Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 02.04.2016. 09:00

S pripremom tla, obavite i predsjetvenu gnojidbu

Predsjetvena gnojidba obavlja se zajedno s pripremom tla prije sjetve ili sadnje kako bi biljke u početnom razvoju dobile dovoljno pristupačnih hranjiva!

Foto: bigstockphoto.com
  • 617
  • 26
  • 0

Vrijeme je za sjetvu okopavina - poljoprivrednih kultura koje se siju ili sade na šire međuredne razmake u proljetnom razdoblju. Visoke urode ove kulture postižu na dobro dreniranim i plodnim tlima, pH vrijednostima tla 6-7 te optimalno opskrbljenim hranjivima. Kakvo je tlo, odnosno potrebe za hranjivima i njihove količine u proizvodnji kultura, najbolje je utvrditi na temelju kemijske analize tla, potrebama pojedinih kultura za hranjivima i planiranim urodima.

Hranjiva kod uzgoja okopavina unosimo mineralnom gnojidbom i organskim gnojivima, npr. stajnjak ili gnojnica. Veće količine osnovnih hranjiva (fosfora i kalija) u proizvodnji tih kultura dodaju se primjenom mineralnih gnojiva zajedno s osnovnom obradom tla u jesen, a manji udio hranjiva (fosfora i kalija) i veća količina dušika unosi se prije sjetve.

Osigurati biljkama hranjiva

Predsjetvena gnojidba, pak, obavlja se zajedno s pripremom tla prije sjetve ili sadnje, kada se rasuto gnojivo unosi u plići sloj tla tanjuračama ili sjetvospremačima.

Cilj navedene gnojidbe je da biljke u početnom razvoju imaju dovoljno pristupačnih hranjiva. Od mineralnih kompleksnih gnojiva primjenjuju se formulacije s približno jednakim udjelom biljnih hranjiva, dušika, fosfora i kalija, kao što su formulacije NPK 15-15-15 ili NPK 20-10-10 ili NP 20-20 u količinama 150-250 kg/ha. Uljarice i korjenaste poljoprivredne kulture koje formiraju veći sadržaj ulja i količinu suhe tvari imaju potrebe za unosom sekundarnog hranjiva sumpora, te se kod predsjetvene gnojidbe mogu primijeniti: NPK (S) 15-15-15 (3) ili NPK (S) 20-10-10 (3) u količini 150-250 kg/ha.

Ukoliko su osnovnom gnojidbom dodane ukupne potrebe biljke za fosforom i kalijem, u predsjetvenoj gnojidbi mogu se unijeti sporodjelujuća dušična gnojiva UREA N 46 u količini 100-150 kg/ha ili UAN N 30 u količini 120-170 l/ha. Ureom se ne gnoje usjevi soje gdje je sjeme inokulirano bakterijama koje vežu dušik iz zraka. Ukoliko se predsjetveno primjenjuje UAN zajedno sa herbicidima, može se dodati niža doza herbicida i u jednom prohodu obavi se dušična gnojidba i zaštita od korova.

Sekundarni sumpor

Primjenom UAN-a dodaje se 25% nitratnog, 25% amonijskog i 50% amidnog dušika čime se osigurava dobra početna ishrana kultura, a herbicidu je dodan okvašivač kojim će se postići potpuni učinak na suzbijanje korova. Poljoprivrednim kulturama koje se proizvode radi povećanog sadržaja proteina i ulja u zrnu, te visoke količine šećera i škroba u korijenu ili gomolju neophodno je dodati gnojidbom sekundarno hranjivo - sumpor.

Stoga se u predsjetvenoj gnojidbi ovih kultura može primijeniti dušično sumporno gnojivo PETROKEMIJas (20N + 24S) u količini 200-300 kg/ha. U startnoj gnojidbi, koja se obavlja zajedno sa sjetvom, mogu se dodati formulacije gnojiva NPK 15-15-15 ili NPK 20-10-10 ili NPK (S) 15-15-15 (3) ili NPK (S) 20-10-10 (3) u manjim količinama, 100-200 kg/ha. Gnojiva se u ovoj gnojidbi unose deponatorima na sijačicama u trake tako da su granule položene u tlo nekoliko centimetara sa strane i nešto dublje od trake u koju se polaže sjeme.

Predsjetvenu i startnu gnojidbu ne smijemo zamijeniti s osnovnom gnojidbom jer predsjetveno unosimo samo manje količine potrebnih hranjiva za rast i razvoj biljke, te je bez obavljene osnovne gnojidbe manji očekivani prinos kultura. Također se hranjiva predsjetveno unose u plići sloj tla te biljke ne razvijaju korijen u dublje slojeve i kod sušnih uvjeta one oskudijevaju u vlazi i hranjivima što može izazvati polijeganje i smanjeni prinos samih biljaka. Stoga je dobra predsjetvena i startna gnojidba nadogradnja i "produžena ruka" osnovne gnojidbe.

Foto: bigstockphoto.com


Tagovi

Predsjetvena gnojidba Petrokemija Dušična gnojiva Okopavine


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]