Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cerkospora šećerne repe
  • 24.02.2015. 13:40

Sjemenari prebacili lopticu zaštitarima!

Vrijeme je za razmišljanje o novoj sjetvi šećerne repe, ali još nas boli prošlogodišnja cerkospora. Mnoga pitanja i isto toliko odgovora kada je u pitanju šećerna repa i cerkospora. Što kažu ratari, a što pak sjemenari i zaštitari?

  • 577
  • 73
  • 0

"Proizvodnu godinu 2014. pamtiti ćemo po velikoj količini oborina tijekom cijele godine. Kada je šećerna repa u pitanju, spominjat će se iznadprosječne količine oborina tijekom srpnja i kolovoza. Osim toga, niti prosječne dnevne temperature nisu bile karakteristične za ljeto, odnosno bile su gotovo konstantno idealne za razvoj i širenje cerkospore ili pjegavosti lista šećerne repe", ističu u Bayeru.

U takvim uvjetima, niti tri, a pogotovo ne dva fungicidna tretmana nisu bila dostatna za obranu od ove bolesti. "Na vremenske uvjete teško možemo utjecati, ali možemo se nadati da se ovakvi ekstremni uvjeti neće ponoviti", stava su mnogi zaštitari koji su pod prismotrom zaštitarske javnosti zbog prilično teške borbe i manje-više slabo uspješne protiv Cerkospore.

Izbjegavati uzastopne primjene istih fungicida

Bayer protiv cerkospore preporučuje još uvijek izvrsni fungicid Sphere. Kod uspješne strategije zaštite od bolesti, važno je voditi računa da se izbjegavaju uzastopne primjene fungicida iz iste skupine i načina djelovanja, odnosno da se za svako naredno prskanje izmjenjuju pripravci drugačijeg načina djelovanja kako bi se postigli najbolji rezultati, a efikasnost pripravka očuvala, kažu u priopćenju iz Bayera.

Tko je kriv, teško je reći. Primijetili smo da sjemenari prodaju sjeme tolerantno na Cerkosporu, a tolerantnost je bila slaba. To su ipak izgleda tolerantna sjemena, ali u nekim, da kažemo regularnim uvjetima. Ovi su bili očito preekstremni. No sjemenari kažu da se obratimo zaštitarima.

Oborine u razdoblju lipanj - rujan iznose 192,7 mm/m2. Isto tako, klimatske prilike koje su vladale tijekom ljeta su i više nego pogodovale razvoju najopasnije bolesti lista šećerne repe sive pjegavosti lista (Cercospora beticola). Iako su siva pjegavost i velike količine oborina uzrokovale smanjenje sadržaja šećera u korijenu šećerne repe, godinu su obilježili rekordni prinosi korijena šećerne repe. Prinos šećerne repe uzgojene na površinama Belja iznosi 80,8 t/ha, dok je prinos biološkog šećera iznosio 11,03 t/ha, što je oko 15% više u odnosu na godinu ranije, ističe Ljilja Malić, članica Uprave Belja koji je veliki proizvođač šećerne repe.

Problem sa cerkosporom šećerne repe

Cerkospora je veliki problem u proizvodnji šećerne repe. U prošloj godini je napravila velike štete. Syngenta je tvrtka koja u svojoj ponudi ima sjeme, a i zaštitu. Upravo iz tog razloga, oni su stručnjaci za ovu temu koja će proljetnom sjetvom ubrzo biti ponovno aktualna.

Cercospora beticola ili pjegavost lista je najvažnija bolest šećerne repe. Optimalni uvjeti za razvoj ove bolesti su visoka relativna vlaga zraka od 95% i temperature od 25 do 35°C. Upravo ovakvi uvjeti bili su u toku ljeta 2014. godine.

Nakon što dođe do primarnih infekcija i pojave prvih pjega, što se u pojedinim godinama može dogoditi već krajem lipnja, a najčešće se to događa u srpnju, bolest se nastavlja širiti sporama iz primarnih zaraza. U području uzgoja šećerne repe u Hrvatskoj, više ili manje povoljni uvjeti za razvoj pjegavosti lista postoje tokom srpnja, kolovoza i rujna. Unazad nekoliko godina, ljeta su kod nas bila vrlo suha i vruća, što nije predstavljalo optimalne uvjete za razvoj ove bolesti.

"Obilne kiše koje su padale u 2014. godini stvorile su optimalne uvjete kako za razvoj bolesti, tako i za razvoj šećerne repe. Prijašnjih godina tokom ljetnih mjeseci došlo bi do djelomičnog gubitka lisne mase od suše, dok je prošle godine lisna masa bila vrlo razvijena i bujna, što je dodatno otežavalo prosušivanje usjeva i tako stvaralo optimalne uvjete za razvoj bolesti", ističu u svom odgovoru u Syngenti.

