Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • SIP Strojna industrija
  • 13.07.2022. 12:00
  • Celje, Slovenija

SIP na noćnom demu predstavio i najveću vučenu kosilicu na svijetu

S njihovim strojevima su moguće radne širine do 9 metara i radni učinak do 12 ha/h. Za čistu krmu i očuvanje travne površine nude brojna tehnička rješenja, vidjeli smo i čuli na manifestaciji 13. Nočni demo Traktor Foruma u Celju.

Foto: SIP
  • 414
  • 60
  • 0

SIP Strojna industrija je najveći slovenski proizvođač opreme za poljoprivredu, sa sjedištem u Šempetru u srcu Savinjske doline. Kako to izgleda u praksi vidjeli smo na "13. Nočnom demu, Traktor Forumu" kod Celja, gdje su prezentirane njihove uzdanice, kao što je najveća vučena kosilica na svijetu, radne površine 15 metara te novi okretač i sakupljač, koji može zahvatiti devet metara radne površine.

"Iza ovih poljoprivrednih strojeva, čije su glavne odlike robusnost, a ova riječ sadrži tri iznimne kvalitete kao što su trajnost, učinkovitost i upotrebljivost, stoji gotovo 70-godišnje iskustvo. Danas imaju 320 zaposlenih dok u proizvodnji radi njih 260, a u razvoju novih proizvoda 28 ljudi", kazao nam je uvodno prodajni predstavnik SIP-a u Hrvatskoj Željko Šoštarić, koji je bio i naš domaćin na noćnoj demonstraciji u Sloveniji. 

Izvoz u 35 zemalja od Njemačke do Australije

Radi se o godišnjoj smotri na kojoj se demonstrira snaga i umješnost modernih poljoprivrednih strojeva u košnji i spremanju trave, što je važno bilo da se radi o pravovremenosti košnje kao i načinu na koji se ona obavlja. Inače, Traktor Forum je okupio 2.000 ljudi, većinom mladih ljudi, koji su uživali u prezentaciji strojeva koji nalikuju na one iz filmova o Mad Maxu, a koja je trajala malo više od sat vremena dok se zabavni dio nastavio dugo u noć. Njezina posebnost je što se dijelom odvija i po noći, što cijelom događaju daje i dozu spektakularnosti, jer je 50-ak strojeva okupano svjetlima reflektora zaista lijep prizor za sjećanje. 

Kako se čulo, prednja kosilica Silvercut Dics F namijenjena je za dugogodišnju uporabu. Prednji priključak vozaču omogućuje dobru vidljivost te potpuni nadzor kao u vožnji tako i prilikom košnje. Lako je upotrebljiva i prilagođena za košnju blizu ruba, ograda i drugih prepreka. Naime, prednje diskaste kosilice s priključivanjem na sredini odlično su prilagođene terenu i omogužavaju ravnomjernu i brzu košnju velikih površina. U ponudi je S-Flow priključak za još bolje praćenje terena. 

Naš domaćin u Celju, prodajni predstavnik SIP-a u Hrvatskoj Željko Šoštarić (Foto: M. Petković)

Primjerice, najveća vučena kosilica na svijetu je nastala za potrebe poljoprivrednika na Novom Zeladu, koji imaju jako velike obradive površine, otkriva Šoštarić. Inače, SIP izvozi više od 80 posto proizvodnje na tržišta 35 zemalja od Njemačke, Francuske, Kanade do Novog Zelanda i Australije.

Specijalizirali se za zelenu liniju zadnjih 10 godina  

Ova je tvrtka nekada proizvodila plugove, kao i mlinove i puno drugih poljoprivrednih strojeva, a zadnjih 10 godina su se specijalizirali za zelenu liniju. Dakle, kosilice kojima velike farme odnosno profesionalni korisnici, posvećuju sve više pažnje jer se to jako održava na prinose, bilo mlijeka ili mesa u stočarskoj proizvodnji.     

Predstavljena je i kombinacija kosilice Silvercut Disc C koja ima za cilj osigurati najveću moguću kvalitetu u najkraćem vremenu uz velik kapacitet. Stavljanjem dvije kosilice na jedno postolje značajno se povećava produktivost. Zato je trostruka kombinacija (prednja+dvije bočne kosilice) namijenjena velikim gospodarstvima ili osobama koje vrše usluge košenja, a od strojeva zahtijevaju najvišu produktivnost, izdržljivost, dobro prilagođavanje terenu i jednostavno održavanje.

SIP svojim strojevima opskrbljuje male poljoprivrednike, kao i velika poljoprivredna gospodarstva po cijeloj Europi i šire. Mnogi od njih dolaze iz ravnice sjeverne Europe. S njihovim strojevima su moguće radne širine do 9 metara i radni učinak do 12 ha/h.  Za čistu krmu i očuvanje travne površine nude brojna tehnička rješenja.  

Vidjeli smo i golemi rotorski okretač koji ima zahvat 15 metara u akciji nakon pokošene trave. Naime, kvaliteta krme ovisi o dva ključna faktora, kvaliteti košnje i brzini sušenja. Značajan faktor u tome su i učinkoviti okretači. Moderna tehnologija te jednostavno i lako upravljanje jamče jednakomjerno i optimalno rastresanje pokošene trave, a s time i brže i kvalitetnije sušenje. Za to je zaslužan manji rotor koji omogućuje bolje raspršivanje trave iza okretača što ubzava sušenje.

Traktorom vukli sakupljač od Celja do Osijeka

Višegodišnje testiranje, 100 posto kontrola kvalitete te pouzdani dobavljači su sigurana garancija za robusne strojeve. Inače, svi njihovi proizvodi imaju trogodišnju garanciju, a ako kupca zanima rad stroja, spremni su ga isprobati kod potencijalnog kupca, ističe Šoštarić.  

Nude i širok izbor sakupljača za bolju kvalitetu krme. Njihovi sakupljači osiguravaju blage radove koji ubrzavaju sušenje pa nakon toga jednostavno utovaranje. Pick-up SIP AIR omogućuje visoko učinkovito sakupljanje bez nečistoća. Inovativno rješenje je sastavljeno od patentiranog fleksibilnog uređaja za sakupljanje i transportne trake. 

Impresivna prezentacija SIP-ovih strojeva 

Golemi poljoprivredni strojevi imaju samo jednu "manu", a to je da su prilično zahtjevni za transport na sajmove i izložbe jer se radi o specijalnom teretu čiji transport košta 4.000 eura. Primjerice, SIP-ov sakupljač su od Celja do Osijeka vukli traktorom, što je potrajalo punih 11 sati.      

Više informacija o ovim strojevima možete dobiti na broj Željko Šoštarić, 091/3024080 ili putem e-maila zeljko.sostaric@sip.si


Fotoprilog


Tagovi

SIP Strojna industrija Nočni demo Slovenija Kosilica Željko Šoštarić


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.


Partner

SIP Strojna industrija d.d.

Juhartova ulica 2, 3311 Šempeter v Savinjski dolini, Slovenija
tel: +386 (0) 3 703 85 00, e-mail: zeljko.sostaric@sip.si web: https://www.sip.si/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.