Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktor godine
  • 20.11.2019. 10:30
  • Koprivničko-križevačka, Veliki Otok, Legrad

Sam vrh premium traktora klase od 200 KS - Claas Arion 660 Cmatic

Prednosti Claasove perjanice u iznimno konkurentnoj kategoriji Hrvatskog izbora traktora godine, prikazane su na oranicama OPG Marka Horvata

Foto: Ivan Stupnišek
  • 1.522
  • 109
  • 0

Na OPG-u Marka Horvata iz Velikog Otoka kod Legrada, održano je predstavljanje traktora Claas Arion 660 Cmatic, jednog od finalista Hrvatskog izbora traktora godine, a koje ove godine prvi put organizira Društvo agrarnih novinara Hrvatske (DANH).

Mihael Horvat, predstavnik tvrtke Eko-Terra, generalnog zastupnika Claasovih proizvoda za tržište središnje i sjeverozapadne Hrvatske, kazao je da je Claas Arion 660 Cmatic, perjanica te tvrtke u iznimno konkurentnoj i popularnoj kategoriji traktora od 200 konjskih snaga, a predstavnik je još dorađenije serije uspješnice Ariona serije 600.

Ono što najprije uočavamo kod ovog traktora je iznimno robusna šasija, masivna izvedba svih sklopova i atraktivan dizajn, a sve su to osobine koje Claasove traktore. Prednost ovog u odnosu na konkurente dolazi do izražaja u njegovom iznimno dugačkom međuosovinskom razmaku od čak 2.820 mm uz istodobno zadržavanje kratke ukupne dužine traktora te raspodjeli mase u omjeru 50% naprijed i 50% straga.

Izrazito moćan i ekonomičan stroj

Horvat ističe da ovakva ravnomjerna raspodjela omogućava transport i rad s robusnim priključnim strojevima uz minimalno dodatno opterećivanje utezima, a što u krajnosti rezultira nižom potrošnjom, manjim sabijanjem tla te u konačnici stabilnijim strojem i mirnijim radom. Arion 660 Cmatic u novoj seriji donosi još veću slobodu korisniku pri izboru guma, a najveća kombinacija guma za ovaj model je sasvim nova dimenzija - gume od 30'' na prednjim te do čak 42'' na stražnjim kotačima.

 Najmodernija i precizna tehnologija obilježje je i ovog traktora

Usklađenost bezstupanjskog mjenjača Cmatic i 6,8 litrenog šesterocilindričnog motora, koji zadovoljava najviše standarde emisije ispušnih plinova, je ono što čini ovaj traktor izrazito moćnim i ekonomičnim. Naime, Cmatic u osiguravanju bezstupanjskog pogona kombinira mehanički i hidrostatski prijenos, pri čemu kod nižih brzina kretanja, koje su najfrekventnije pri poljskim operacijama, mjenjač koristi mehanički prijenos te tako prevenira gubitke u prenošenju snage na tlo. Upravo ono što je pri nižim brzinama u poljskim operacijama boljka mjenjača s hidrostatskim prijenosom.

Nadalje, u višim transportnim brzinama, Cmatic prebacuje s mehaničkog prijenosa na hidrostatski te osigurava komfor i glatkoću upravljanja kakvu nude mjenjači s hidrostatskim prijenosom. "Bitno je napomenuti da se izmjene mehaničkog i hidrostatskog pogona izvršavaju u samoj mjenjačkoj kutiji bez ikakvog utjecaja samog vozača. Samim mjenjačem moguće je upravljati bilo multifunkcijskom ručicom Cmotion bilo papučicom gasa, a rad motora se s obzirom na specifičnu zahtjevnost operacije optimizira na modove rada sa snagom odnosno ekonomičnom radu motora", napominje Horvat.

Premium brend Claas nudi i hladnjak u raskošnoj kabini

Sama kabina traktora jedna je od najraskošnijih i najpreglednijih u klasi kako i priliči premium brendu kao što je Claas. Oprema kabine nudi se u tri varijante:

  • 1) CIS - s multifunkcijskom ručicom za upravljanje mjenjačem, mehaničkim hidrauličnim izvodima, crno-bijelim zaslonom za nadzor i programiranje rada traktora,
  • 2) CIS+ - s multifunkcijskom ručicom za upravljanje mjenjačem, elektrohidrauličnim izvodima, zaslonom u boji za nadzor i programiranje rada traktora te
  • 3) CEBIS - najraskošniji i najintuitivniji operativni sustav za nadzor i programiranje rada traktora na tržištu, s multifunkcijskom ručicom Cmotion kojom se upravlja bezstupanjskim mjenjačem, hidrauličnim sustavima, prečicama za rad traktora, mijenjanjem smjera kretanja traktora, tempomatima te najvećim zaslonom u boji i osjetljivim na dodir dijagonale 12''.

Horvat ističe da su za još veći dašak komfora tu po želji i sjedalo vozača i suvozača u kožnoj inačici, grijana i hlađena, s poluaktivnom suspenzijom te hladnjak ispod sjedala suvozača. Buka kabine svedena je na minimum, a za neometan rad noću tu je dvadesetak svjetala i reflektora koji po želji mogu biti i u LED izvedbi. Ova široka paleta opremljenosti kabine traktora zadovoljit će i najzahtjevnije korisnike.

Odlična prodaja u omjeru uloženo-dobiveno

Za još veći komfor Claas Arion 660 Cmatic nudi suspenziju prednje osovine s centralnim podmazivanjem te povećanom nosivosti za gotovo 1.000 kg u odnosu na prethodnika. Suspenzija kabine s federiranjem u četiri točke standardna je oprema te nudi amortiziranje u tri različita stupnja intenziteta. Ispušna cijev standardno se nalazi uz stup kabine te po želji može biti obložena nehrđajućim čelikom.

Najmodernija i precizna tehnologija sve više obilježava i modernu poljoprivrednu mehanizaciju pa tako Claas Arion 660 Cmatic nudi licence za praćenje telemetrije traktora putem sučelja Telematics s izravnim uvidom u operativni status traktora, njegove koordinate, obrađenu površinu, bilježenje eventualnih grešaka stroja i to s osobnog računala ili mobitela, bilo gdje u svijetu.

Satensko-zeleni stroj predstavljen na OPG-u Marka Horvata 

Čuli smo da Claas Arion 660 Cmatic predstavlja vrh premium traktora klase od 200 KS, a njegovoj odličnoj prodaji svakako doprinosi dobar omjer uloženo-dobiveno, kako u odnosu na njemačku trojku, tako i u odnosu na ostatak konkurencije.

Eko-Terra je osnovana 2004. godine, a od 2006. godine posluje s njemačkom tvrtkom Claas, renomiranim proizvođačem agro mehanizacije. Inače, OPG Marka Horvata u Međimurju obrađuje 160 ha zemlje. Marko drži da se bez velikog ulaganja u agrotehniku, ali i okrupnjivanja zemljišta ne može ostvariti toliko željena konkurentnost u domaćem ratarstvu. Danas imaju prinos od 14 tona kukuruza po hektaru.


Fotoprilog


Tagovi

Claas Arion 660 Cmatic Traktor godine Hrvatski izbor traktora godine


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.


Partner

Hrvatski izbor traktora godine

Berislavićeva 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: info@danh.hr web: http://www.danh.hr/