Pridržavanje plodoreda

Zaštita šećerne repe od cerkospore obuhvaća vrlo važne agrotehničke mjera, pridržavanje plodoreda od četiri godine i optimalnu gnojidbu dušikom. Ipak, najvažnije mjere su odabir sortimenta i kvalitetna zaštita fungicidima, kažu u ovoj tvrtki koja je na obje strane. Imaju sredstva za zaštitu, ali imaju i svoje sjeme šećerne repe.

Na našem tržištu su prisutne takozvane CR sorte, to su sorte koje imaju određen stupanj tolerantnosti prema ovoj bolesti. To ne znači da su potpuno tolerantne i neophodno ih je štititi s fungicidima.

"Višegodišnji pokusi koje radi Syngenta, ali i iskustva proizvođača potvrđuju da i unutar CR sorata postoji razlika u stupnju tolerantnosti. To samo potvrđuje da tolerantnost na cerkosporu nije nekakva izmišljotina već nepobitna činjenica koji potvrđuju mnogi znanstvenici, agronomi i proizvođači. Poznata činjenica je da Syngentine trostruko tolerantne sorte Protecta, Gazeta, Riselda imaju najviši stupanj otpornosti na cerkosporu, te da dvostruko tolerantne sorte imaju nešto niži nivo tolerantnosti, ali da se među njima posebno ističe Angy sa vrlo zadovoljavajućim stupnjem tolerantnosti", stav je stručnjaka Syngente.

Apsolutno otpornih sorti nema

"Na našem tržištu za cerkosporu su registrirana sredstva iz skupine triazola, strobilurina i njihove kombinacije. Trizoli imaju dobro kurativno djelovanje, ali kratko rezidualno, strobilurini odlično i dugotrajno preventivno djelovanje, stoga ih treba primijeniti prije ili na samom početku pojave infekcija. Kombinirana sredstva pružaju najbolje od jednih i drugih. U nekim zemljama EU, registrirane su i kontaktne djelatne tvari bakar i klortalonil, njihova uloga je da se dodaju triazolima i strobilurinima kako bi pojačali preventivno djelovanje i u svrhu sprječavanja pojave rezistentnosti. Kada su uvjeti za pojavu bolesti povoljni, potrebno je koristiti maksimalne doze i skratiti vrijeme između tretmana", ističu stručnjaci za zaštitu.

Syngenta za zaštitu šećerne repe od cerkospore preporučuje Amistar Extra i Ortivu Top sredstva koja predstavljaju najbolju kombinaciju djelatnih tvari različitog mehanizma djelovanja, koja osim fugicidnog djelovanja imaju pozitivan utjecaj na fiziologiju biljke, te Arteu Plus.

Zaštita šećerne repe od cerkospore zahtijeva mnogo znanja i iskustva te joj se ne može pristupiti šablonski, već je treba prilagoditi specifičnostima sorte, godine i mikroklimatskim uvjetima. Ona je i ne mali financijski izdatak, ali ukoliko se uspješno provede, obilato vraća uloženo kroz povećanje prinosa i digestije, ističe se u dopisu koji smo dobili iz Syngente. Treba napomenuti da apsolutno otpornih sorti nema. One su samo više ili manje tolerantne, što znači da govorimo o različitim razinama tolerancije.

Na manje tolerantnim sortama se bolest pojavljuje ranije i u većoj mjeri, što uzrokuje i veći gubitak uroda/digestije. Kod sorti sa višim nivoom tolerancije se bolest javlja kasnije i ne izaziva tolike štete, ali i visok stupanj tolerancije usjeva potpuno ne zaštiti od bolesti.

Pogotovo ne kod jakih napada i iznimno povoljnih uvjeta za Cercosporu preko cijele godine, kako je to bilo u prošloj sezoni. Dobra tolerancija samo smanjuje pritisak infekcije i proizvođaču produžuje vrijeme za obavljanje kvalitetne zaštite s fungicidima i obično smanjuje broj potrebnih prskanja. No, kako smo nedavno i razgovarali s dijelom okupljenih ratara koje je ove godine ta bolest jako pogodila, više ih je smetala igra šećerana s cijenom repe, nego li to što su morali mnogo više novaca potrošiti na zaštitu koja je izgubila rat s ovom bolesti u ovogodišnjim uvjetima uzgoja.

Na skupu KWS-a o šećernoj repi u Bizovcu mnogo se razgovaralo o tome, a posebno su im ratari nabacivali tu tolerantnost sorti. Prebacili su lopticu na zaštitare. Međutim, ostaje ipak za nadati se da će iduće sezone klima biti povoljnija za ovu kulturu, a i igre s ugovorima i cijenama otkupa prestati.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Cerkospora Ljilja Malić Syngenta Belje Bayer Šećerna repa Otkup Cijena Pjegavost Tolerantnost Syngenta CR sorte Prosušivanje usjeva Gubitak lisne mase Pjegavost lista Sphere Sadržaj šećera Oborine Fungicidi Oborine Plodored Tolerantno


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P