru ove godine izvela 3,8 hiljada tona suncokreta, što je za 58% više nego tokom januara, ali za 67% više u odnosu na februar 2017. godine kada je ta zemlja izvezla 11,5 hiljada tona te uljarice. Trenutna tržišna 2017/18 godina svjedoči o smanjenju broja zemalja uvoznika ukrajinskog kukuruza, kojih je sada upola manje u poređenju sa prethodnom sezonom, kao i o padu isporuke tradicionalnim kupcima. Kao i ranije, ukrajinski suncokret se uglavnom isporučuje u zemlje Evropske unije, koje uvoze 82% ukrajinskog suncokreta, dok istovremeno 6% ide u Tursku, 3% u Liban, a 2% uvozi Gruzija.

Očekuje se pad prinosa pšenice ove sezone

Ozima pšenica igra ključnu ulogu u sjetvenoj strukturi Rumunjske, zauzimajući gotovo 38% ukupne površine pod žitaricama u toj zemlji. Ipak,  tamošnji ratari su nezadovoljni niskim cijenama pšenice koje nude trgovci i manjkom vlažnosti zemljišta tokom perioda jesenje setve, koji će se sigurno odraziti na pad prinosa pšenice. I dok u toj državi pada proizvodnja pšenice, rumunjski proizvođači se sve više okreću uzgajanju uljane repice, čije se površine povećavaju iz godine u godinu. Međutim, u proljeće će kao i svake sezone do sada biti odlučujući faktor, pa će prema prvim procjenama prinos pšenice u sezoni 2018/19 biti našto niži nego lane, ali kako napominju prognostičari taj pad prinosa, ne bi trebalo biti niži od 8% u odnosu na petogodišnji prosjek.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Tržište Pšenica Ječam Kukuruz Rusija Ukrajina Rumunjska Turska Saudijska Arabija Iran Evropska unija


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]