Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • RWA Raiffeisen Agro
  • 25.09.2017. 12:00

RWA ciljanom gnojidbom do novih vrijednosti

Pogon u Koriji jedna je od tri velike investicije tvrtke RWA u Hrvatskoj, vrijedne ukupno 5 milijuna eura, a prigodnim riječima na svečanosti brojnim gostima orbatio se direktor RWA Hrvatska, Zlatko Janečić, koji se sprema u mirovinu i ovom prilikom predstavio je i svoga nasljednika Darka Babića, koji je u RWA prešao iz KWS-a.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 877
  • 77
  • 0

"Prvo smo to sanjali, govorili kako bi bilo dobro da to imamo, a evo sad vam upravo i predstavljamo mješaonicu gnojiva kako bi naši poljoprivrednici dobili optimalan prinos s ciljanom gnojidbom", rekla je vidno ushićena Roberta Knochl Novokmet, brand menadžer za mineralna gnojiva RWA Hrvatska d.o.o. tijekom svečanosti otvaranja skladišta i pogona u virovitičkom prigradskom naselju Korija.

O konceptu ciljane gnojidbe i novom skladištu govorili su i Dubravka Katančić, voditeljica direktne prodaje i Gordana Demirović, stručna suradnica. Objasnili su koliko je važan taj koncept ciljane gnojidbe i kako mineralna gnojiva sudjeluju u velikom postotku u ukupnim troškovima proizvodnje, te kako upravo posebno treba i pristupati s pažnjom gnojidbi.

Novootvoreni pogon u Koriji

Istaknule su i kako je njihov pogon jedinii takav u Hrvatskoj u koji je, uz nove silose i skladišta, uloženo 10 milijuna kuna. Pogon u Koriji jedna je od tri velike investicije tvrtke RWA u Hrvatskoj, vrijedne ukupno 5 milijuna eura, a prigodnim riječima na svečanosti brojnim gostima obratio se direktor RWA Hrvatska, Zlatko Janečić, koji se sprema u mirovinu i ovom prilikom predstavio je i svoga nasljednika Darka Babića, koji je u RWA prešao iz KWS-a. I Ervin Arocker, također direktor RWA Hrvatska nije krio oduševljenje uspješno završenim investijama ove tvrkte.

Raconalna proizvodnja i pozitivan utjecaj na okoliš

"Korištenje tehnološki naprednih gnojiva doprinosi racionalnoj proizvodnji i ima pozitivne učinke na okoliš. Ciljana gnojidba namjenskim gnojivima povećava prinose i smanjuje troškove proizvodnje po hektaru", naglasio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji je nazočio otvaranju novog pogona.

RWA mineralna gnojiva

RWA posluje u 8 zemalja, a zanimljivost je da su joj vlasnici poljoprivrednici. Naime, vlasnici su joj austrijski poljoprivrednici, a od 1999. godine u strateškom savezu su s njemačkom firmom BayWa AG. U Hrvatskoj je RWA od 1998. godine i u početku je to bila mala firma s dvoje zaposlenih koji su se bavili prodajom sjemena RWA kultivara ratarskih vrsta do danas imaju pedeset stalno zaposlenih radnika.

"U segmentu sjemena pozicionirana je kao bitan faktor na hrvatskom tržištu s dvije vlastite dorade sjemena, u Osijeku gdje je i pakirnica i Novigradu Podravskom. U međuvremenu smo razvijali prodaju i ostalih proizvoda pa smo postali jedan od najvećih dobavljača mineralnog gnojiva u Hrvatskoj. Kooperacija s hrvatskim farmerima raste iz godinu u godinu tako da ćemo u 2018. otkupiti približno oko 100 tisuća tona merkantilih roba", kazao je Janečić.

Foto: Damir Rukovanjski


Fotoprilog


Tagovi

Ervin Orecker Tomislav Tolušić Darko Janečić RWA Darko Babić BayWa


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]