Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz žitarica
  • 31.03.2020. 15:00

Rusija smanjuje kvote na izvoz žitarica?

Rusija je najveći svjetski izvoznik pšenice, a uglavnom ju izvozi na Bliski Istok, Afriku i Aziju. U razdoblju od srpnja do prosinca 2019. izvezla je 25,2 milijuna tona pšenice, raži, ječma i kukuruza.

Foto: JumpStory
  • 1.096
  • 55
  • 0

Rusko ministarstvo odlučilo je smanjiti kvotu na izvoz žitarica za razdoblje od travnja do lipnja 2020. godine. U tim će se mjesecima moći izvesti ukupno 7 milijuna tona, izvještava Devdiscourse.

Ako ju odobri vlada, ova bi mjera obuhvatila glavne vrste žitarica kao što su pšenica, raž, ječam i kukuruz. Iz ministarstva navode kako bi tako osigurali stabilnost domaćeg tržišta hrane za vrijeme pandemije.

Najveći izvoznik pšenice na svijetu

Rusija je najveći svjetski izvoznik pšenice, a uglavnom ju izvozi na Bliski Istok, Afriku i Aziju. U razdoblju od srpnaj do prosinca 2019. izvezla je 25,2 milijuna tona pšenice, raži, ječma i kukuruza.

Između 1. siječnja i 26. ožujka taj je izvoz iznosio 7,2 milijuna tona. Do kraja godine, kako tvrde iz ministarstva, urod bi žitarica, ako ga ne uništi trenutno stanje trebao iznositi 118 milijuna tona, a izvoz u marketinškoj sezoni 2019/2020. dosegnuti 45 milijuna tona.

Rusija lani prvi put izvezla više poljoprivrednih proizvoda nego naoružanja

Proizvodnja pšenice posljednjih je godina porasla u Rusiji uslijed većih investicija u poljoprivrednu proizvodnju čime se želi anulirati negativan efekt sankcija sa zapada, uvedenih 2014. nakon aneksije ukrajinskog poluotoka Krima.

U 2018. godini izvezla je pšenice više nego bilo koja zemlja ikad i to u količini od 36,6 milijuna tona, a iz ministarstva procjenjuju kako će se proizvodnja  do 2035. godine povećati na 150,3 milijuna tona.


Tagovi

Žitarice Rusija Izvoz Kvote Proizvodnja Izvoz žitarica Uzgoj pšenice


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]