Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Syngenta
  • 25.08.2016. 12:00

S uljanom repicom do 5, a pšenicom i preko 11 t/ha!

Uljana repica je ostvarila jako dobre prinose. Ponegdje preko pet tona po hektaru, što je iznimno dobro za ovu godinu. I sa žitaricama smo postigli dobre rezultate jer imamo kvalitetne sorte koje su u samom vrhu, javljaju iz Syngente.

Foto: bigstockphoto.com, Pixart
  • 2.358
  • 242
  • 0

Zadovoljno ove jeseni trljaju ruke poljoprivredni proizvođači i sjemenari iz Syngente. U sezoni koja je na izmaku, podvlače crte, rezimiraju što su postigli i komentiraju.

"Uljana repica je ostvarila jako dobre prinose. Ponegdje preko pet tona po hektaru, što je iznimno dobro za ovu godinu. I sa žitaricama smo postigli dobre rezultate jer imamo kvalitetne sorte koje su u samom vrhu. Otpornije su na bolesti za razliku od nekih domaćih sorti. Syngenta u svom portofoliu ima sorte koje uz dobro ulaganje i tehnologiju mogu dati dobre prinose u korelaciji s proteinima", objašnjava Mirna Mostarčić, voditeljica marketinške kampanje za ratarske kulture u Syngenti.

Prvi lansirali hibridni ječam

Syngentini stručnjaci i prodajni predstavnici iskustva su razmjenjivali u Čepinu s poljoprivrednim proizvođačima kojima su predstavili novosti u tehnologiji proizvodnje uljane repice, hibridnog ječma Hyvido te pšenice.

"Prva smo firma koja je na tržište RH lansirala hibridni ječam", dodala je ona ukazujući na tablicu s rezultatima uroda prema kojoj prosječno povećanje prinosa HYVIDO hibridnog ječma u odnosu na konvencionalni ječam u pokusima 2016. godine iznosi 1.720 kg/ha.

Da mraz nije "pokosio" žitarice i uljanu repicu kada su biljke ušle u najosjetljiviju fazu, bilo bi, ističu još i bolje. No, i unatoč vremenskim nepogodama, izvukli su najbolje.

Nova sorta pšenice Falado pokazala se vrlo dobrom

"Nova sorta pšenice Falado s kojom smo izašli na tržište, na istoku Hrvatske se pokazala kao vrlo dobra. Uz dobru agrotehniku Falado može postići vrlo dobre sadržaje proteina uz visoke prinose zrna."

Dok se prosječan urod Falado pšenice kretao oko 8,3 tone po hektaru, svoj maksimum ove je godine ta sorta pšenice ostvarila na poljima PIK-a Vinkovci gdje je po hektaru gotovo dosegnuto 10 tona. Riječ je o krušnoj, srednje visokoj sorti, tolerantnoj na polijeganje s izrazito visokim i stabilnim prinosima u različitim uzgojnim područjima.

Najbolji rezultat kod Saboprodukta

"Kod uljane repice svi smo bili podjednako dobri, ovisno o lokaciji. Imamo jednako kvalitetno sjeme i pšenice i uljane repice. Relativno smo novi na tržištu pšenice, ali se ona nalazi već na preko 20% tržišta Hrvatske, dok je uljane repice čak i nešto više", zaključila je Mostarčić.

Najbolji rezultat s najprinosnijom krušaricom Moisson, Syngenta je ove godine upisala na poljima Saboprodukta gdje je urod po hektaru pšenice iznosio 11,35 tona dok se njen ovogodišnji prosjek kretao oko 8,4 tona po hektaru. Stručnjaci ju opisuju kao srednje ranu brkulju, kao krušnu pšenicu za rekordne prinose, tolerantnu na najvažnije bolesti lista i klasa, osobito pepelnice i hrđe.

Već poznata kvaliteta Syngentinog portofolia

Syngentina najkvalitetnija sorta pšenice je svakako Bologna. Sjetvom Bologne uz odgovarajuću intenzivnu gnojidbu s dovoljno dušika, fosfora i kalija te uz povoljne vremenske uvjete (dovoljno sunčanih dana-sati) mogu se postići visoki sadržaji proteina uz zadovoljavajuće visoke prinose zrna.

U Syngentinom portfoliu također su i sorte Illico, Ingenio, Falado i SY Moisson koje uz dobru agrotehniku mogu postići vrlo dobre sadržaje proteina uz visoke prinose. Syngentine najprinosnije sorte su Falado i SY Moisson. Isplativo ih je sijati jer visinom prinosa odlično kompenziraju nešto manji sadržaj proteina u zrnu.

Foto: bigstockphoto.com, Pixart


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Syngenta Sjeme Sorta Pšenica Ječam Hibrid Čepin Falado PIK Vinkovci Saboprodukt Prosjek Urod


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]