Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 03.02.2018. 10:30

Rusija proizvela 45,2 miliona tona šećerne repe

Rusija je lane proizvela 45,2 miliona tona šećerne repe i preradom dobila 6,35 miliona tona šećera. Sedmicu za nama obilježio je još i nastavak rasta cijena pšenice u Rusiji i Ukrajini, slabije trgovanje uljanom repicom u Bugarskoj, pad rumunjskog izvoza suncokreta, kao i najveća proizvodnja uljane repice u Bjelorusiji u poslednje tri sezone.

Foto: Heather / Flickr
  • 248
  • 13
  • 0

Prema podacima analitičke službe "Sojuzrossahara", Rusija je prošle sezone proizvela 45,2 miliona tona šećerne repe. Od te količine je dobiveno 6,35 miliona tona šećera, što je za 373 hiljade tona više nego u istom periodu lani. Trenutno se šećer proizvodi u 18 šećerana na teritoriji Rusije, a prosječna dnevna proizvodnja je u odnosu na prošlu godinu opala za 5,3% na 7,5 hiljada tona.

Izvozne cijene ruske pšenice nastavile rast

Cijene ruske izvozne pšenice svih klasa su, kako izvještava UkrAgroConsult, i prošlog tjedna nastavile rasti. Vrijednost mlinske pšenice s 12,5% proteina porasla je za oko 1-2 dolara i dostigla je cijenu od 194-196 dolara po toni, dok se 11,5%-proteinskom pšenicom trgovalo po cijeni od 184-185 $/t. Treba dodati i to da je cijena krmne pšenice također ostvarila rast od oko 2-3 dolara po toni.

Cijene na domaćem tržištu pod pritiskom rasta izvoznih cijena

Izvozno tržište i dalje podržavaju jaka rublja i konstantno visoka potražnja uvoznika. Ruska pšenica ostaje glavni favorit u državnim tenderima koje drži Egipat. Međutim, iako jačanje rublje potiče rast izvoznih cijena, domaće tržište ostaje pod pritiskom jer unatoč rekordnom brzom rastu ruskog izvoza žitarica, cijene na domaćem tržištu ostaju izuzetno visoke i prate pritisak na cijene.

Nastavljen rast cijena ukrajinske pšenice

Kako prenosi UkrAgroConsult izvozne i domaće cijene ukrajinske pšenice, također su nastavile rast. Izvozne cijene pšenice iz Ukrajine prosječno su porasle za 0,5-1 dolar po toni, ali to ne prati i potražnja koja je protekli tjedan bila slaba. Rast izvoznih cijena pšenice prati i rast cijena na domaćem tržištu čemu je najviše doprinijela devalvacija nacionalne valute. Cijene prehrambene pšenice zatvorile su tjedan trgovanja rastom od 3,5-7 $/t, dok je istovremeno domaća mlinska pšenica porasla za oko 3,5-5,2 $/t.

Ukrajina i ove godine zadržala visoku produktivnost suncokretovog ulja

Tvornice ulja u Ukrajini su prema izvještaju UkrAgroConsult-a, u decembru 2017. godine proizvele 476,7 hiljada tona suncokretovog ulja što je 0,4% manje nego u novembru i za 14,4% manje od decembra 2016. godina kada je ukrajinska proizvodnja ulja dostigla rekordnih 557 hiljada tona. Proizvodnja suncokretovog ulja i dalje ostaje na visokom, gotovo rekordnoj razini i ove sezone. Ipak, ukupna proizvodnja ulja 1,8 miliona tona je u odnosu na prošlu tržišnu godinu bila niža za 9,4%, koja je s 2 miliona tona bila najuspješnija ikada.

Bjelorusija: Najveća proizvodnja uljane repice u posljednje 3 sezone

Godina 2017. bila je najuspješnija za poljoprivrednike u Bjelorusiji u posljednje 3 godine. Prema podacima Nacionalnog statističkog komiteta Bjelorusije, ta zemlja je prošle godine uljanu repicu posijala na 339,3 terahektara u 2017. godini, što je za 48% više nego prošle godine kada je posijano 229,1 terahektara. Prinos je porastao 46% na 1,81 t/ha, kada je riječ o količini požnjeveno je 603 hiljade tona repice u odnosu na 260 hiljda tona prije godinu dana.

Bugarska: Tržište uljarica zadržalo slabu aktivnost

Na domaćem tržištu u Bugarskoj, cijena suncokreta iskazana u dolarima je zbog slabe aktivnosti kupca ostala je na prošlotjednoj razini i iznosila 344 $/t. Tjedno izvješće je također ukazalo i na stabilnost na tržištu uljane repice čije su cijene uglavnom ostale deklarativne. Cijena uljane repice na domaćem tržištu u Bugarskoj tjedan trgovanja je zatvorila s vrijednošću 432 $/t, što je povećanje do 2$/t.

Rumunjska smanjila izvoz suncokreta

Rumunjska je u novembru izvezla 119,3 hiljada tona suncokreta, malo više nego u istom mjesecu prošle sezone. Kao i ranije, najveći kupac rumunjskog suncokreta je Francuska, koja je smanjila uvoz iz te zemlje za 32% zbog svoje bogate žetve. Osim Francuske uvoz suncokreta iz Rumunjske smanjile su Nizozemska i Španjolska, za 20% odnosno 38%, dok je Pakistan uvoz smanjio za 50% na 41 hiljada tona.

Foto: Heather / Flickr


Izvori

Black Sea Grain


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P